
Kamer kritisch op grondwetswijzigingen Ollongren
DEN HAAG (ANP) - Het is vooralsnog spannend of het kiesstelsel wordt vernieuwd. Voorgestelde grondwetswijzigingen van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kregen woensdag kritiek tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Vooral kleine partijen maken zich zorgen.
De Eerste Kamer moet anders worden gekozen, als het aan Ollongren ligt. De helft van de senatoren zou elke drie jaar moeten worden vervangen, zoals ook gebeurde tot 1983. Zo krijgt de Senaat zijn "reflectieve, bedachtzame karakter" weer terug. De Provinciale Statenverkiezingen draaien zo bovendien minder om wie er in de Eerste Kamer komt. Statenleden kiezen de senatoren.
Maar hoe dat precies zal gaan, hoe bijvoorbeeld restzetels worden verdeeld en hoe de kieswet wordt gewijzigd, blijft nog onduidelijk. Dat levert kritiek op van de Tweede Kamer, onder wie Stieneke van der Graaf van coalitiegenoot ChristenUnie, die haar goedkeuring nog niet wil geven. De wijziging kan veroorzaken dat kleine partijen buiten de boot vallen, en het is nog niet duidelijk welke staten bij zo’n driejaarlijkse verkiezing mogen stemmen.
Uitwerking in gewone wetgeving
De minister vindt het gerechtvaardigd dat er nog geen volledige uitwerking is. "Bij een grondwetswijziging is per definitie heel vaak uitwerking in gewone wetgeving nodig," verklaart ze. Steun kwam van coalitiepartijen VVD, D66 en CDA.
Een ander voorstel van Ollongren gaat over het wijzigen van de grondwet zelf. Nu wordt over zo'n wijziging twee keer gestemd door de Eerste en Tweede Kamer: een keer voor, en een keer na de Tweede Kamerverkiezingen. Ollongren wil dat die zogenoemde tweede lezing voortaan zal plaatshebben in een verenigde vergadering - waarbij de leden van de Eerste en de Tweede Kamer samen in debat gaan over de wijziging. Dat voorstel krijgt meer steun. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het "heel aardig". "Dat zorgt ervoor dat de Staten-Generaal een geheel zijn".
De minister doet deze voorstellen aan de hand van adviezen van de staatscommissie-Remkes, die eerder adviseerde om het kiesstelsel te vernieuwen. Maar volgens de kritische partijen worden die aanbevelingen in de huidige voorstellen niet genoeg gevolgd.
Dinsdag wordt in de Tweede Kamer over de voorstellen gestemd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het is "in theorie" mogelijk om de Tweede Kamerverkiezingen, die nu half maart gepland staan, uit te stellen. Vooralsnog gaan ze door, maar mede door de komst van de Britse coronavariant kan minister Kajsa Ollongren dat niet volledig garanderen. Dat zei ze tijdens het debat in de Eerste Kamer over haar wetsvoorstel voor de aangepaste Tweede Kamerverkiezingen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag in debat over de rellen die Nederland sinds zaterdag in hun greep houden. Een voorstel van PVV-leider Geert Wilders kon op brede steun in het parlement rekenen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft dinsdag voor het correctief referendum gestemd. De initiatiefwet van de SP kon op 39 van de 75 stemmen rekenen. Omdat het om een wijziging van de grondwet gaat, moeten beide Kamers er na de verkiezingen opnieuw over stemmen. Dan is een tweederdemeerderheid nodig om het voorstel aan te nemen.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na het besluit van het demissionaire kabinet om een avondklok in te voeren vanwege het coronavirus, zijn de veranderingen in het electoraat beperkt gebleven. Het oordeel over Ruttes optreden in de coronacrisis blijft positief en zorgt voor een stabiele, stevige electorale positie van de VVD, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De Tweede Kamer neemt onvoldoende de tijd om wetten en besluiten van tevoren goed te beoordelen. Dat geldt ook voor de Eerste Kamer. Reflectie achteraf ontbreekt eveneens, behalve als er een parlementair onderzoek wordt gedaan." Dat zegt Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, in een vraaggesprek met Trouw.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de "herstelaanpak" van de staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (Toeslagen), in de kindertoeslagenaffaire. De vereniging heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet en doet daarin "voorstellen voor het vervolg".
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De vooruitzichten voor de eindexamens dit jaar zijn "minder gunstig dan gehoopt", schrijft demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Veel eindexamenleerlingen hebben het afgelopen schooljaar achterstanden opgelopen en die worden mogelijk alleen nog groter. Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken.
4 dagen geleden
2 reacties
Om te reageren moet je eerst even inloggen.