Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

Ook Kati Piri (GroenLinks-PvdA), Jan Paternotte (D66) en Dennis Ram (PVV) reisden naar Paramaribo om te praten over de relatie tussen Suriname en Nederland en de ontwikkelingen in de voormalige kolonie.

Ram wil een goede samenwerking, ook op economisch gebied. "Kijken of je een partnerschap kan creëren op basis van gelijkwaardigheid en respect voor elkaars soevereiniteit, en van daaruit kijken hoe je de relatie kan verbeteren." De regering van president Chan Santokhi heeft macro-economische vooruitgang geboekt en stelt prijs op technische ondersteuning van Nederland bij defensie, douane en belastingdienst.

Schuivende panelen

Tijdens de ontmoetingen met Santokhi en anderen kwam het slavernijverleden zijdelings ter sprake. Nederland heeft 66 miljoen euro vrijgemaakt voor maatschappelijke initiatieven en bestuurlijke samenwerking in Suriname, zegt Paternotte. "Dat geld is nog niet ingezet. Wij hebben natuurlijk gevraagd wat wij kunnen doen om dat te helpen bespoedigen. En er kwamen best veel ideeën langs. Alleen, dat is een proces binnen Suriname dat zijn beslag moet krijgen."

De missie reist maandagnacht lokale tijd door naar Brazilië. Heel goed, vindt Piri, vanwege de "blinde vlek" voor Latijns-Amerika. De opvattingen op dat continent verschillen van die in Europa. "De oorlog bijvoorbeeld, de Russische agressie tegen Oekraïne, die wordt heel anders beleefd soms, ook door andere regeringen hier op dit continent. Hetzelfde geldt voor de oorlog in het Midden-Oosten. Dus het is ook goed voor ons, met alle schuivende panelen in de wereld, om van zo'n belangrijk land in de regio te horen hoe er hier naar de wereld wordt gekeken en naar dit soort ontwikkelingen."

Meer uit Politiek

Keijzer wil langere tijdelijke huurcontracten bij hospita's

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.

58 minuten geleden
Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

10 uur geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

10 uur geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

10 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

12 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

13 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

14 uur geleden