Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer bezorgd over ophalen IS-gangers uit Syrië

Kamer bezorgd over ophalen IS-gangers uit Syrië

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt bezorgd gereageerd op berichten dat een Nederlandse delegatie in Koerdisch gebied in Syrië is, om daar een of meerdere aanhangers van Islamitische Staat op te halen. De berichten doken vrijdagavond op in Koerdische media, op zaterdag maakten ook Nederlandse verslaggevers in het gebied zoals Harald Doornbos en Ana van Es er melding van.

Volgens Doornbos en Van Es gaat het om een vrouw en twee kinderen. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders en Forum voor Democratie willen een debat met demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). De ministeries hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.

"Als dit waar is hebben Kaag en Grapperhaus een groot politiek probleem", twittert Wilders. "Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de islamitische vijand van ISIS hierheen halen. Die terreurvrouwen hebben hun recht verspeeld ooit nog voet op Nederlandse bodem te zetten!"

Zorgwekkende ontwikkeling

"Los van het feit dat dit schandalig is valt hiermee ook het argument van het kabinet weg dat we geen Nederlandse delegatie naar Syrië zouden kunnen sturen om de terugkeer van Syriërs te regelen", vindt FVD-voorman Thierry Baudet.

Ingrid Michon van de VVD vindt het een "zeer zorgwekkende ontwikkeling. Als dit waar is, dan gaat dat in tegen de wens van de Tweede Kamer en eerdere uitspraken van de rechter. Ik wil zo snel mogelijk duidelijkheid van het kabinet hebben".

Veiligheid

Niet alle partijen reageren negatief. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf vindt het "goed voor de veiligheid van Nederland: deze IS-vrouwen hierheen halen, berechten en voorkomen dat ze van de radar verdwijnen. Niet in het minst voor hun kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden leven en door IS geronseld worden".

Mirjam Bikker van de ChristenUnie reageert terughoudend, maar zegt wel dat het voor haar "cruciaal" is dat "Nederland zich moet inspannen voor berechting van IS-strijders, dus ook de vrouwen. Hoe dan ook moet het recht zijn loop hebben. En voor deze kinderen is goede zorg onder overheidstoezicht nodig".

Meer uit Binnenland

Weggezakte bouwkraan dreigt in Leusden op woningen te vallen

LEUSDEN (ANP) - Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

20 minuten geleden
Omtzigt: toeslagennieuws onderstreept belang hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Dat de FIOD strafrechtelijk onderzoek doet naar nieuwe signalen van toeslagenfraude, onderstreept volgens NSC-leider Pieter Omtzigt dat het toeslagenstelsel moet worden hervormd. Woensdag voorafgaand aan gesprekken met de informateurs zegt hij: "Het stelsel is automatisch van toepassing op honderdduizenden mensen die uit het buitenland hier komen. Het is voor hun nog ingewikkelder dan het voor ons is. Het gevolg is dat de regels totaal niet toegespitst zijn op die groep mensen."

28 minuten geleden
Een vijfde van scholen haalt onvoldoende bij steekproef inspectie

UTRECHT (ANP) - Ruim een vijfde van de scholen die de Inspectie van het Onderwijs in 2023 door middel van een steekproef heeft onderzocht, krijgt van deze organisatie een onvoldoende voor de totale kwaliteit. Bij de proef waren 225 willekeurige scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het hele land betrokken. De percentages onvoldoende presterende scholen variëren van 18,2 procent in het basisonderwijs tot 22,5 procent in het voortgezet speciaal onderwijs. De helft van de 225 scholen voldoet ook niet aan alle wettelijke normen voor onderwijs in taal, rekenen en burgerschapskunde.

29 minuten geleden
Verdachte moorden Weiteveen betuigt spijt

ASSEN (ANP) - "Het is een verschrikkelijke tragedie. Nooit had het zover mogen komen, maar het is toch gebeurd." Dat zei Richard K. (50) woensdag in een op schrift gestelde verklaring ten overstaan van de rechtbank in Assen. K. was in de rechtszaal verschenen voor de eerste inleidende zitting in zijn strafzaak. Hij wordt verdacht van de moord op een 44-jarige vrouw en haar 38-jarige man, op 16 januari in Weiteveen.

51 minuten geleden
OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

1 uur geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

2 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

3 uur geleden