Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel maatregelen tegen koopkrachtdreun

Kamer wil snel maatregelen tegen koopkrachtdreun

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer dringt bij het kabinet aan op snelle maatregelen om het grote koopkrachtverlies dat dreigt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne te verzachten. Vooral de huishoudens die het minst te besteden hebben, moeten snel hulp krijgen, vinden de partijen.

"Wonderen kunnen we niet verwachten van ’t kabinet, wel daden", zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. "Zeker voor de mensen die het minste kunnen missen, maar ook voor mensen met een middeninkomen." Hij denkt bijvoorbeeld aan extra steun voor arme gezinnen om hun energierekening te betalen, en aan een tijdelijke verlaging van accijnzen.

"Oorlog in Europa gaat niet zonder schade aan onze economie en aan de portemonnee van mensen", zegt D66'er Steven van Weyenberg. Maar het kabinet moet ook wat hem betreft snel met een plan komt om mensen "die nu acuut klem komen door de fors gestegen energierekening" te helpen. Ook wil hij meer vaart zetten achter energiebesparende maatregelen.

Zorgelijk

CDA-Kamerlid Inge van Dijk noemt de CPB-ramingen "somber en zorgelijk" en pleit voor "gerichte ondersteuning" voor wie dat het hardste nodig heeft. "We moeten een helpende hand bieden aan mensen die door het ijs dreigen te zakken door het verlies aan koopkracht zoveel mogelijk te beperken."

"Zo'n koopkrachtdaling kwam in decennia niet voor", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Ook hij wijst erop dat de hoge inflatie vooral mensen met een laag inkomen hard treft. Het kabinet moet wat hem betreft "ophouden met dralen" en met een noodpakket "om te voorkomen dat mensen nog dieper in de financiële ellende belanden."

Solidariteit

"Dit is een mokerslag voor gezinnen in Nederland", twittert GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "De problemen stapelen zich op: hoge huren, stijgende voedselprijzen, exploderende energiekosten. Verder uitstel is niet acceptabel. Deze tijd vraagt om solidariteit. Stap 1: bevries de energieprijs!"

"Tanken, de huur, boodschappen doen, het is bijna niet meer te betalen", aldus SP-leider Lilian Marijnissen. "Ook de energierekening gaat door het dak. Het kabinet moet ingrijpen en niet doen alsof dit iedereen even hard raakt."

"Onze koopkracht krijgt, helaas niet onverwacht, een flinke dreun", constateert VVD'er Eelco Heinen. De enorme stijging van de energie- en benzineprijzen "raakt iedereen", zegt hij. "De VVD wil dat het kabinet snel met voorstellen komt om de ergste klappen op te vangen. Alle opties liggen daarbij wat ons betreft op tafel."

Meer uit Financieel

Krant: Microsoft pakt verkoop nieuwe Call of Duty-game anders aan

REDMOND (ANP) - Microsoft is van plan de nieuwste titel in videogamereeks Call of Duty ook via zijn abonnementsdienst aan te bieden in plaats van deze alleen los te verkopen. Dat meldt The Wall Street Journal, die spreekt van een omslag in Microsofts verkoopstrategie voor computerspellen.

26 minuten geleden
Reddit stijgt op Wall Street na deal met OpenAI

NEW YORK (ANP) - Reddit behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI. Het aandeel Reddit, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, werd 14 procent meer waard.

1 uur geleden
Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral. Volgens de toezichthouder kan Microsoft geen "wezenlijke invloed" uitoefenen op Mistrals commerciële beleid. Het onderzoek is daarmee gesloten.

3 uur geleden
Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.

4 uur geleden
De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

AMSTERDAM/DELFT (ANP) - Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.

4 uur geleden
Utrechts bedrijf levert oorbeschermers tegen racelawaai Indy 500

UTRECHT (ANP) - Het Utrechtse gehoorbeschermingsbedrijf Alpine Hearing Protection heeft een exclusief contract in de wacht gesleept voor de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. Het bedrijf verwacht tijdens de racedagen, die tot en met 26 mei duren, tienduizenden oordoppen en oorkappen aan bezoekers te verkopen.

5 uur geleden
Roséproductie Duitsland op recordniveau, ten koste van rode wijn

MAINZ (ANP/DPA) - Niet eerder werd er in Duitsland zoveel rosé geproduceerd. Vorig jaar maakten Duitse wijnboeren samen 1,1 miljoen hectoliter roséwijn. De groeiende productie van rosé gaat ten koste van rode wijn, meldt het Duitse Wijninstituut (DWI) vrijdag. Toch blijft witte wijn het populairst bij Duitse wijnboeren.

5 uur geleden