Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

DEN HAAG (ANP) - De zwaarst gedupeerde ouders van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag zullen sneller worden geholpen. Andere ouders moeten sneller duidelijkheid krijgen. Verder komt er meer persoonlijk contact met de slachtoffers en aandacht voor emotionele hulp. Ook krijgen de gemeenten een grotere rol in het herstel.

Met deze stappen hoopt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) het herstelproces te versnellen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Die vindt de afwikkeling van het drama veel te lang duren en dringt al langer aan op versnelling. Deze herijking moet daarvoor zorgen.

In het tweede kwartaal van volgend jaar moeten gedupeerden iets gaan merken van de versnelling. De voorstellen moeten eerst ook nog met de Tweede Kamer worden besproken. Hoelang het nog gaat duren voor de problemen zijn opgelost, kan de staatssecretaris niet zeggen.

50.000 mogelijke gedupeerden

Er hebben zich al bijna 50.000 mogelijke gedupeerden gemeld bij de overheid. Inmiddels zijn 40.000 zaken een eerste keer getoetst. Er is 23.000 keer vastgesteld dat ouders schade is berokkend en ruim 19.500 ouders hebben al een voorschot van 30.000 euro uit de Catshuisregeling gekregen.

Volgens de toets zijn 17.000 mensen niet aan te merken als gedupeerde. "Het zijn vooral mensen die in de problemen zijn geraakt en hopen dat wij ze kunnen helpen", zegt Van Huffelen. Ze wil deze zaken sneller afronden zodat er meer ruimte komt om gedupeerden te helpen.

Ondersteuningsteam buitenland

Verder kondigt ze nog een speciaal ondersteuningsteam voor gedupeerde ouders in het buitenland aan. Hun wensen en situaties zijn heel verschillend. Daarom is maatwerk en extra persoonlijk contact nodig. Later deze maand komt de staatssecretaris met een uitgewerkt plan.

Gedupeerden die niet tevreden zijn over hun compensatie kunnen terecht bij de Commissie Werkelijke Schade. Die heeft nu zeventig zaken bekeken. Ongeveer de helft kreeg extra geld toegekend, de andere helft was naar mening van de Commissie voldoende gecompenseerd. Sommige mensen kregen "enkele tonnen" extra.

Er klinkt ook kritiek op de Commissie omdat gedupeerden hun zaak aannemelijk moeten maken. Van Huffelen snapt dat ouders "het proces niet fijn kunnen vinden", maar de Commissie moet volgens haar ook haar werk goed doen. Volgende week geeft de Commissie meer duidelijkheid over de wijze van beoordeling van dossiers.

Meer uit Binnenland

Groningers tien jaar na aardbeving Huizinge de straat op

HUIZINGE (ANP) - Omdat de problemen van de gaswinning nog altijd "onverminderd groot" zijn, gaan Groningers dinsdag de straat op om aandacht te vragen voor de "ramp in slow motion" in hun provincie. Precies tien jaar na de aardbeving bij Huizinge, met een kracht van 3.6 de zwaarste door gasboringen veroorzaakte beving in Nederland, beginnen Groningse organisaties daarom een actiemaand.

2 uur geleden
Piek coronagolf verder uit zicht, minste besmettingen in 10 weken

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De corona-epidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was.

2 uur geleden
COA verwacht dat 150 mensen bij Ter Apel buiten moeten slapen

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat in de nacht van maandag op dinsdag vanwege de drukte ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een COA-woordvoerster liet weten dat er luifels zijn die beschutting kunnen bieden tegen de regen en dat er niet direct noodweer wordt verwacht.

9 uur geleden
Oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor eerst in avond herdacht

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag is met verhalen, zang en een minuut stilte bij het Indisch Monument de oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor het eerst in de avond herdacht. Daarmee wilde de organisatie meer mensen de gelegenheid geven erbij te zijn of de herdenking via televisie te volgen. Onder anderen premier Mark Rutte en de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, waren aanwezig. Zij legden na elkaar een krans.

10 uur geleden
Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover wil dat de NS en ProRail "maximale coulance" bieden aan reizigers die getroffen worden door de treinuitval rond Amersfoort dinsdagavond. Daartoe zijn de organisaties verplicht, omdat de werkzaamheden "pas zo laat zijn aangekondigd", stelt Rover. Ook moet er snel meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor treinritten op andere plekken in het land.

11 uur geleden
Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

12 uur geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

13 uur geleden