Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

DEN HAAG (ANP) - De zwaarst gedupeerde ouders van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag zullen sneller worden geholpen. Andere ouders moeten sneller duidelijkheid krijgen. Verder komt er meer persoonlijk contact met de slachtoffers en aandacht voor emotionele hulp. Ook krijgen de gemeenten een grotere rol in het herstel.

Met deze stappen hoopt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) het herstelproces te versnellen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Die vindt de afwikkeling van het drama veel te lang duren en dringt al langer aan op versnelling. Deze herijking moet daarvoor zorgen.

In het tweede kwartaal van volgend jaar moeten gedupeerden iets gaan merken van de versnelling. De voorstellen moeten eerst ook nog met de Tweede Kamer worden besproken. Hoelang het nog gaat duren voor de problemen zijn opgelost, kan de staatssecretaris niet zeggen.

50.000 mogelijke gedupeerden

Er hebben zich al bijna 50.000 mogelijke gedupeerden gemeld bij de overheid. Inmiddels zijn 40.000 zaken een eerste keer getoetst. Er is 23.000 keer vastgesteld dat ouders schade is berokkend en ruim 19.500 ouders hebben al een voorschot van 30.000 euro uit de Catshuisregeling gekregen.

Volgens de toets zijn 17.000 mensen niet aan te merken als gedupeerde. "Het zijn vooral mensen die in de problemen zijn geraakt en hopen dat wij ze kunnen helpen", zegt Van Huffelen. Ze wil deze zaken sneller afronden zodat er meer ruimte komt om gedupeerden te helpen.

Ondersteuningsteam buitenland

Verder kondigt ze nog een speciaal ondersteuningsteam voor gedupeerde ouders in het buitenland aan. Hun wensen en situaties zijn heel verschillend. Daarom is maatwerk en extra persoonlijk contact nodig. Later deze maand komt de staatssecretaris met een uitgewerkt plan.

Gedupeerden die niet tevreden zijn over hun compensatie kunnen terecht bij de Commissie Werkelijke Schade. Die heeft nu zeventig zaken bekeken. Ongeveer de helft kreeg extra geld toegekend, de andere helft was naar mening van de Commissie voldoende gecompenseerd. Sommige mensen kregen "enkele tonnen" extra.

Er klinkt ook kritiek op de Commissie omdat gedupeerden hun zaak aannemelijk moeten maken. Van Huffelen snapt dat ouders "het proces niet fijn kunnen vinden", maar de Commissie moet volgens haar ook haar werk goed doen. Volgende week geeft de Commissie meer duidelijkheid over de wijze van beoordeling van dossiers.

Meer uit Binnenland

Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

11 minuten geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

11 minuten geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

26 minuten geleden
Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen beslissingen van lagere rechters.

35 minuten geleden
Belgische drugsbaron Tom M. in Berlijn aangehouden

DRIEBERGEN (ANP) - De 48-jarige Belgische drugsbaron Tom M. is donderdag in Berlijn aangehouden. De Nederlandse politie meldt dat hij sinds 2020 op de vlucht was. Hij moet in Nederland nog een celstraf van elf jaar uitzitten voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. In België wacht hem nog een celstraf van acht jaar.

39 minuten geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

1 uur geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden