Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet zet spaartaksplan door, ondanks kritiek Raad van State

Kabinet zet spaartaksplan door, ondanks kritiek Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) zet het wetsvoorstel voor een nieuwe belasting op vermogensrendement (box 3) door, ondanks harde kritiek van de Raad van State. Het advies van deze belangrijke raadgever is "meegewogen", aldus de NSC-bewindsman. Maar de daarin aangedragen alternatieven leiden volgens hem niet tot een verbetering.

Vermogenden betalen straks belasting over wat zij daadwerkelijk aan hun spaargeld of beleggingen verdienen. Daarmee komt een einde aan de omstreden heffing op een verondersteld rendement, dat met name spaarders in magere jaren vaak bij lange na niet behaalden. Een serie verloren rechtszaken maakte duidelijk dat deze manier van belasting heffen juridisch niet houdbaar was.

De Raad van State waarschuwde in december dat het nieuwe stelsel te ingewikkeld wordt en te veel vraagt van zowel belastingplichtigen als de fiscus. Het advies om het wetsvoorstel niet zonder aanpassingen in te dienen, legt het kabinet naast zich neer.

Uitzonderingen

Van Oostenbruggen erkende destijds al dat het belasten van werkelijk rendement ingewikkelder is dan het huidige stelsel, maar benadrukte dat het ook eerlijker is. Om het voor belastingplichtigen zo behapbaar mogelijk te houden, wordt voor een grote groep de aangifte zoveel mogelijk vooraf ingevuld. Daarvoor worden gegevens gebruikt die Nederlandse financiële instellingen gaan aanleveren.

Zowel over het directe rendement (rente, dividend en huuropbrengsten) als over het indirecte rendement (de waardeontwikkeling van bijvoorbeeld vastgoed of aandelen) moet straks belasting worden betaald. Dat gebeurt in principe ieder jaar. Een uitzondering geldt voor onroerend goed en aandelen in start-ups. Daar wordt de waardestijging pas belast bij verkoop.

Om het nieuwe stelsel in 2028 te laten ingaan, is haast met de wetsbehandeling geboden. De Tweede Kamer heeft tot medio maart volgend jaar de tijd om het wetsvoorstel goed te keuren, willen bijvoorbeeld banken en verzekeraars nog in staat zijn op tijd hun systemen aan te passen. Elk jaar uitstel van de nieuwe box 3-heffing kost de staatskas honderden miljoenen.

Meer uit Politiek

Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

17 uur geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

2 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

3 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

3 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

3 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

3 dagen geleden