Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

Een snelle terugkeer van reizigers en personeelstekorten op de luchthaven zorgden destijds voor grote problemen op Schiphol. Er waren te weinig beveiligers om alle passagiers tijdig te controleren en daardoor ontstonden lange rijen en misten reizigers hun vliegtuig. Maar daarbij kwamen allerlei problemen met achtergebleven koffers die niet op de juiste vluchten meegingen, zich opstapelden en soms weken later nog altijd niet met hun eigenaar waren herenigd.

"Het werd in 2022 voor iedereen duidelijk dat het niet goed ging met de bagageafhandeling op Schiphol. Dat moet anders", stelt Harbers. Door het aantal bagageafhandelbedrijven te beperken zou de concurrentie tussen die ondernemingen wat worden ingeperkt. Maar het zou de arbeidsomstandigheden van werknemers en de kwaliteit van de dienstverlening ten goede moeten komen.

Zes bedrijven

Op Schiphol zijn nu zes bedrijven actief in de afhandeling van bagage, vracht en post. Dat zijn er volgens Harbers relatief veel vergeleken met andere Europese luchthavens. Hij heeft onderzoek laten doen waaruit naar voren kwam dat de markt voor afhandeling op Schiphol te klein is voor zoveel spelers.

Het is de bedoeling dat het aantal partijen wordt teruggebracht tot drie. Maar het besluit geldt alleen voor de bedrijven die bagage van passagiersvliegtuigen afhandelen. De vrachtsector wordt uitgezonderd, omdat een beperking hier voor logistieke problemen zou kunnen zorgen. Ook de afhandeling van bijvoorbeeld privévliegtuigen blijft buiten schot.

Europese aanbesteding

Het duurt nog wel even voor de maatregel in de praktijk te merken is. Volgens het ministerie kan Schiphol nu beginnen met een Europese aanbesteding. Dat proces duurt naar verwachting ongeveer een jaar en daarna zal nog een overgangsperiode volgen, waarin partijen zich kunnen voorbereiden op de veranderingen.

Schiphol laat weten het besluit te steunen. "Eerder hebben wij zelf ook opgeroepen tot het verminderen van het aantal afhandelaren", geeft een woordvoerder aan. "Wij geloven dat dat bijdraagt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van de gehele grondafhandeling." De werkgeversvereniging van de afhandelbedrijven WPBL zegt op korte termijn niet te kunnen reageren.

Meer uit Politiek

Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

1 dag geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

1 dag geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

2 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

2 dagen geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

2 dagen geleden