Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kadaster: nog geen misbruik vastgesteld door datalek

Kadaster: nog geen misbruik vastgesteld door datalek

APELDOORN (ANP) - Er is tot nu toe nog geen misbruik vastgesteld door kwaadwillenden die onterecht gegevens van Nederlanders met een koopwoning in handen hebben gekregen, meldt een woordvoerder van het Kadaster dinsdag. Uitgebreid onderzoek hiernaar loopt volgens hem nog.

Maandag bevestigden het Kadaster en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na berichtgeving van RTL Nieuws dat iedereen toegang kon krijgen tot afgeschermde systemen van het Kadaster waarin namen en woonadressen van mensen met een koopwoning staan. Afgeschermde gegevens zijn alleen bedoeld voor deurwaarders en notarissen, maar door het lek kon iedereen daar zonder controle een account voor aanmaken.

De zegsman van het Kadaster meldt dat inmiddels een verscherpte verificatie is ingevoerd voor nieuwe accounts en dat bestaande accounts ook tegen het licht worden gehouden. "Daardoor kunnen we zekerder zijn dat de persoon aan wie een account wordt verstrekt ook de persoon is waarvoor hij of zij zich uitgeeft." Hij gaat niet in op vragen over de verscherpte controles. De organisatie zegt wel grote verantwoordelijkheid te voelen "om de kans op misbruik van onze registers te minimaliseren".

Ernstige zaak

De Autoriteit zei maandag het gat in de beveiliging een zeer ernstige zaak te vinden. "Deze ongeoorloofde toegang vormde een groot gevaar voor bedreigde journalisten, activisten en politici. Maar ook iedereen die te maken heeft met een boze, stalkende ex. Er kon zomaar opeens iemand op de stoep staan om hen te bedreigen. Of erger."

De privacywaakhond heeft het Kadaster gevraagd het gat op korte termijn te dichten. "Maar er is nog veel werk aan de winkel", aldus de toezichthouder maandag.

Meer uit Financieel

Paramount omhoog op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld gesloten, na zwakke cijfers over de bedrijvigheid van de industrie in de Verenigde Staten. Dit voedde de vrees voor een verslechterende economie bij beleggers, waardoor aandelenkoersen onder druk kwamen te staan. Hollywoodstudio Paramount ging echter 7,5 procent omhoog. Dat gebeurde na berichten dat Skydance Media een verbeterd bod heeft uitgebracht voor een fusie met het bedrijf. Vorige maand kwam nog naar buiten dat onderhandelingen tussen de twee waren geklapt.

41 minuten geleden
Maersk profiteert van chaos Rode Zee, verhoogt winstverwachting

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De grote Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk heeft voor de tweede keer in korte tijd zijn winstverwachting voor het hele jaar verhoogd. Het bedrijf schroefde zijn vrachttarieven op als gevolg van de aanhoudende onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Daardoor blijft er fors meer winst over.

1 uur geleden
VS leggen onder meer KLM boete op om te trage coronacompensatie

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Transport legt drie luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, boetes op van in totaal 2,5 miljoen dollar. De vliegmaatschappijen zouden er extreem lang over doen om passagiers te compenseren voor vluchten die door de coronapandemie waren uitgevallen of veel vertraging opliepen.

3 uur geleden
Beleggers beginnen nieuwe beursmaand voorzichtig

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is licht hoger begonnen aan de nieuwe beursmaand juni. Beleggers deden het voorzichtig aan in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Algemeen wordt verwacht dat de ECB het rentetarief in de eurozone donderdag gaat verlagen, hoewel de inflatie in het eurogebied weer wat is opgelopen.

5 uur geleden
La Place gaat verder als zelfstandige organisatie, meldt Jumbo

VEGHEL (ANP) - La Place gaat verder als een zelfstandige organisatie, meldt eigenaar Jumbo van de restaurantketen. De supermarktketen wil La Place onderbrengen in een gezamenlijke onderneming. Jumbo en cateraar Vermaat Groep moeten daarvan de aandeelhouders worden.

5 uur geleden
Storingen waardoor gasprijs flink steeg is veroorzaakt door barst

AMSTERDAM (ANP/RTR) - De onverwachte storingen waardoor de Europese gasprijs maandag flink is gestegen, zijn veroorzaakt door een barst in een pijplijn. Netbeheerder Gassco uit Noorwegen meldt dat de barst in een pijplijn op het Sleipner Riser-platform zit, in het Noorse deel van de Noordzee.

5 uur geleden
Kleine beleggers stutten koers GameStop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot maandag omhoog op de aandelenbeurzen van New York. De koerssprong volgde op een nieuw bericht op Reddit van financieel analist Keith Gill. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" onthulde daarin een positie van 116 miljoen dollar in GameStop te hebben. Gill was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogeheten Reddit-rally, waarbij particuliere beleggers op dat berichtennetwerk elkaar aanmoedigden massaal in GameStop en andere kleine bedrijven te stappen om grote beleggingsfondsen die gokten op een koersdaling dwars te zitten.

7 uur geleden