Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil focus bij aanpak schijnconstructies op probleemsectoren

Kamer wil focus bij aanpak schijnconstructies op probleemsectoren

DEN HAAG (ANP) - Als er straks tegen schijnzelfstandigheid wordt opgetreden, moet vooral gekeken worden naar die sectoren waar deze constructies en uitbuiting het vaakst voorkomen. Dat vinden partijen in de Tweede Kamer. Ook de vier coalitiepartijen zijn het hierover eens, bleek tijdens een debat over de kwestie. Maar PVV, VVD, NSC en BBB denken wel zeer verschillend over de aanpak van schijnzelfstandigheid in het algemeen.

Vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnconstructies, waarbij zelfstandigen werk uitvoeren waar eigenlijk een dienstverband bij hoort. Onder zelfstandigen is hier onrust over, terwijl bonden er juist op aandringen dat er snel weer wordt gehandhaafd. Al jarenlang geldt een wet tegen schijnzelfstandigheid, maar vanwege onduidelijkheid over die wet is er bijna nooit tegen opgetreden. Er is onenigheid over de vraag of bijvoorbeeld uitspraken van de rechter de nodige duidelijkheid bieden.

Coalitiepartij VVD is uiterst kritisch op de algemene handhaving die er weer aankomt. Wat Kamerlid Thierry Aartsen betreft moet de Belastingdienst zich "richten op de probleemgevallen", en "hardwerkende, goedbedoelende zzp'ers met rust laten". Het opnieuw handhaven moet zacht landen, vindt hij. "Richt je op die evidente probleemgevallen." Anders dan NSC en PVV stelt hij voor om voor de rest in eerste instantie alleen een aanwijzing te geven, in feite een soort waarschuwing.

Naheffingen

PVV'er Maikel Boon wil dat er hard moet worden opgetreden tegen schijnzelfstandigheid. Dat is "schadelijk voor zowel mensen als de samenleving", aldus de PVV'er. Maar ook hij steunt vooral "de aanpak van bedrijven die bewust misbruik maken van de regels." Hij wil voorkomen dat bedrijven die "te goeder trouw handelen onterecht worden bestraft".

Partijen als NSC en GroenLinks-PvdA vinden het goed dat de Belastingdienst gaat handhaven, en ook naheffingen gaat opleggen waar nodig. NSC'er Tjebbe van Oostenbruggen noemt het "onuitlegbaar dat een deel van de belastingwetgeving al negen jaar niet gehandhaafd wordt". Wat hem betreft zijn er inmiddels heldere criteria om een arbeidsrelatie te beoordelen. Maar ook "hij wil dat handhaving zich richt "op die sectoren waar de meeste misstanden zijn".

Volgens BBB-Kamerlid Mariska Rikkers-Oosterkamp is het opheffen van de handhavingsstop "geen oplossing" voor de problemen. "Waarom gaan we handhaven op regels die nog steeds niet duidelijk zijn", vraagt zij zich af. Ze benadrukt dat er wordt gewerkt aan een nieuwe wet waarin duidelijkere criteria staan.

Meer uit Politiek

Schoof: noodrecht niet de enige optie voor strenger asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de coalitiepartijen bespreken "diverse opties" voor het asielbeleid, waar het noodrecht dat is afgesproken in het coalitieakkoord er een van is. Dat zegt minister-president Dick Schoof. Hij hoopt volgende week een besluit te kunnen nemen in de ministerraad.

9 uur geleden
Coalitiepartijen spreken Faber tegen: geen gesprek over noodrecht

DEN HAAG (ANP) - Dat coalitiepartijen zich over de "dragende motivering" buigen voor gebruik van het staatsnoodrecht, zoals asielminister Marjolein Faber dinsdag zei, wordt door die partijen tegengesproken. "Ik heb niets gezien", zei VVD-leider Dilan Yeşilgöz. De dragende motivering is af, zei Faber, en "in onderhandeling" waar de fractievoorzitters bij zitten. Maar de fracties van VVD, NSC en BBB zeggen van niets te weten.

12 uur geleden
Faber: dragende motivering noodwet is af, nu in onderhandeling

DEN HAAG (ANP) - De "dragende motivering" die nodig is voor een beroep op het staatsnoodrecht voor asielingrepen is af, heeft asielminister Marjolein Faber gezegd. "Het is nu in onderhandeling", zegt ze daarover. Faber zelf schuift niet aan bij die onderhandelingen, "omdat de fractievoorzitters daarbij zitten", zei ze dinsdag in de Tweede Kamer.

12 uur geleden
Volt wil Schoof opdragen EU-verdragswijziging in gang te zetten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de regeringspartijen moeten dinsdag uitspreken of ze een wijziging van het EU-verdrag in gang willen zetten. Ze moeten oordelen over een oproep van Volt aan premier Dick Schoof om op de EU-top later deze week om zo'n aanpassing van de basisregels van de EU te vragen.

17 uur geleden
D66 en CDA: schors Hongarije uit Schengen om Russische spionage

DEN HAAG (ANP) - D66 en CDA vinden dat Hongarije tijdelijk moet worden geschorst uit het Schengengebied, de zone in Europa waarbinnen mensen vrij kunnen reizen. De regering onder leiding van premier Viktor Orbán heeft afgelopen zomer de deur wijd opengezet voor arbeidsmigranten uit Rusland en Belarus, stellen de oppositiepartijen. Daardoor komen spionnen uit die landen naar hun inzicht te makkelijk de Europese Unie in.

18 uur geleden
Griekspoor bereikt tweede ronde van tennistoernooi Stockholm

STOCKHOLM (ANP) - Tallon Griekspoor heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in het Zweedse Stockholm. De als zevende geplaatste tennisser was in twee sets te sterk voor de Rus Pavel Kotov: 6-4 6-3.

1 dag geleden
Schoof had 'constructief' gesprek met Wilders over asielplannen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof had maandag "een prettig en constructief gesprek" over de asielplannen van het kabinet met PVV-leider Geert Wilders, meldt de RVD maandagmiddag in een korte verklaring. Ook heeft Schoof gesproken met de fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen. Hij zou naast het voornemen om over te gaan tot noodwetgeving ook "diverse opties" hebben besproken om recht te doen aan het hoofdlijnenakkoord.

1 dag geleden