Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil met veteranen Dutchbat terug naar Srebrenica

Kamer wil met veteranen Dutchbat terug naar Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil met veteranen van Dutchbat III terug naar Srebrenica, de plek van de ergste volkerenmoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De reis kan bijdragen aan het verwerkingsproces van de oud-militairen, meent Salima Belhaj (D66).

De ongeveer 850 veteranen van Dutchbat III voelen een gebrek aan erkenning, ook van politieke zijde. Veel veteranen kampen ook nog met problemen door hun uitzending naar voormalig Joegoslavië. Zij werden onder meer met onvoldoende materieel en steun op missie gestuurd.

"De politiek is altijd betrokken geweest bij de Dutchbat-missie. Daarom is het belangrijk dat de politiek het initiatief neemt om blijvend het gesprek aan te gaan met de veteranen. Een reis naar Srebrenica zal dat gesprek op gang brengen", zegt Belhaj.

Brede steun

Er is brede steun in de Kamer voor haar voorstel. De Kamercommissie Defensie zal de reis naar Srebrenica organiseren. Het ministerie van Defensie gaat de komende jaren ook terugkeerreizen naar Bosnië organiseren voor Dutchbatters en hun familie, in de hoop dat dat zal helpen bij de verwerking.

Srebrenica werd in 1995 beschermd door Dutchbat III, maar het gebied werd overlopen door Bosnisch-Servische troepen. Die vermoordden daarna ongeveer 8000 moslimmannen en -jongeren.

Het kabinet komt Dutchbat tegemoet. Dat gebeurt op een advies van de commissie-Borstlap. De premier zal in het najaar met een speciaal gebaar zijn erkenning en waardering uitspreken voor Dutchbat III. Ook krijgen ze een eenmalig bedrag van 5000 euro. Al 700 veteranen hebben die uitkering gekregen, zei demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie woensdag in de Kamer.

Meer uit Binnenland

Groningers tien jaar na aardbeving Huizinge de straat op

HUIZINGE (ANP) - Omdat de problemen van de gaswinning nog altijd "onverminderd groot" zijn, gaan Groningers dinsdag de straat op om aandacht te vragen voor de "ramp in slow motion" in hun provincie. Precies tien jaar na de aardbeving bij Huizinge, met een kracht van 3.6 de zwaarste door gasboringen veroorzaakte beving in Nederland, beginnen Groningse organisaties daarom een actiemaand.

2 uur geleden
Piek coronagolf verder uit zicht, minste besmettingen in 10 weken

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De corona-epidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was.

2 uur geleden
COA verwacht dat 150 mensen bij Ter Apel buiten moeten slapen

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat in de nacht van maandag op dinsdag vanwege de drukte ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een COA-woordvoerster liet weten dat er luifels zijn die beschutting kunnen bieden tegen de regen en dat er niet direct noodweer wordt verwacht.

8 uur geleden
Oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor eerst in avond herdacht

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag is met verhalen, zang en een minuut stilte bij het Indisch Monument de oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor het eerst in de avond herdacht. Daarmee wilde de organisatie meer mensen de gelegenheid geven erbij te zijn of de herdenking via televisie te volgen. Onder anderen premier Mark Rutte en de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, waren aanwezig. Zij legden na elkaar een krans.

10 uur geleden
Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover wil dat de NS en ProRail "maximale coulance" bieden aan reizigers die getroffen worden door de treinuitval rond Amersfoort dinsdagavond. Daartoe zijn de organisaties verplicht, omdat de werkzaamheden "pas zo laat zijn aangekondigd", stelt Rover. Ook moet er snel meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor treinritten op andere plekken in het land.

11 uur geleden
Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

12 uur geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

12 uur geleden