Kamer gaat pensioenwet nog eens helemaal doornemen
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat de veelbesproken pensioenwet nog eens helemaal doornemen: die wetsartikelen die gewijzigd worden, zullen los worden besproken. Een opmerkelijk besluit, omdat de Kamer al zo'n zestig uur over de wet heeft gesproken, waarvan twee dagen in de plenaire zaal. Daardoor wordt naar verwachting pas veel later over de wet gestemd.
De pensioenwoordvoerders van verschillende partijen hebben al aangegeven "slapeloze nachten" te hebben. De verbouwing van het pensioenstelsel, die met deze wet mogelijk wordt gemaakt, is een van de grootste hervormingen sinds de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen van de operatie zijn niet goed te overzien, vrezen politici.
Pensioenminister Carola Schouten deed al verschillende toezeggingen om de Kamer gerust te stellen. Maar de partijen zijn tot op het bot verdeeld. De coalitie is voorstander van de wet, veruit de meeste oppositiepartijen zijn fel tegen. PvdA en GroenLinks neigen ernaar voor te stemmen. Hun steun is nodig om het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer te loodsen. Daar komt bij dat Schouten nu weleens haast wil maken met de wetsbehandeling. Invoering van de wet moest ze al eens uitstellen, en ze wil graag voor het einde van het jaar duidelijkheid geven aan pensioenfondsen.
Een meerderheid van de Kamer stemde dinsdag voor een artikelsgewijze behandeling, iets waar sommige partijen al langer om hebben gevraagd. Dat betekent dat veel aspecten van de complexe wijziging nog eens besproken zullen worden. Pas daarna zal de wet weer behandeld worden in de plenaire zaal van de Kamer, waarbij wordt gesproken over aanpassingen aan de wet die de Kamer voorstelt.
Hoe de artikelsgewijze behandeling er precies gaat uitzien, gaat de Kamer nog besluiten. Het komt nauwelijks voor dat een wet op deze manier wordt besproken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - "Nederland zal al het mogelijke doen om de objecten terug te vinden en de daders op te sporen en te straffen." Dat laat minister Eppo Bruins (Cultuur) weten in een reactie op de roof van zeker vier topstukken uit het Drents Museum in Assen. Hij heeft "met ontzetting kennisgenomen" van de inbraak.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Bevrijdingsfestivals krijgen dit jaar 700.000 euro van het kabinet om tachtig jaar bevrijding te vieren. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Vorig jaar trok het kabinet een miljoen euro uit voor de Bevrijdingsfestivals.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiƫn wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
1 dag geleden