Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt niets voor een voorstel om wettelijk vast te leggen dat tenminste 2 procent van het bruto nationaal inkomen, de zogeheten de NAVO-norm, moet worden besteed aan Defensie. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

De SGP stelt al langer voor om de NAVO-norm wettelijk vast te leggen. Coalitiepartijen VVD en CDA schaarden zich hier maandag achter. In 2024 en 2025 wordt die norm gehaald. "Het huidige initiatief moet ervoor zorgen dat de norm ook voor de verdere toekomst zeker is", aldus de drie partijen.

Maar Alexander Hammelburg (D66) is niet overtuigd. "Het blijft onduidelijk wat een wettelijk percentage toevoegt. Eerder al heeft een meerderheid van de Kamer uitgesproken Defensie structureel van voldoende geld te willen voorzien. Die afspraak staat. Voor D66 is het vooral belangrijk dat dit doel gehaald wordt en dat er blijvend voldoende geld is voor onze krijgsmacht."

'Niet langjarig vastleggen'

De PVV steunt het voorstel ook niet, laat Sietse Fritsma weten. "De PVV is voor een sterke Defensie, waar we ook voor willen betalen waar nodig. Maar een wettelijke verankering hoeft voor ons niet. Ieder jaar moet gewoon worden bezien wat nodig is, wat de prioriteiten zijn en welke uitgaven daar bij horen."

Jasper van Dijk (SP) spreekt van een "arbitraire norm". Kati Piri (PvdA) wil het ook niet verankeren in de wet, zegt ze. Wel is ze voor "stabiele financiering" van Defensie. Ook GroenLinks kan zich niet vinden in het voorstel van VVD, CDA en SGP. "Wij willen het niet langjarig vastleggen", laat Laura Bromet weten.

"Het is geen goed plan", verklaart Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). "Er is ook geen norm voor ontwikkelingssamenwerking of klimaat." Dat laatste argument speelt ook mee bij de afwijzing van Tunahan Kuzu (Denk). Hij wil zich ook niet vastpinnen op een bepaald percentage. Soms kan 1 procent genoeg zijn en soms moet het 5 procent zijn, zegt hij.

Prinsjesdag

Het kabinet gaf eerder aan het percentage niet in de wet te willen. Premier Mark Rutte zei vorige week nog bij het debat over de Prinsjesdagplannen: "Ik denk dat een wettelijke verankering van die 2 procent niet noodzakelijk is. Ik denk dat dat ook weer allerlei andere vraagstukken met zich meebrengt."

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten streven 2 procent aan de krijgsmacht uit te geven in 2024. De afgelopen jaren is het budget van Defensie flink gegroeid. Na de inval van Rusland in Oekraïne kwam er nog 2 miljard euro bij. Structureel krijgt het ministerie er daardoor 5 miljard bij.

Meer uit Politiek

Wiersma wil 'zo snel mogelijk' toestemming voor nieuwe kunstmest

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Wiersma (Landbouw) hoopt zo "snel mogelijk" van genoeg Europese lidstaten toestemming te krijgen voor het gebruik van Renure. Dat is een soort kunstmest gemaakt uit dierlijke mest. Wiersma is momenteel in Brussel voor een vergadering met alle EU-landbouwministers.

9 uur geleden
Madlener doet oproep: meer geld voor infrastructuur

DEN HAAG (ANP) - Meer geld is nodig om de wegen, vaarwegen en spoorwegen van Nederland in goede conditie te houden. Minister Barry Madlener (Infrastructuur, PVV) doet een "oproep" aan het kabinet, de coalitiepartijen en de rest van de Tweede Kamer om de jaarlijkse uitgaven aan infrastructuur op te hogen. "Dat we dus niet alleen kijken naar defensie, maar ook naar onze infrastructuur. Want daar is Nederland trots op en dat moet ook mooi blijven", zei hij maandag voor de ministerraad.

10 uur geleden
Bruins tevreden met bewaken kennisveiligheid door universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het goed dat universiteiten steeds beter opletten wie toegang krijgt tot informatie en kennis. "Het is goed dat de universiteiten de afgelopen jaren bewustzijn hebben gekweekt en dat onze kennis wordt bewaakt. Daar willen we voorzichtig mee omgaan", aldus Bruins. "Daar was tien jaar geleden nog niemand mee bezig."

10 uur geleden
Bruins noemt afloop instorten toren Valkenburg 'klein wonder'

DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Cultuur) noemt het een "klein wonder" dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het instorten van de Wilhelminatoren in Valkenburg. "Dat het op zondagochtend is gebeurd en er niemand was. Dat had ook anders kunnen gaan", zei de NSC-minister maandag voor het begin van de ministerraad.

11 uur geleden
Bruins: mogelijk betalen als helm niet terug kan naar Roemenië

DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet mogelijk garant staan voor de gestolen Roemeense gouden helm en armbanden als die niet worden teruggevonden. Om hoeveel geld het gaat, kon de NSC-minister nog niet zeggen. Momenteel zoekt de politie nog naar de in januari gestolen kunstvoorwerpen.

11 uur geleden
Faber: niet verplicht inspectie te raadplegen voor asielwet

DEN HAAG (ANP) - Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber zegt dat ze niet verplicht was de Inspectie Justitie en Veiligheid te raadplegen voor haar asielwet. De PVV-bewindsvrouw reageerde op een artikel van Trouw, waarin de inspectie stelt dat Faber de regels niet heeft gevolgd door de inspectie te negeren.

12 uur geleden
Kamer wil kijken naar plan om TenneT geld te geven

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een kapitaalstorting in TenneT uitwerkt, waarmee de netbeheerder investeringen voor wind op zee kan betalen. Een motie van D66 die is ondertekend door acht andere partijen vraagt hierom. Ook de VVD steunt de motie, bevestigt de partij na berichtgeving door De Telegraaf.

13 uur geleden