
Kamer verontwaardigd over falen van pleegzorg, eist verbetering
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is grote frustratie en verontwaardiging over het falen van meerdere organisaties in de pleegzorg, waardoor niet werd ingegrepen toen een pleegmeisje in Vlaardingen langdurig en zeer ernstig werd mishandeld. PVV, BBB en JA21 stelden aan het begin van een groot debat over de kwestie vooral veel vragen aan het kabinet over waarom het zo mis kon lopen.
Kamerleden zijn bang dat zoiets opnieuw gebeurt als er niets verandert aan het systeem. Zo moet er meer toezicht komen en moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is. PVV'er Patrick Crijns wil onder meer een zwarte lijst van pleegouders die zich schuldig maken aan bijvoorbeeld mishandeling, zodat zij nooit meer een pleegkind kunnen krijgen. Ook pleit hij voor onaangekondigde bezoeken bij pleeggezinnen om de situatie te controleren.
NSC-Kamerlid Faith Bruyning deed meerdere concrete voorstellen om de jeugd- en pleegzorg te verbeteren. Zo wil ze dat ieder pleeggezin jaarlijks wordt gescreend, zelfs vaker als daar signalen voor zijn. Er moet direct worden gehandeld bij meldingen van misbruik of mishandeling, iets wat bij het meisje in Vlaardingen niet gebeurde. "Er moet ook een onafhankelijke toezichthouder jeugdbescherming komen", aldus Bruyning. Nu controleren de organisaties zichzelf nog, zei het Kamerlid.
Emotioneel
"Jeugdbeschermers zeggen dat ze dit soort situaties vaker zien", zei Hanneke van der Werf van D66. "Ik zie dit niet als incident, maar als een structureel probleem. Waarom plaats je nieuwe pleegkinderen in een gezin waar kinderen zwaar zijn mishandeld?" Aan het eind van haar bijdrage werd Van der Werf emotioneel. "Ik ben woedend. Ik hoop dat we een beetje politiek lef kunnen tonen."
Vier staatssecretarissen moeten later antwoorden.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden