
Kamer heeft nog veel zorgen over reorganisatie Belastingdienst
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden hebben nog veel vragen en zorgen over de voorgenomen reorganisatie van de Belastingdienst. Zowel oppositie- als coalitiepartijen vragen zich tijdens een debat over de kwestie af of het opknippen van de dienst de problemen wel oplost.
De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige organisaties en er komen twee staatssecretarissen, beide van D66-huize. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de afdeling Toeslagen en voor de Douane.
"Ik ben niet op voorhand tegen, maar ik heb wel grote zorgen", zegt Eppo Bruins van coalitiepartij de ChristenUnie. De oppositie is nog kritischer. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels heeft "geen goed gevoel" over het plan van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hij vindt dat fiscaal beleid en de afdeling Toeslagen niet moeten worden gescheiden.3
Zorgen voor duidelijkheid
Veel partijen vragen zich af of er niet beter een bewindspersoon voor de Belastingdienst kan komen, en een staatssecretaris voor belastingbeleid. Het kabinet moet er daarnaast voor zorgen dat duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de Belastingtelefoon en de ICT-problemen.
Volgens de Kamer is het maar de vraag of de Belastingdienst - waar 30.000 ambtenaren werken - de reorganisatie wel aankan. Kamerleden willen overigens ook dat Hoekstra betrokken blijft bij de Belastingdienst. Hij heeft immers de reorganisatie ingezet, dus zou het goed zijn als hij er ook verantwoordelijk voor blijft.
"Absoluut, vanzelfsprekend", zei Hoekstra op de vraag of hij en Rutte bij de kwestie betrokken blijven. Hij is zich de afgelopen maanden naar eigen zeggen "steeds intensiever" met de kwestie gaan bemoeien, ook nog voor het vertrek van staatssecretaris Menno Snel. De afgelopen weken - sinds het aftreden van Snel - heeft hij het grootste deel van zijn tijd op het ministerie besteed aan het toeslagendossier, zegt Hoekstra.
Meer uit Politiek
STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten opnieuw opgeroepen snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.
12 uur geleden