Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil opvang afgewezen asielzoekers in Oeganda verkennen

Kabinet wil opvang afgewezen asielzoekers in Oeganda verkennen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de mogelijkheid verkennen om door Nederland afgewezen asielzoekers in Oeganda op te vangen. Dit is aan de orde gekomen tijdens een bezoek van minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) aan het Oost-Afrikaanse land.

"We hebben een breed gesprek gevoerd over migratie. Of het allemaal juridisch mogelijk en wenselijk is, dat moet nog verder uitgezocht worden. Dat gaat mevrouw Faber (minister van Asiel en Migratie) vast doen", laat de bewindsvrouw weten. "Wat we kunnen doen, moet allemaal nog uitgezocht worden."

Afgewezen asielzoekers uit landen rond Oeganda zoals (Zuid-)Soedan en Democratische Republiek Congo zouden dan uit Nederland worden overgebracht naar Oeganda. De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken liet na overleg met Klever weten open te staan voor gesprekken, zei hij tegen de NOS.

'Terugkeerhubs'

Als de regering in Kampala akkoord zou gaan met een dergelijk plan, zou het door Nederland financieel gecompenseerd worden voor de opvang van de uitgeprocedeerde asielzoekers. Klever bezocht woensdag een vluchtelingenkamp in Oeganda. In het land worden al zo'n 1,7 miljoen vluchtelingen opgevangen.

In de EU presenteerden Nederland en Oostenrijk onlangs een voorstel om de terugkeer van afgewezen asielzoekers te versnellen. Zij zouden in 'terugkeerhubs' in hun land van herkomst of in andere landen worden opgevangen nadat hun asielverzoek in de EU is afgewezen. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei deze week voorstander te zijn van 'terugkeerhubs'.

Museveni

President Yoweri Museveni leidt het Oost-Afrikaanse land al 38 jaar. Hij werd drie jaar geleden gekozen voor een zesde ambtstermijn. De aanloop naar die verkiezingen verliep bijzonder gewelddadig. Vorig jaar keurde Museveni zeer strenge en omstreden antihomowetgeving goed.

Daarop beperkte de voorganger van Klever de samenwerking met Oeganda. Toenmalige minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) liet toen weten dat het kabinet in elk geval stopte met de programma's voor rechtshandhaving. Nederland pleitte toen ook in de EU voor het stoppen van ontwikkelingshulp aan Oeganda.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

1 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

20 uur geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

21 uur geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

23 uur geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

1 dag geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

1 dag geleden
Rob Oudkerk en Ronald Plasterk genomineerd voor Fortuynprijs

DEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.

2 dagen geleden