Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt niets voor een voorstel om wettelijk vast te leggen dat tenminste 2 procent van het bruto nationaal inkomen, de zogeheten de NAVO-norm, moet worden besteed aan Defensie. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

De SGP stelt al langer voor om de NAVO-norm wettelijk vast te leggen. Coalitiepartijen VVD en CDA schaarden zich hier maandag achter. In 2024 en 2025 wordt die norm gehaald. "Het huidige initiatief moet ervoor zorgen dat de norm ook voor de verdere toekomst zeker is", aldus de drie partijen.

Maar Alexander Hammelburg (D66) is niet overtuigd. "Het blijft onduidelijk wat een wettelijk percentage toevoegt. Eerder al heeft een meerderheid van de Kamer uitgesproken Defensie structureel van voldoende geld te willen voorzien. Die afspraak staat. Voor D66 is het vooral belangrijk dat dit doel gehaald wordt en dat er blijvend voldoende geld is voor onze krijgsmacht."

'Niet langjarig vastleggen'

De PVV steunt het voorstel ook niet, laat Sietse Fritsma weten. "De PVV is voor een sterke Defensie, waar we ook voor willen betalen waar nodig. Maar een wettelijke verankering hoeft voor ons niet. Ieder jaar moet gewoon worden bezien wat nodig is, wat de prioriteiten zijn en welke uitgaven daar bij horen."

Jasper van Dijk (SP) spreekt van een "arbitraire norm". Kati Piri (PvdA) wil het ook niet verankeren in de wet, zegt ze. Wel is ze voor "stabiele financiering" van Defensie. Ook GroenLinks kan zich niet vinden in het voorstel van VVD, CDA en SGP. "Wij willen het niet langjarig vastleggen", laat Laura Bromet weten.

"Het is geen goed plan", verklaart Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). "Er is ook geen norm voor ontwikkelingssamenwerking of klimaat." Dat laatste argument speelt ook mee bij de afwijzing van Tunahan Kuzu (Denk). Hij wil zich ook niet vastpinnen op een bepaald percentage. Soms kan 1 procent genoeg zijn en soms moet het 5 procent zijn, zegt hij.

Prinsjesdag

Het kabinet gaf eerder aan het percentage niet in de wet te willen. Premier Mark Rutte zei vorige week nog bij het debat over de Prinsjesdagplannen: "Ik denk dat een wettelijke verankering van die 2 procent niet noodzakelijk is. Ik denk dat dat ook weer allerlei andere vraagstukken met zich meebrengt."

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten streven 2 procent aan de krijgsmacht uit te geven in 2024. De afgelopen jaren is het budget van Defensie flink gegroeid. Na de inval van Rusland in Oekraïne kwam er nog 2 miljard euro bij. Structureel krijgt het ministerie er daardoor 5 miljard bij.

Meer uit Politiek

Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

18 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

19 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

2 dagen geleden