Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector

Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector

DEN HAAG (ANP) - De recente onrust op de financiële markten roept bij Kamerleden herinneringen op aan de kredietcrisis van 2008. Zij vrezen dat ook Nederlandse banken last kunnen krijgen van de problemen bij hun Amerikaanse en Zwitserse branchegenoten en dat dit ook de bredere economie zal raken. Minister Sigrid Kaag (Financiën) blijft er evenwel bij dat de financiële sector in ons land "weerbaar" is.

VVD’er Eelco Heinen is misschien wel het meest pessimistisch. "De vraag is niet óf er een bankencrisis komt, maar hoe groot die wordt", zegt hij tijdens een Kamerdebat over de toekomst van het Nederlandse bankenlandschap. Met name de situatie bij het Zwitserse Credit Suisse, dat door concurrent UBS van de ondergang is gered, baart hem zorgen. PVV'er Tony van Dijck ziet parallellen met de ondergang van Lehman Brothers in 2008 en vraagt zich af of een nieuwe "veenbrand" in de financiële sector dreigt.

Kaag herhaalt evenwel dat de Amerikaanse banken en Credit Suisse door hele specifieke problemen in moeilijkheden zijn geraakt. Zij denkt bovendien dat de Zwitsers een tweede motief hadden om geen risico te nemen met Credit Suisse. De reputatie van het Alpenland op het gebied van bankieren en vermogensbeheer stond op het spel.

Nieuw risico

De minister erkent wel dat door de samensmelting van UBS en Credit Suisse "een mondiale systeemrelevante bank" is ontstaan en dat dit "een inherent nieuw risico" met zich meebrengt. Het is aan de Zwitserse overheid en centrale bank om dat in goede banen te leiden.

Na de redding van Credit Suisse lijkt de rust op de markten wat te zijn weergekeerd, denkt Kaag. Zij benadrukt nog maar eens dat de Zwitserse bank verwikkeld was in een reeks schandalen en daardoor al jaren "een zorgenkindje" was. En de Amerikaanse banken die in moeilijkheden zijn geraakt, waren door hun verdienmodel en risicoprofiel "extreem gevoelig" voor de oplopende rente. Bovendien hoefden zij aan minder strenge eisen te voldoen.

Stresstesten

"In Europa wordt wél toezicht gehouden", zegt Kaag. Banken worden onderworpen aan stresstesten waarbij ook scenario’s met stijgende rentes worden doorgerekend. Er is wel degelijk geleerd van de kredietcrisis van 2008, bezweert de bewindsvrouw. De regels zijn aangescherpt, ook om te voorkomen dat de belastingbetaler nog eens moet opdraaien voor een omvallende bank, zoals bij Fortis in 2009 en SNS Reaal in 2013.

Kaag toont begrip voor de oproep van PvdA’er Henk Nijboer om de buffereisen verder te verhogen. Wat hem betreft zouden Europese banken voor iedere uitgeleende euro 10 cent eigen vermogen moeten aanhouden. Onder de huidige regels is dat 3 procent. De minister zou zelf minder ver gaan, maar erkent dat het "steviger" kan. Nederland staat daar evenwel vrijwel alleen in binnen de Europese Unie, geeft zij als winstwaarschuwing.

Meer uit Politiek

Zaken die niet in akkoord staan zijn vrije kwestie, denkt Wilders

DEN HAAG (ANP) - Onderwerpen waarover niets in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie staat, zijn een "vrije kwestie" waarin de Tweede Kamer initiatief kan nemen. Dat verwacht PVV-leider Geert Wilders, zegt hij in het debat over de formatie.

1 uur geleden
Wilders zal aankomend kabinet niet aan 'leiband' leggen

DEN HAAG (ANP) - Het aankomende kabinet zal niet aan de "leiband" van Geert Wilders komen te liggen, bezweert de PVV-leider tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. De te benoemen premier en de rest van de ministersploeg zal vrijheid krijgen om zelf "accenten" te leggen, zij het binnen de kaders van het akkoord. Dat komt volgens hem omdat het 'extraparlementaire kabinet' op grotere afstand van de Tweede Kamer komt te staan en dus ook meer vrijheid krijgt van de vier coalitiepartijen.

1 uur geleden
Wilders: we krijgen een ploeg op het bordes

DEN HAAG (ANP) - "Ik verzeker u dat het ons gaat lukken om een ploeg op het bordes te laten staan, inclusief een minister-president", verzekert PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer aan het begin van het debat over het formatieakkoord . "Ik hoop en ga ervan uit dat we daar op korte termijn uit zullen komen."

1 uur geleden
Zwangere staatssecretaris Heijnen gaat met verlof, geen opvolger

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat vanaf zaterdag 25 mei met zwangerschapsverlof. Omdat een nieuw kabinet naar verwachting niet lang op zich zal laten wachten, komt er geen tijdelijke opvolger. Minister Mark Harbers van hetzelfde departement neemt haar taken over, meldt het ministerie.

3 uur geleden
Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

6 uur geleden
Ombudsman zet vraagtekens bij wegbezuinigen ambtenaren

DEN HAAG (ANP) - Het voornemen van de nieuwe coalitie om te bezuinigen op de rijksoverheid strookt volgens de Nationale ombudsman niet met zijn advies om meer persoonlijk contact met burgers op te zoeken. "Het lijkt me in ieder geval als ik het zo lees, dat dat tegenstrijdig is", zegt ombudsman Reinier van Zutphen tegen het ANP.

18 uur geleden
Ombudsmannen willen dat overheid vaker contact met burgers zoekt

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet vaker persoonlijk contact met burgers opzoeken. Dat schrijven de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman in een dinsdag gepubliceerd jaarverslag. "Het is een plicht van de overheid om burgers zelf op te zoeken. Om te luisteren. En dan te doen wat nodig is."

19 uur geleden