Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil opheldering over eerdere hulpvraag van ambassade Kabul

Kamer wil opheldering over eerdere hulpvraag van ambassade Kabul

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van het ministerie van Buitenlandse Zaken over verzoeken die de Nederlandse ambassade in Afghanistan deed over het weghalen van Afghanen die voor Nederland hadden gewerkt, en daardoor mogelijk gevaar liepen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat de informatie nog vóór het debat dat later woensdag wordt gehouden, naar de Kamer wordt gestuurd. Onder meer VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA steunden zijn verzoek.

Aanleiding is een artikel in de Volkskrant woensdag. De krant meldt op basis van mails tussen de ambassade en het ministerie dat al in het voorjaar van 2020 werd gevraagd voorbereidingen te treffen om lokale medewerkers te evacueren, mochten de Taliban snel oprukken. Met die verzoeken werd lange tijd niks gedaan, aldus de Volkskrant.

Noodzakelijke informatie

"Deze stukken zijn wel in handen van de Volkskrant, maar niet van de Kamer", aldus Van Dijk. "Het is noodzakelijk dat deze informatie voor aanvang van het debat naar de Kamer gaat. Anders is de Kamer niet of onvolledig geïnformeerd, waardoor een goed debat onmogelijk wordt."

Een verzoek om zestig familieleden te evacueren van Afghaanse medewerkers die volgens de ambassade evenveel gevaar liepen als de staf zelf, stuitte tot kort voordat de Taliban Kabul veroverden op verzet in Den Haag, schrijft de Volkskrant. Van de lijst mochten drie mensen komen, en de ambassade mocht kiezen wie, zo kreeg de diplomatieke post te horen. Ambassadeur Caecilia Wijgers weigerde deze keuze te maken.

Debat begint later

Het debat, dat voor 11.30 uur staat gepland, zal waarschijnlijk enkele uren later beginnen.

Kamerlid Pieter Omtzigt, die woensdag terugkeert in Den Haag, doet ook mee aan het debat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Bruls: ontslag Keijzer is tragisch, uitspraken waren ernstiger

NIJMEGEN (ANP) - "Dat Mona Keijzer is ontslagen, is tragisch en ernstig voor haar. Echter: haar uitspraken waren nog ernstiger", reageerde de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zaterdag op het ontslag van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA).

1 uur geleden
Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

ROTTERDAM (ANP) - Hoewel iedereen vanaf 13 jaar vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Roermond.

1 uur geleden
Horecabranche: uitspraken Keijzer wijzen op verdeeldheid kabinet

WOERDEN (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het eens met de kritiek van de zaterdag ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) op de invoering van het coronatoegangsbewijs. KHN-voorzitter Robèr Willemsen heeft daarbij de indruk dat er binnen het kabinet meer verdeeldheid bestaat over deze coronamaatregel. Hij vindt het goed dat Keijzer zich erover heeft uitgesproken. Dat zij na haar uitlatingen vervolgens per direct is ontslagen, noemt de horecavoorman "spijtig", meer kan hij daar naar eigen zeggen niet over melden.

2 uur geleden
Coronagemiddelde daalt voor 15e dag op rij, 1625 nieuwe gevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.

2 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt gestaag verder

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 470 coronapatiënten. Dat zijn er 21 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.

4 uur geleden
Politie Haarlem lost waarschuwingsschot na vechtpartij

HAARLEM (ANP) - De politie in Haarlem heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een waarschuwingsschot gelost na een vechtpartij in het centrum van de stad. Volgens een woordvoerder is een verdachte aangehouden. Bij de vechtpartij raakte zeker een persoon gewond aan zijn hoofd. Het slachtoffer is behandeld in het ziekenhuis.

8 uur geleden
Ook op alle Waddeneilanden coronatest voor toegang mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag is het op alle Waddeneilanden mogelijk om een coronatest te laten afnemen voor een coronatoegangsbewijs. Daardoor hoeven mensen niet langer de oversteek te maken naar het vasteland voor een test.

14 uur geleden