
Kamer wil met veteranen Dutchbat terug naar Srebrenica
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil met veteranen van Dutchbat III terug naar Srebrenica, de plek van de ergste volkerenmoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De reis kan bijdragen aan het verwerkingsproces van de oud-militairen, meent Salima Belhaj (D66).
De ongeveer 850 veteranen van Dutchbat III voelen een gebrek aan erkenning, ook van politieke zijde. Veel veteranen kampen ook nog met problemen door hun uitzending naar voormalig Joegoslavië. Zij werden onder meer met onvoldoende materieel en steun op missie gestuurd.
"De politiek is altijd betrokken geweest bij de Dutchbat-missie. Daarom is het belangrijk dat de politiek het initiatief neemt om blijvend het gesprek aan te gaan met de veteranen. Een reis naar Srebrenica zal dat gesprek op gang brengen", zegt Belhaj.
Brede steun
Er is brede steun in de Kamer voor haar voorstel. De Kamercommissie Defensie zal de reis naar Srebrenica organiseren. Het ministerie van Defensie gaat de komende jaren ook terugkeerreizen naar Bosnië organiseren voor Dutchbatters en hun familie, in de hoop dat dat zal helpen bij de verwerking.
Srebrenica werd in 1995 beschermd door Dutchbat III, maar het gebied werd overlopen door Bosnisch-Servische troepen. Die vermoordden daarna ongeveer 8000 moslimmannen en -jongeren.
Het kabinet komt Dutchbat tegemoet. Dat gebeurt op een advies van de commissie-Borstlap. De premier zal in het najaar met een speciaal gebaar zijn erkenning en waardering uitspreken voor Dutchbat III. Ook krijgen ze een eenmalig bedrag van 5000 euro. Al 700 veteranen hebben die uitkering gekregen, zei demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie woensdag in de Kamer.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.
1 uur geledenHEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.
3 uur geleden