Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel prik voor kinderen vanaf 12 jaar met aandoening

Kamer wil snel prik voor kinderen vanaf 12 jaar met aandoening

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat kinderen van 12 tot en met 17 jaar die een aandoening hebben of een medisch risico lopen zo snel mogelijk een uitnodiging krijgen voor een vaccinatie. Een grote meerderheid steunde een motie van D66 die daartoe oproept, bleek donderdag tijdens een coronadebat.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft ook die intentie, maar gaf aan dat hij toch een advies hierover van de Gezondheidsraad wil afwachten. Dat zou komende woensdag komen.

D66-Kamerlid Jan Paternotte is het er niet mee eens dat het kabinet nog langer wacht. Hij wijst erop dat de Europese medicijnautoriteit EMA al heeft geoordeeld dat vaccinatie met Pfizer/BioNTech bij kinderen vanaf 12 jaar oud veilig is. Enkele Europese landen zijn daarom al bezig om kinderen in te enten, evenals de VS.

Advies

Vaak zitten deze kwetsbare kinderen volgens de D66'er al veertien maanden binnen, evenals gezinsleden, om zoveel mogelijk risico op besmetting met het coronavirus uit te sluiten. Huisartsen kunnen wat Paternotte betreft nu al aan de slag gaan om de betrokkenen te selecteren zodat ze snel een afspraak kunnen maken. Op Forum voor Democratie na was de hele Kamer het daar mee eens.

De Jonge heeft direct na de verschijning van het EMA-oordeel de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de inenting van alle kinderen vanaf 12 jaar. Over een eerste deel van het advies, over kinderen met een medisch risico, heeft hij om spoed gevraagd. Jongeren van 16 en 17 jaar met een aandoening, worden volgens hem al wel gevaccineerd.

Tot nu toe gaat de vaccinatiestrategie uit van mensen vanaf 18 jaar.

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

1 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

3 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

5 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

5 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

7 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

10 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden