
Kabinet wil miljard in coronafonds stoppen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid ongeveer 1 miljard euro te stoppen in een fonds om Europese landen te helpen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus. Het ministerie van Financiën bevestigde berichtgeving hierover door het AD.
Alle EU-lidstaten moeten gaan bijdragen aan het coronafonds. Volgens minister Wopke Hoekstra is er wel steun voor het Nederlandse initiatief om zo'n fonds in te stellen. Premier Mark Rutte zei al eerder woensdag in de Tweede Kamer een "substantieel bedrag" te willen bijdragen aan het fonds.
Landen die er economisch slechter aan toe zijn, zouden met dat geld hun medische zorg overeind kunnen houden. Vooral Zuid-Europa is zwaar getroffen door het coronavirus. Landen hoeven het geld van het fonds later niet terug te betalen.
Felle kritiek
Nederland kreeg de afgelopen week felle kritiek te verduren in Europa. Diverse landen vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan hard getroffen landen zoals Italië en Spanje betreft. Ook uit de hoek van D66 en ChristenUnie klonk kritiek.
Onder meer Italië, Spanje en Frankrijk willen dat er eurobonds komen. Maar daar verzet Nederland zich samen met andere landen tegen. Ook is het kabinet tegen het voorstel dat zwaar getroffen landen zonder strenge voorwaarden geld mogen lenen uit het Europese noodfonds (EMS).
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen desnoods dwang toepassen om te zorgen dat Shell en ExxonMobil hun bijdrage leveren aan de financiële afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Het morele appel dat de parlementaire enquêtecommissie op de bedrijven deed om hun verantwoordelijkheid te nemen, noemt PvdA'er Henk Nijboer "te slap".
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen premier Mark Rutte te reflecteren over zijn rol in het Groningse aardgasdossier in het debat over de parlementaire enquête naar dit onderwerp. Verschillende partijen vinden dat Rutte verantwoordelijkheid moet nemen voor het voor Groningers pijnlijke dossier dat zich grotendeels onder zijn premierschap afspeelde.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Groningen zegt ruim 3 miljard euro van de rijksoverheid nodig te hebben om de plannen voor het landelijk gebied in de provincie te realiseren. Doel is toe te groeien naar een duurzaam en toekomst- en klimaatbestendig landelijk gebied met perspectief voor landbouwers en andere ondernemers. Ook inwoners moeten zich erin kunnen vinden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na lang soebatten heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wet die streamingbedrijven als Netflix verplicht om te investeren in Nederlandse producties. De linkse oppositie toonde zich in debatten voorstander van een investeringsplicht, maar heeft onverwacht toch tegen deze wet gestemd. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de coalitiepartijen het oorspronkelijke voorstel te veel hebben afgezwakt. Desondanks kan het voorstel waarschijnlijk op voldoende steun rekenen in de Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) - in de nieuwe Senaat de grootste partij - heeft namelijk voor gestemd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zo'n vijftig Groningers zijn dinsdag per gratis bus aangekomen in Den Haag. Zij zijn in de hofstad om het debat over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning in de Tweede Kamer bij te wonen. Ze arriveerden bij het Malieveld en lopen vanaf daar in een stoet richting het Kamergebouw. Ze roepen onder meer "respect voor Groningen, respect voor Grunn" en dragen een spandoek mee waarop staat 'Geen gebakken lucht. Daden voor Groningen, nu!'. De actievoerders verwachten nog meer Groningers die op eigen gelegenheid naar Den Haag komen.
3 uur geleden