Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer loopt nog niet warm voor compensatiewet toeslagenaffaire

Kamer loopt nog niet warm voor compensatiewet toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de wet die de compensatie voor gedupeerden in de toeslagenaffaire moet regelen. Kamerleden vrezen dat "murw geslagen ouders" wederom een bureaucratisch doolhof in worden gestuurd. Zij vragen zich ook waarom de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor de affaire, zelf de afhandeling regelt.

Vooral de oppositie is kritisch op het wetsvoorstel, waarmee staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) de compensatie wil regelen. Maar ook vanuit de coalitiepartijen klinken zorgen. Van Huffelen zelf stelde woensdag voor aanvang van het debat al voor om het tweede deel ervan volgende week te houden, zodat ze genoeg tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Recent presenteerde de bewindsvrouw een stroomschema, aan de hand waarvan ouders kunnen zien voor welke compensatieregelingen ze eventueel in aanmerking komen. Er zijn namelijk tal van groepen die op verschillende manieren worden gecompenseerd: ouders die slachtoffer zijn geworden van "institutionele vooringenomenheid", ouders die in specifieke groepen zaten waarin fraudebestrijders over de schreef zijn gegaan en ouders die in de problemen zijn gekomen door de manier waarop het toeslagenstelsel in elkaar zat.

Maar is zo'n schema wel duidelijk genoeg en waarom ligt de bewijslast bij ouders zelf als ze bezwaar willen maken tegen een negatief besluit, vragen Kamerleden zich af. Verschillende Kamerleden uitten ook hun ongemak omdat ze enerzijds snel duidelijkheid willen bieden aan de getroffen ouders en anderzijds de tijd willen nemen om de wet goed te behandelen, zodat de compensatieregelingen goed in elkaar zitten.

Meer uit Politiek

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS. Het Statenlid beweert dat ze niet was geïnformeerd door haar fractieleden. Ze stemde dinsdag op Volt in plaats van op GroenLinks en dat kostte die partij één zetel in de Eerste Kamer. Fernald werd daarop uit de fractie gezet.

2 uur geleden
Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn. Volt kreeg dankzij de Rotterdamse een tweede zetel in de Eerste Kamer, terwijl GroenLinks juist naast een achtste zetel greep.

2 uur geleden
Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden. Het zijn Tekke Panman (nummer 16 van de BoerBurgerBeweging), Ilse Bezaan (nummer 6 van de PVV) en Roel van Gurp (nummer 9 van GroenLinks). De Verkiezingsdienst van het ANP heeft dat uitgerekend.

2 uur geleden
Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Met de subsidie kunnen huurprijzen met 200 euro per maand worden verlaagd voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar, die in wooncomplexen voor ouderen gaan wonen. "Het mes snijdt hier aan twee kanten", zegt Helder.

2 uur geleden
Adema: meer toezicht slachthuizen tegen structurele misstanden

DEN HAAG (ANP) - Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat er sprake is van "structurele dierenmishandeling" in de sector. Het gaat hier niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen.

3 uur geleden
Gelderse Staten eisen vlees in de provinciekantine

ARNHEM (ANP) - De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

3 uur geleden
Nederland dient als eerste EU-land plan voor minimumbelasting in

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor een minimumwinstbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is een uitwerking van internationale afspraken met bijna 140 landen, en Nederland is het eerste EU-land waarin het wetsvoorstel bij het parlement is ingediend.

4 uur geleden