Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer aan zet over de verlenging van de coronamaatregelen

Kamer aan zet over de verlenging van de coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert woensdag over het besluit van het demissionaire kabinet om de coronamaatregelen opnieuw te verlengen, nu tot en met 20 april. Alleen de avondklok gaat vanaf 31 maart een uur later in, vanaf 22.00 uur. Ook wordt mensen tot en met 15 mei ontraden om naar het buitenland te reizen. Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maakten dinsdagavond duidelijk dat versoepelingen nu niet mogelijk zijn vanwege de stijgende besmettingscijfers en de toename van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.

Tijdens de laatste persconferentie hadden ze nog hoop gegeven dat eind maart - bij een gunstige ontwikkeling - onder meer de terrassen weer open zouden kunnen, evenals het hoger onderwijs, en dat winkels meer mogelijkheden kregen voor de verkoop. Maar de boodschap was dinsdag somber. De strenge lockdown die medio december is ingegaan, blijft nog grotendeels van kracht. Sindsdien zijn wel de basis- en middelbare scholen weer (deels) geopend. Ook mogen meer mensen weer buiten sporten.

Wel wezen Rutte en De Jonge op het vooruitzicht dat "richting de zomer" zeker meer mogelijk zal worden, omdat miljoenen mensen tegen die tijd zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Begin van de zomer kunnen mensen die dat willen, in ieder geval hun eerste prik hebben gehad, zei De Jonge. Een groot deel zal dan ook al de tweede prik hebben gekregen, die nodig is om een optimale bescherming te krijgen. Het Janssen-vaccin bestaat maar uit één prik en komt op korte termijn beschikbaar.

Ook de komst van sneltesten en zelftesten moet de komende maanden ertoe leiden dat mensen mogelijk meer kunnen ondernemen. Dan kunnen eind april de hbo's en universiteiten weer deels open, als daar goed genoeg getest kan worden. Studenten zouden zichzelf dan kunnen testen voordat ze naar college gaan.

Voorafgaand aan het debat worden de Kamerfracties bijgepraat over de ontwikkelingen door Jaap van Dissel en Jaap van Delden, beiden van het RIVM.

De Kamer komt nog in de oude samenstelling bij elkaar. Pas volgende week dinsdag neemt de oude Kamer afscheid; een dag later wordt de nieuwe geïnstalleerd.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

17 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

22 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden