
Kabinet wil opvang afgewezen asielzoekers in Oeganda verkennen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de mogelijkheid verkennen om door Nederland afgewezen asielzoekers in Oeganda op te vangen. Dit is aan de orde gekomen tijdens een bezoek van minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) aan het Oost-Afrikaanse land.
"We hebben een breed gesprek gevoerd over migratie. Of het allemaal juridisch mogelijk en wenselijk is, dat moet nog verder uitgezocht worden. Dat gaat mevrouw Faber (minister van Asiel en Migratie) vast doen", laat de bewindsvrouw weten. "Wat we kunnen doen, moet allemaal nog uitgezocht worden."
Afgewezen asielzoekers uit landen rond Oeganda zoals (Zuid-)Soedan en Democratische Republiek Congo zouden dan uit Nederland worden overgebracht naar Oeganda. De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken liet na overleg met Klever weten open te staan voor gesprekken, zei hij tegen de NOS.
'Terugkeerhubs'
Als de regering in Kampala akkoord zou gaan met een dergelijk plan, zou het door Nederland financieel gecompenseerd worden voor de opvang van de uitgeprocedeerde asielzoekers. Klever bezocht woensdag een vluchtelingenkamp in Oeganda. In het land worden al zo'n 1,7 miljoen vluchtelingen opgevangen.
In de EU presenteerden Nederland en Oostenrijk onlangs een voorstel om de terugkeer van afgewezen asielzoekers te versnellen. Zij zouden in 'terugkeerhubs' in hun land van herkomst of in andere landen worden opgevangen nadat hun asielverzoek in de EU is afgewezen. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei deze week voorstander te zijn van 'terugkeerhubs'.
Museveni
President Yoweri Museveni leidt het Oost-Afrikaanse land al 38 jaar. Hij werd drie jaar geleden gekozen voor een zesde ambtstermijn. De aanloop naar die verkiezingen verliep bijzonder gewelddadig. Vorig jaar keurde Museveni zeer strenge en omstreden antihomowetgeving goed.
Daarop beperkte de voorganger van Klever de samenwerking met Oeganda. Toenmalige minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) liet toen weten dat het kabinet in elk geval stopte met de programma's voor rechtshandhaving. Nederland pleitte toen ook in de EU voor het stoppen van ontwikkelingshulp aan Oeganda.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
5 dagen geleden