
Kamer buigt zich over miljardenplannen voor de koopkracht
DEN HAAG (ANP) - Traditiegetrouw debatteert de Tweede Kamer de dag na Prinsjesdag over de plannen van het kabinet voor het volgende jaar. Dit jaar zal tijdens de belangrijke Algemene Politieke Beschouwingen het miljardenpakket voor de koopkracht centraal staan. Ook het pakket voor het najaar (waar het prijsplafond deel van uitmaakt) zal scherp onder de loep worden genomen door de partijen.
Daarbij lijken coalitie en oppositie weer als vanouds lijnrecht tegenover elkaar te staan: de coalitiepartijen onderhandelden mee over beide pakketten, terwijl de oppositie al maandenlang uiterst kritisch is over de opstelling van het kabinet. Veel partijen vinden dat het kabinet veel te lang heeft gewacht met koopkrachtingrepen voor het najaar. Oppositieleider Geert Wilders, die woensdag als eerste het woord mag nemen, vindt dat er bij lange na niet genoeg gebeurt voor mensen met een kleine portemonnee.
Het kabinet zal veel kritiek moeten incasseren op het haastige overleg waarin het prijsplafond tot stand kwam. Tot op het laatste moment is hierover vergaderd. De uitwerking van het plan ontbreekt dan ook nog. Hoe het steunpakket eruit komt te zien voor het midden- en kleinbedrijf, is ook nog ongewis.
Dat er nu een koopkrachtpakket ligt voor volgend jaar én een prijsplafond vanaf 1 november, zal er evenwel voor zorgen dat de kritiek minder fel is: in een eerder debat noemde een deel van de Kamer het nog onacceptabel dat er voor het najaar niets gedaan zou worden. Nu neemt het kabinet in grote lijnen het plan van GroenLinks en de PvdA over voor een energieplafond bij een beperkt gebruik. Die twee samenwerkende oppositiepartijen zeggen nu vooral de uitwerking van het plan kritisch te gaan volgen.
Voor het eerst in twee jaar zal het ministersvak in de Tweede Kamer weer vol bewindspersonen zitten. Toch ontbreekt een aantal ministers: vicepremier Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zitten in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook energieminister Rob Jetten is afwezig: hij zit in de Amerikaanse staat Pennsylvania voor een forum over schone energie.
Op woensdag komt alleen de Tweede Kamer aan het woord, op donderdag reageert premier Mark Rutte namens het kabinet. Het belooft een waar marathondebat te worden: de Tweede Kamer telt inmiddels twintig fracties, die woensdag elk hun eigen spreektijd hebben én elkaar kunnen bevragen.
Meer uit Binnenland
BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de radiologische situatie in Iran "nauwlettend in de gaten". Meerdere nucleaire installaties in dat land waren afgelopen weekend doelwit van aanvallen door de Verenigde Staten.
40 minuten geledenABBENES (ANP) - De activisten van Extinction Rebellion (XR) die maandagmiddag werden aangehouden toen ze probeerden om de afgezette snelweg A44 te blokkeren, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ook twee opgepakte journalisten van het Leidsch Dagblad, die verslag wilden doen van de actie, zijn weer vrij.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag staat ongeveer 8 kilometer file. Dat komt doordat twee rijstroken dicht zijn vanwege de NAVO-top. Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw om snelwegen in de Randstad te vermijden als dat kan.
3 uur geledenABBENES (ANP) - Zeker 31 mensen zijn maandag gearresteerd bij een poging van Extinction Rebellion om de snelweg A44 te blokkeren. Dat laat de politie weten. Het is niet bekend waar ze naartoe zijn gebracht. Over de juridische gevolgen, zoals mogelijke vervolging, is ook nog niets bekend.
3 uur geledenABBENES (ANP) - In een noodverordening voor de NAVO-top staat dat demonstraties niet zijn toegestaan op of bij de A44. Op grond daarvan zijn journalisten weggestuurd toen ze verslag deden van een poging van Extinction Rebellion om de snelweg te blokkeren. Dat laten de gemeente Haarlemmermeer en de politie van Noord-Holland weten.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat de politie journalisten wegstuurde bij de demonstratie van XR bij de A44 en ze dreigde op te pakken, is "precies zoals we het niet willen". Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. "Journalisten moeten hun werk kunnen doen."
5 uur geleden