
Kabinet zegt niet met welke landen migratiepartnerschappen zijn
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil niet openbaar maken met welke landen bilaterale migratiepartnerschappen worden afgesloten, tot verbazing van Kamerleden. Er zal "terughoudend" over worden gecommuniceerd, zei Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). "We informeren de Kamer zodra er voortgang te melden is."
Het beleid bevreemdt partijen. "Op welke manier kunnen wij de regering controleren als we niet eens weten met wie ze worden afgesloten en waar het precies over gaat", vroeg Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). "Waarom kunnen we niet specifieker worden geïnformeerd?" Ook voor Jan Klink (VVD) bleef het onduidelijk.
Het was lastig uitleggen voor Schreinemacher. "We noemen het partnerschappen, maar het is eigenlijk gewoon verdiepte samenwerking." Een migratiepartnerschap heeft volgens haar geen juridische status. "Het uitgangspunt is dat het effectief en duurzaam moet zijn en een gelijkwaardig partnerschap op basis van wederzijdse belangen."
Marokko
Volgens de bewindsvrouw wordt in een partnerschap naar de "volle breedte" van de samenwerking gekeken. Het kan gaan om bijvoorbeeld handelspreferentie, visa en hulpprojecten. Maar het kan ook gaan om landen helpen met tegengaan van doorstroom van migranten of de terugname van uitgeprocedeerde asielzoekers, zei ze.
Ze noemde alleen Marokko als land waar een partnerschap mee is. Verder worden ze aangegaan met landen in de Sahel, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ondanks aandringen van Kamerleden wilde de minister geen andere landen noemen. "Ik vraag begrip voor de diplomatieke belangen die hiermee gemoeid zijn", zei Schreinemacher. De Kamerleden krijgen in een vertrouwelijke briefing meer te horen.
Niger
Het is trouwens al bekend dat ook met Niger - een knooppunt van migratieroutes - een migratiepartnerschap is gesloten. Toen de minister met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in februari in dat land was, werd het partnerschap na afloop gewoon naar buiten gebracht door de bewindslieden. Hoe het migratiepartnerschap met Niger er precies uit gaat zien, wordt later dit jaar duidelijk gemaakt, meldden ze destijds.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
5 dagen geleden