Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer bezorgd over ophalen IS-gangers uit Syrië

Kamer bezorgd over ophalen IS-gangers uit Syrië

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt bezorgd gereageerd op berichten dat een Nederlandse delegatie in Koerdisch gebied in Syrië is, om daar een of meerdere aanhangers van Islamitische Staat op te halen. De berichten doken vrijdagavond op in Koerdische media, op zaterdag maakten ook Nederlandse verslaggevers in het gebied zoals Harald Doornbos en Ana van Es er melding van.

Volgens Doornbos en Van Es gaat het om een vrouw en twee kinderen. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders en Forum voor Democratie willen een debat met demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). De ministeries hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.

"Als dit waar is hebben Kaag en Grapperhaus een groot politiek probleem", twittert Wilders. "Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de islamitische vijand van ISIS hierheen halen. Die terreurvrouwen hebben hun recht verspeeld ooit nog voet op Nederlandse bodem te zetten!"

Zorgwekkende ontwikkeling

"Los van het feit dat dit schandalig is valt hiermee ook het argument van het kabinet weg dat we geen Nederlandse delegatie naar Syrië zouden kunnen sturen om de terugkeer van Syriërs te regelen", vindt FVD-voorman Thierry Baudet.

Ingrid Michon van de VVD vindt het een "zeer zorgwekkende ontwikkeling. Als dit waar is, dan gaat dat in tegen de wens van de Tweede Kamer en eerdere uitspraken van de rechter. Ik wil zo snel mogelijk duidelijkheid van het kabinet hebben".

Veiligheid

Niet alle partijen reageren negatief. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf vindt het "goed voor de veiligheid van Nederland: deze IS-vrouwen hierheen halen, berechten en voorkomen dat ze van de radar verdwijnen. Niet in het minst voor hun kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden leven en door IS geronseld worden".

Mirjam Bikker van de ChristenUnie reageert terughoudend, maar zegt wel dat het voor haar "cruciaal" is dat "Nederland zich moet inspannen voor berechting van IS-strijders, dus ook de vrouwen. Hoe dan ook moet het recht zijn loop hebben. En voor deze kinderen is goede zorg onder overheidstoezicht nodig".

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

9 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

10 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

13 uur geleden
Koning bij VN: we rusten pas als water bovenaan agenda staat

NEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."

15 uur geleden
Dassenwerkgroep: actie tegen dassenburcht bij spoor te laat

BOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."

15 uur geleden
ProRail: op 40 locaties dassen bij en onder spoor, meer in opkomst

UTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

17 uur geleden
Man opgepakt voor betrokkenheid bij ongeluk waarbij gezin omkwam

ZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.

18 uur geleden