Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil opheldering over eerdere hulpvraag van ambassade Kabul

Kamer wil opheldering over eerdere hulpvraag van ambassade Kabul

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van het ministerie van Buitenlandse Zaken over verzoeken die de Nederlandse ambassade in Afghanistan deed over het weghalen van Afghanen die voor Nederland hadden gewerkt, en daardoor mogelijk gevaar liepen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat de informatie nog vóór het debat dat later woensdag wordt gehouden, naar de Kamer wordt gestuurd. Onder meer VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA steunden zijn verzoek.

Aanleiding is een artikel in de Volkskrant woensdag. De krant meldt op basis van mails tussen de ambassade en het ministerie dat al in het voorjaar van 2020 werd gevraagd voorbereidingen te treffen om lokale medewerkers te evacueren, mochten de Taliban snel oprukken. Met die verzoeken werd lange tijd niks gedaan, aldus de Volkskrant.

Noodzakelijke informatie

"Deze stukken zijn wel in handen van de Volkskrant, maar niet van de Kamer", aldus Van Dijk. "Het is noodzakelijk dat deze informatie voor aanvang van het debat naar de Kamer gaat. Anders is de Kamer niet of onvolledig geïnformeerd, waardoor een goed debat onmogelijk wordt."

Een verzoek om zestig familieleden te evacueren van Afghaanse medewerkers die volgens de ambassade evenveel gevaar liepen als de staf zelf, stuitte tot kort voordat de Taliban Kabul veroverden op verzet in Den Haag, schrijft de Volkskrant. Van de lijst mochten drie mensen komen, en de ambassade mocht kiezen wie, zo kreeg de diplomatieke post te horen. Ambassadeur Caecilia Wijgers weigerde deze keuze te maken.

Debat begint later

Het debat, dat voor 11.30 uur staat gepland, zal waarschijnlijk enkele uren later beginnen.

Kamerlid Pieter Omtzigt, die woensdag terugkeert in Den Haag, doet ook mee aan het debat.

Meer uit Binnenland

12 jaar cel en tbs voor turnleraar voor doden 14-jarige Esmee

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Olivier van de G. is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden en misbruiken van de 14-jarige Esmee eind vorig jaar. Volgens de rechtbank Den Haag heeft Van de G. "op afschuwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van een 14-jarig meisje".

5 minuten geleden
Klimaatactivisten bezetten gebouw Erasmus Universiteit Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een groep klimaatactivisten voert maandag actie op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Enkele tientallen deelnemers aan het protest hebben het Sanders-gebouw op universiteitscampus Woudestein bezet. De groep noemt zichzelf Occupy EUR.

1 uur geleden
Explosieven en beschieting bij restaurantketen in drie steden

DORDRECHT (ANP) - In zowel Dordrecht, Rotterdam als Den Haag is een vestiging van het Surinaamse afhaalrestaurant Lobi BBQ het doelwit geworden van geplaatste explosieven of een beschieting. De politie vermoedt een verband maar nader onderzoek moet dat nog uitwijzen. Er is tot nu toe een verdachte aangehouden.

1 uur geleden
Prijs van drinkwater in 2023 flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De prijs van drinkwater gaat in 2023 flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven, omdat de bedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, aldus de bedrijven. De kostenstijging loopt uiteen van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het water zorgt..

2 uur geleden
60.000 handtekeningen voor compensatiefonds arbeiders Qatar

DEN HAAG (ANP) - De ambassade van Qatar in Den Haag krijgt dinsdag 60.000 handtekeningen aangeboden van mensen die willen dat het land een compensatiefonds in het leven roept voor de arbeidsmigranten daar. Die hebben onder barre omstandigheden aan de voetbalstadions voor het huidige WK voetbal in Qatar moeten werken. Er vielen doden bij. De handtekeningen zijn verzameld door mensrechtenorganisatie Amnesty International. De oproep voor een fonds is ook aan het adres van voetbalfederatie FIFA.

2 uur geleden
'Koninklijke' en tóch echte Rembrandt keert terug naar paleis

DEN HAAG (ANP) - Een zelfportret van Rembrandt met een rode baret dat 125 jaar niet meer in Nederland was en ook 55 jaar nergens meer aan publiek is getoond, is vanaf deze week te zien in het Haagse museum Escher in Het Paleis, een voormalig onderkomen van de Oranjes. Die plek is niet voor niets gekozen. De latere koning Willem II schafte het portret in 1823 aan en daarna hing het tientallen jaren in genoemd paleisje, toen diens zoon prins Hendrik de Zeevaarder er huisde. In de jaren zestig van de afgelopen eeuw werd er opeens getwijfeld aan de echtheid: misschien was het wel van of zelfs alleen naar Ferdinand Bol. Maar nieuw onderzoek zou uitwijzen dat het toch echt een zelfportret van Rembrandt moet zijn.

2 uur geleden
Kurhaus Scheveningen ontruimd om brand in hotelkamer

DEN HAAG (ANP) - Hotel Kurhaus in Scheveningen is maandagochtend ontruimd nadat er een brand was ontstaan in een van de hotelkamers. De gasten worden opgevangen, de brandweer is bezig met blussen, meldt de Veiligheidsregio Haaglanden.

2 uur geleden