
Kamer gaat oud-verkenners en Arib bevragen in hoorzitting
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat oud-verkenners Annemarie Jorritsma, Kajsa Ollongren en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib bevragen over wat zij in maart 2021 precies hebben besproken over Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Ze organiseert daarvoor een hoorzitting, waarbij Kamerleden het drietal gerichte vragen kan stellen. Een interne commissie van de Kamer heeft dat besloten.
Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas om een mini-enquête te houden, waarbij de drie onder ede kunnen worden gehoord, kreeg te weinig steun. De voorbereidingen hiervoor kunnen lang duren en dit instrument moet bovendien officieel instemming hebben van een Kamermeerderheid. Toch wordt deze optie open gehouden als de partijen vinden dat de hoorzitting, die snel moet worden gehouden, te weinig informatie oplevert.
De formatie van 2021 duurde historisch lang, en werd vooral bekend vanwege de mislukte verkenning, geleid door VVD'er Jorritsma en huidig defensieminister Ollongren (D66). Van laatstgenoemde werd destijds een foto gemaakt waarop aantekeningen zichtbaar waren. Te lezen was: "positie Omtzigt - functie elders". Dat leidde tot een vertrouwenscrisis op het Binnenhof. In een lang debat op 1 april ging alleen VVD-leider Mark Rutte door het stof omdat hij over Omtzigt had gesproken. Jorritsma en Ollongren hebben in datzelfde debat niet gezegd dat Omtzigt in hun gesprek met Arib ter sprake is gekomen.
Risico
Eerder woensdag bevestigde Arib in een brief wat Nieuwsuur eerder al meldde: dat Jorritsma inderdaad zich al vlak na de verkiezingen in 2021 uitsprak over de rol van toen nog CDA-Kamerlid Omtzigt. "De verkenners uitten hun zorgen over de positie van CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra en het CDA. Zij vreesden dat de heer Omtzigt, die op nummer 2 van de CDA-lijst stond, meer stemmen zou halen dan de heer Hoekstra", schrijft Arib. Dat zou tot problemen kunnen leiden voor het nieuw te vormen kabinet, vreesde Jorritsma. Ze sprak van een "risico".
De commissie wil ook de verslagen zien die zijn gemaakt van vertrouwelijke gesprekken die onderzoekers hebben gevoerd met hoofdrolspelers in de formatie. Volgens Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zijn die transcripties gemaakt als service voor de onderzoekers. De verslagen zijn na oplevering door de Kamer vernietigd zoals vooraf was afgesproken met de onderzoekers. Zij beschikken zelf nog wel over de verslagen. Bergkamp gaat aan de onderzoekers vragen of de Kamer die alsnog mag inzien.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
5 dagen geleden