Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

Ook Kati Piri (GroenLinks-PvdA), Jan Paternotte (D66) en Dennis Ram (PVV) reisden naar Paramaribo om te praten over de relatie tussen Suriname en Nederland en de ontwikkelingen in de voormalige kolonie.

Ram wil een goede samenwerking, ook op economisch gebied. "Kijken of je een partnerschap kan creëren op basis van gelijkwaardigheid en respect voor elkaars soevereiniteit, en van daaruit kijken hoe je de relatie kan verbeteren." De regering van president Chan Santokhi heeft macro-economische vooruitgang geboekt en stelt prijs op technische ondersteuning van Nederland bij defensie, douane en belastingdienst.

Schuivende panelen

Tijdens de ontmoetingen met Santokhi en anderen kwam het slavernijverleden zijdelings ter sprake. Nederland heeft 66 miljoen euro vrijgemaakt voor maatschappelijke initiatieven en bestuurlijke samenwerking in Suriname, zegt Paternotte. "Dat geld is nog niet ingezet. Wij hebben natuurlijk gevraagd wat wij kunnen doen om dat te helpen bespoedigen. En er kwamen best veel ideeën langs. Alleen, dat is een proces binnen Suriname dat zijn beslag moet krijgen."

De missie reist maandagnacht lokale tijd door naar Brazilië. Heel goed, vindt Piri, vanwege de "blinde vlek" voor Latijns-Amerika. De opvattingen op dat continent verschillen van die in Europa. "De oorlog bijvoorbeeld, de Russische agressie tegen Oekraïne, die wordt heel anders beleefd soms, ook door andere regeringen hier op dit continent. Hetzelfde geldt voor de oorlog in het Midden-Oosten. Dus het is ook goed voor ons, met alle schuivende panelen in de wereld, om van zo'n belangrijk land in de regio te horen hoe er hier naar de wereld wordt gekeken en naar dit soort ontwikkelingen."

Meer uit Politiek

Kabinet komt oppositie niet tegemoet over onderwijsbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.

3 uur geleden
Weinig steun voor motie Piri voor volledig wapenembargo Israël

DEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.

7 uur geleden
Kabinet mag van Kamerleden door met meeste justitie-onderwerpen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.

9 uur geleden
Linkse oppositie zegt vertrouwen in landbouwminister Wiersma op

DEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in landbouwminister Femke Wiersma (BBB). De motie van wantrouwen van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werd gesteund door SP, DENK, D66 en Volt. Dat was niet genoeg voor een meerderheid, waarmee de motie is verworpen.

9 uur geleden
Minister Bruins tegen mbo's: blijf voorzichtig met vrijstellingen

DEN HAAG (ANP) - Alle mbo-opleidingen moeten voorzichtig zijn met het verlenen van vrijstellingen voor bepaalde praktijkvakken als de student daar al ervaring in heeft. Vanwege fraude met zogeheten certificaten voor 'eerder verworven competenties' (EVC's) in de zorg waarschuwde onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) daar eerder al voor. Die waarschuwing blijft staan en gaat nu gelden voor alle mbo-opleidingen.

10 uur geleden
Partijen vragen Piri af te zien van oproep tot wapenboycot Israël

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Eric van der Burg (VVD) en Don Ceder (ChristenUnie) hebben tevergeefs een dringend beroep gedaan op GroenLinks-PvdA om een voorstel voor een volledig wapenembargo tegen Israël niet in stemming te brengen. Zij wezen opnieuw op de ernstige gevolgen voor de veiligheid van de Israëlische bevolking als de door Kamerlid Kati Piri bepleite stop op de export van onderdelen voor het luchtverdedigingssysteem Iron Dome er komt.

11 uur geleden
Keijzer: in augustus kijken naar koopkracht huurders

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) gaat richting Prinsjesdag op zoek naar mogelijkheden om de koopkracht van huurders te verbeteren. Dat zei ze in een debat met de Tweede Kamer. SP'er Sandra Beckerman vindt dat het kabinet huurders dubbel heeft teleurgesteld door de huurbevriezing en de hogere huurtoeslag in te trekken.

11 uur geleden