
Kamer gaat pensioenwet nog eens helemaal doornemen
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat de veelbesproken pensioenwet nog eens helemaal doornemen: die wetsartikelen die gewijzigd worden, zullen los worden besproken. Een opmerkelijk besluit, omdat de Kamer al zo'n zestig uur over de wet heeft gesproken, waarvan twee dagen in de plenaire zaal. Daardoor wordt naar verwachting pas veel later over de wet gestemd.
De pensioenwoordvoerders van verschillende partijen hebben al aangegeven "slapeloze nachten" te hebben. De verbouwing van het pensioenstelsel, die met deze wet mogelijk wordt gemaakt, is een van de grootste hervormingen sinds de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen van de operatie zijn niet goed te overzien, vrezen politici.
Pensioenminister Carola Schouten deed al verschillende toezeggingen om de Kamer gerust te stellen. Maar de partijen zijn tot op het bot verdeeld. De coalitie is voorstander van de wet, veruit de meeste oppositiepartijen zijn fel tegen. PvdA en GroenLinks neigen ernaar voor te stemmen. Hun steun is nodig om het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer te loodsen. Daar komt bij dat Schouten nu weleens haast wil maken met de wetsbehandeling. Invoering van de wet moest ze al eens uitstellen, en ze wil graag voor het einde van het jaar duidelijkheid geven aan pensioenfondsen.
Een meerderheid van de Kamer stemde dinsdag voor een artikelsgewijze behandeling, iets waar sommige partijen al langer om hebben gevraagd. Dat betekent dat veel aspecten van de complexe wijziging nog eens besproken zullen worden. Pas daarna zal de wet weer behandeld worden in de plenaire zaal van de Kamer, waarbij wordt gesproken over aanpassingen aan de wet die de Kamer voorstelt.
Hoe de artikelsgewijze behandeling er precies gaat uitzien, gaat de Kamer nog besluiten. Het komt nauwelijks voor dat een wet op deze manier wordt besproken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier partijen die in beeld zijn voor regeringsdeelname, zijn het niet eens over de vorm waarin eventuele samenwerking moet worden gegoten, erkent PVV-leider Geert Wilders. "Maar dat mag nu niet de inhoudelijke discussie belasten", vindt hij. Hij wil de kwestie dan ook even 'parkeren'.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuwe lichting neemt het over in de Tweede Kamer. Steeds meer mensen die in de jaren 90 zijn geboren, zijn verkozen als volksvertegenwoordigers. Mensen uit de jaren 50 en 60 beginnen plaats te maken voor hen.
17 uur geledenZWOLLE (ANP) - De BBB en CDA in Overijssel hebben twijfels over de verlenging van het bemestingsverbod voor landbouwgronden. Het gaat om gronden die eigendom zijn van de provincie en door boeren in erfpacht gebruikt kunnen worden. Het provinciebestuur besloot vorige maand om het bemestingsverbod ook in 2024 te hanteren, voor het tweede jaar op rij. Overijssel wil zo stikstofruimte creëren om niet te hoeven handhaven bij boeren die nog altijd geen natuurvergunning hebben, de zogeheten PAS-melders.
18 uur geleden