Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerdebat over mislukte verkenning uitgesteld naar donderdag

Kamerdebat over mislukte verkenning uitgesteld naar donderdag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat pas donderdag in debat over de mislukte formatieverkenning door Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Na gesteggel over het vrijgeven van meer documenten over de verkenning, waren de stukken aan het begin van woensdagavond nog steeds niet boven tafel. Daarop besloot de Kamer, op de eerste werkdag in de nieuwe samenstelling na de verkiezingen, het debat te verplaatsen naar donderdag om 11.00 uur.

Jorritsma en Ollongren hadden eerder in de middag op verzoek van de Kamer het document gedeeld dat zij opstelden ter voorbereiding op een tweede gesprek dat zij zouden hebben met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag. Maar de Kamer nam daar geen genoegen mee en eiste ook de openbaarmaking van onder meer de verslagen van alle zeventien gesprekken die de oud-verkenners voerden met lijsttrekkers. Deze stukken zouden bij de nieuwe verkenners liggen.

Rutte stelde voor de gespreksverslagen toch niet te openbaren, omdat die gesprekken in vertrouwelijkheid plaatsvonden. Hij suggereerde dat Kamervoorzitter Arib de gespreksverslagen "scant" om te checken of iemand daarbij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde. De uitgelekte opmerking in een document van de verkenners over een mogelijke "functie elders" voor het kritische Kamerlid wekte veel woede en verbazing.

Druk op collega's

De VVD-leider bood wel aan zijn eigen gespreksverslag openbaar te laten maken, maar drong er bij collega’s op aan niet hetzelfde aanbod te doen. Als meer fractievoorzitters dat zouden doen, zou dat druk zetten op collega’s die hun gesprek wellicht wel vertrouwelijk willen houden. "Ik maak mij grote zorgen dat als mensen in vertrouwelijkheid hebben gesproken, we de komende weken bezig zijn om persoonlijke verhoudingen te repareren. We moeten ooit een keer geregeerd worden door een missionair kabinet" zei Rutte.

Dat schoot verkeerd bij de meeste andere fracties, die bleven aandringen op volledige openheid. PVV-leider Geert Wilders wil alle stukken. "Met een streep onder alle. Geen Rutte-trucjes." SP-leider Lilian Marijnissen zei dat de persoonlijke verhoudingen echt het probleem van Rutte zijn en wees erop dat de verkenners echt "zwaar buiten hun boekje zijn gegaan". GroenLinks-voorman Klaver vindt "dat de impasse alleen maar dieper is geworden". "De route eruit kan alleen maar met transparantie."

Onderlinge sfeer

Sigrid Kaag (D66) en Hoekstra (CDA) vinden het ook goed dat de informatie die zij met de ex-verkenners gedeeld hebben, openbaar wordt. CDA-leider Wopke Hoekstra: "Ik heb niet gepraat over Pieter Omtzigt of mijn rol en geen varianten genoemd over het CDA of mijn onderhandelingsstijl. Als sommige leden er niet voor kiezen respecteer ik dat maar mijn info moet openbaar zijn."

Uiteindelijk voelde vrijwel niemand voor het voorstel van Rutte. Alleen Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) gingen deels mee in Ruttes argument over de vertrouwelijkheid van de gesprekken. "Ik hoop van harte dat mijn vrees niet uitkomt en dat de onderlinge sfeer goed blijft", zei Rutte na afloop.

De aantekeningen van de verkenners waren deels zichtbaar op een ANP-foto toen Ollongren het Binnenhof verliet.

Meer uit Binnenland

Helikopter Amerikaanse luchtmacht aangekomen op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een helikopter van de Amerikaanse luchtmacht is woensdagavond aangekomen op Schiphol, ziet een ANP-fotograaf. Mogelijk gaat het om de helikopter die de Amerikaanse president Donald Trump vervoert. Die heet dan, zodra de president erin zit, de Marine One. Het toestel is naar Nederland gebracht door een militair transportvliegtuig.

3 uur geleden
Kamer steunt mogelijke sancties tegen Israëlische ministers

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van het demissionaire kabinet om mogelijke EU-sancties tegen twee extremistische Israëlische ministers te steunen, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Thom van Campen (VVD) zei in een debat in de Kamer woensdag zich achter het beleid van het kabinet te scharen. Volgens hem moet de druk op Israël verder worden opgevoerd.

3 uur geleden
Coenradie toont op VVD-avond begrip voor uitsluiten PVV

RIJSWIJK (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie, PVV), toont op een VVD-avond in Rijswijk begrip voor de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om niet meer met de PVV samen te werken. "Het is als eerste aan de kiezer. Maar het is wel gebleken dat de heer Wilders niet uitblinkt in besturen en het nemen van verantwoordelijkheid."

4 uur geleden
Wiersma ziet niets in voldoen aan stikstofeisen milieuclub MOB

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat zich niet lenen voor "chantage" van milieuclub MOB om nieuwe stikstofrechtszaken tegen te gaan. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma in een debat over stikstof. NSC en GroenLinks-PvdA willen dat de minister een plan maakt om aan de eisen van MOB te voldoen.

4 uur geleden
Drie gewonden door ongeluk met meerdere voertuigen op A58

RILLAND (ANP) - Op snelweg A58 zijn ter hoogte van het Zeeuwse Rilland twee volwassenen en een kind gewond geraakt door een ongeluk. Rond 18.15 uur botsten daar drie auto's op elkaar, meldt de politie. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Over hun toestand is niets bekendgemaakt.

5 uur geleden
Vakbonden en ondernemingsraad uiten zorgen over tekorten politie

DEN HAAG (ANP) - De drie politievakbonden en de Centrale Ondernemingsraad uiten in een brief aan de Tweede Kamer hun zorgen over financiële tekorten bij de politie. De organisatie verwacht een tekort van tientallen miljoenen in 2026 dat oploopt tot 300 miljoen euro in 2030, maakte demissionair justitieminister David van Weel (VVD) donderdag bekend.

7 uur geleden
Kabinet kan door met zorgbeleid, wel uitstel debat over jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.

7 uur geleden