Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil honderden Iraanse parlementariërs op EU-sanctielijst

Kamer wil honderden Iraanse parlementariërs op EU-sanctielijst

DEN HAAG (ANP) - Honderden Iraanse parlementariërs moeten op de Europese sanctielijst komen, vindt de Tweede Kamer. De Iraanse volksvertegenwoordigers hebben rechters opgeroepen demonstranten strenger te straffen, met onder meer de doodstraf.

In totaal moeten 227 Iraanse parlementariërs op de straflijst komen te staan, aldus de motie van GroenLinks en PvdA die daartoe oproept. Een ruime meerderheid van de Kamer schaarde zich woensdag achter het voorstel.

Sinds maanden gaan Iraniërs de straat op om meer vrijheid te eisen. Duizenden betogers zijn in het streng islamitische land opgepakt. Zeker elf demonstranten hebben de doodstraf gekregen van wie er inmiddels twee zijn geëxecuteerd.

Terreurorganisaties

De situatie in Iran komt aan de orde tijdens de top van de Europese staats- en regeringsleiders donderdag. De Tweede Kamer vindt dat het regime in Teheran nog meer strafmaatregelen moet worden opgelegd.

Partijen willen dat de Revolutionaire Garde op de Europese lijst van terroristische organisaties komt. Verder moet de export van zogenoemde dual-use-goederen, die zowel civiel als militair gebruikt kunnen worden, verboden worden.

Druk opvoeren

Met die laatste maatregel moet de Iraanse defensie-industrie getroffen worden. Het Iraanse bewind levert drones aan Rusland die gebruikt worden om in Oekraïne onder meer de elektriciteitsinfrastructuur te bombarderen.

Er moeten stappen genomen worden tegen Iran, ook als dat de onderhandelingen over de nucleaire deal in de weg zou zitten, zei Stieneke de Graaf (ChristenUnie) tijdens een debat woensdagavond over de komende EU-top met premier Mark Rutte.

"Wij zijn er uiteraard groot voorstander van om de druk op Iran te blijven opvoeren, onder meer met sancties", verklaarde Rutte. "Wat daar gebeurt, is verschrikkelijk." Hij gaat op verzoek van de SP ook in gesprek met de Iraanse diaspora hier in Nederland.

Meer uit Politiek

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

11 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

16 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

19 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden