Kamer heeft nog veel zorgen over reorganisatie Belastingdienst
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden hebben nog veel vragen en zorgen over de voorgenomen reorganisatie van de Belastingdienst. Zowel oppositie- als coalitiepartijen vragen zich tijdens een debat over de kwestie af of het opknippen van de dienst de problemen wel oplost.
De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige organisaties en er komen twee staatssecretarissen, beide van D66-huize. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de afdeling Toeslagen en voor de Douane.
"Ik ben niet op voorhand tegen, maar ik heb wel grote zorgen", zegt Eppo Bruins van coalitiepartij de ChristenUnie. De oppositie is nog kritischer. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels heeft "geen goed gevoel" over het plan van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hij vindt dat fiscaal beleid en de afdeling Toeslagen niet moeten worden gescheiden.3
Zorgen voor duidelijkheid
Veel partijen vragen zich af of er niet beter een bewindspersoon voor de Belastingdienst kan komen, en een staatssecretaris voor belastingbeleid. Het kabinet moet er daarnaast voor zorgen dat duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de Belastingtelefoon en de ICT-problemen.
Volgens de Kamer is het maar de vraag of de Belastingdienst - waar 30.000 ambtenaren werken - de reorganisatie wel aankan. Kamerleden willen overigens ook dat Hoekstra betrokken blijft bij de Belastingdienst. Hij heeft immers de reorganisatie ingezet, dus zou het goed zijn als hij er ook verantwoordelijk voor blijft.
"Absoluut, vanzelfsprekend", zei Hoekstra op de vraag of hij en Rutte bij de kwestie betrokken blijven. Hij is zich de afgelopen maanden naar eigen zeggen "steeds intensiever" met de kwestie gaan bemoeien, ook nog voor het vertrek van staatssecretaris Menno Snel. De afgelopen weken - sinds het aftreden van Snel - heeft hij het grootste deel van zijn tijd op het ministerie besteed aan het toeslagendossier, zegt Hoekstra.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen is "niet zinvol", schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel een aparte fatbike-categorie "in theorie mogelijk" is, blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar dat het niet effectief is. Andere maatregelen, bijvoorbeeld een helmplicht voor alle elektrische fietsers, laat Madlener aan de Kamer.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet ingrijpen waar nodig, maar als het kan ook afstand bewaren, vindt de ChristenUnie. De partij heeft ter ere van haar bijna 25-jarige bestaan een visiedocument opgesteld dat de komende jaren moet dienen als politiek kompas. Op enkele accentverschillen na - bijvoorbeeld over de rol van de overheid - is het geen radicale koerswijziging.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) gaat met Duitsland bespreken hoe het vracht- en ander verkeer kan worden ontzien bij de door Duitsland aangekondigde grenscontroles.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt niet meteen voor het uittrekken van extra geld om de Europese economie te versterken, zoals een belangrijk rapport aanbeveelt. De Europese Unie moet het eerst maar eens in hervormingen zoeken, vinden minister Eelco Heinen van Financiën en Dirk Beljaarts van Economische Zaken.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Bijna tweehonderd provinciale politici hebben minister Femke Wiersma maandag een brief gestuurd, met het verzoek om haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien. Die brief werd afgelopen week op initiatief van de Volt-fractie in Utrecht opgesteld, nadat was uitgelekt dat Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) het programma waar de provincies al ruim twee jaar aan werken wil laten vervallen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een herberekening van de kosten van het kabinetsplan om een lastenverzwaring voor aandeelhouders van grote bedrijven terug te draaien. Zij zwaaien met een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die deze kosten tweeënhalf keer zo hoog inschat als het Centraal Planbureau (CPB).
1 dag geleden