
Kamer wil dat kabinet ook bedrijven buiten nachthoreca hulp biedt
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat ondernemers die nog altijd zwaar lijden onder de coronacrisis, actief gewezen worden op de mogelijkheid om in het vierde kwartaal nog hulp te krijgen bij het betalen van hun vaste lasten. Ook als zij geen uitbater zijn van een nachtclub of discotheek. Het demissionaire kabinet roept deze bedrijven juist op geen beroep te doen op de regeling voor de nachthoreca.
Nu de meeste coronamaatregelen zijn verdwenen, wil het kabinet stoppen met de subsidieregelingen voor het bedrijfsleven. Ze staan een gezonde werking van de economie en arbeidsmarkt in de weg omdat ze bedrijven op de been houden die eigenlijk niet levensvatbaar zijn. Mensen blijven daardoor hangen in banen die op termijn niet te redden zijn, terwijl in andere sectoren grote personeelstekorten zijn.
Voor de nachthoreca maakt het kabinet een uitzondering. Door de verplichte nachtelijke sluiting is daar nog sprake van een tijdelijke omzetderving. Bedrijven die minstens de helft van hun inkomsten kwijt zijn, kunnen een tegemoetkoming krijgen. Kamerleden noemen de reisbranche, touringcar- en taxibedrijven als voorbeelden van bedrijfstakken die het ook nog steeds erg zwaar hebben. Maar de problemen van die groep zijn structureler van aard, zegt economieminister Stef Blok. Zij zullen hun bedrijfsvoering daarop moeten aanpassen.
Omzetverlies
Blok erkent wel dat de regeling voor de nachthoreca zo is vormgegeven dat alle bedrijven met minimaal 50 procent omzetverlies ervoor in aanmerking komen. Het bleek niet mogelijk een uitvoerbare regeling op te tuigen die specifiek op die ene sector was gericht. Het kabinet wil ondernemers vragen er alleen gebruik van te maken als zij ook echt last hebben van de nachtsluiting van de horeca. Het kan volgens Blok wel jaren duren voordat de omzet in bijvoorbeeld de reisbranche weer op het oude niveau komt.
Maar de Kamer heeft daar geen boodschap aan. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, een partijgenoot van Blok, wil dat de communicatie wordt aangepast. Zijn voorstel krijgt al steun van D66, CDA, PvdA, SP, ChristenUnie en SGP en kan daarmee rekenen op een ruime meerderheid.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.
4 uur geledenBEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.
8 uur geledenLONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.
1 dag geledenBAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.
1 dag geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.
1 dag geledenBORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.
1 dag geledenFRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.
1 dag geleden