Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector

Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector

DEN HAAG (ANP) - De recente onrust op de financiële markten roept bij Kamerleden herinneringen op aan de kredietcrisis van 2008. Zij vrezen dat ook Nederlandse banken last kunnen krijgen van de problemen bij hun Amerikaanse en Zwitserse branchegenoten en dat dit ook de bredere economie zal raken. Minister Sigrid Kaag (Financiën) blijft er evenwel bij dat de financiële sector in ons land "weerbaar" is.

VVD’er Eelco Heinen is misschien wel het meest pessimistisch. "De vraag is niet óf er een bankencrisis komt, maar hoe groot die wordt", zegt hij tijdens een Kamerdebat over de toekomst van het Nederlandse bankenlandschap. Met name de situatie bij het Zwitserse Credit Suisse, dat door concurrent UBS van de ondergang is gered, baart hem zorgen. PVV'er Tony van Dijck ziet parallellen met de ondergang van Lehman Brothers in 2008 en vraagt zich af of een nieuwe "veenbrand" in de financiële sector dreigt.

Kaag herhaalt evenwel dat de Amerikaanse banken en Credit Suisse door hele specifieke problemen in moeilijkheden zijn geraakt. Zij denkt bovendien dat de Zwitsers een tweede motief hadden om geen risico te nemen met Credit Suisse. De reputatie van het Alpenland op het gebied van bankieren en vermogensbeheer stond op het spel.

Nieuw risico

De minister erkent wel dat door de samensmelting van UBS en Credit Suisse "een mondiale systeemrelevante bank" is ontstaan en dat dit "een inherent nieuw risico" met zich meebrengt. Het is aan de Zwitserse overheid en centrale bank om dat in goede banen te leiden.

Na de redding van Credit Suisse lijkt de rust op de markten wat te zijn weergekeerd, denkt Kaag. Zij benadrukt nog maar eens dat de Zwitserse bank verwikkeld was in een reeks schandalen en daardoor al jaren "een zorgenkindje" was. En de Amerikaanse banken die in moeilijkheden zijn geraakt, waren door hun verdienmodel en risicoprofiel "extreem gevoelig" voor de oplopende rente. Bovendien hoefden zij aan minder strenge eisen te voldoen.

Stresstesten

"In Europa wordt wél toezicht gehouden", zegt Kaag. Banken worden onderworpen aan stresstesten waarbij ook scenario’s met stijgende rentes worden doorgerekend. Er is wel degelijk geleerd van de kredietcrisis van 2008, bezweert de bewindsvrouw. De regels zijn aangescherpt, ook om te voorkomen dat de belastingbetaler nog eens moet opdraaien voor een omvallende bank, zoals bij Fortis in 2009 en SNS Reaal in 2013.

Kaag toont begrip voor de oproep van PvdA’er Henk Nijboer om de buffereisen verder te verhogen. Wat hem betreft zouden Europese banken voor iedere uitgeleende euro 10 cent eigen vermogen moeten aanhouden. Onder de huidige regels is dat 3 procent. De minister zou zelf minder ver gaan, maar erkent dat het "steviger" kan. Nederland staat daar evenwel vrijwel alleen in binnen de Europese Unie, geeft zij als winstwaarschuwing.

Meer uit Politiek

Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

8 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

13 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

14 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

14 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

15 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

15 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

16 uur geleden