Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vraagt provincies om ruim duizend extra opvangplekken

Kabinet vraagt provincies om ruim duizend extra opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een beroep gedaan op de provincies om nog dit weekend gezamenlijk ruim duizend opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. De Commissarissen van de Koning gaan nu kijken of hen dat gaat lukken, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie weten.

Vrijdag spraken demissionair ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol tijdens een spoedoverleg met de commissarissen om te praten over een oplossing voor de asielproblematiek. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had eerder al om 1500 extra plekken gevraagd, maar het kabinet wil daar op korte termijn ongeveer duizend bij.

Aanleiding voor het overleg was een noodkreet van de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen die op grond van artikel 51 van de Wet veiligheidsregio's het Rijk vroeg te helpen, omdat het azc in het Groningse Ter Apel het probleem niet alleen kan oplossen. Daar sliepen onlangs 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er plaats was voor 275.

Snel meer plek zoeken

De commissarissen gaan nu hun gemeenten vragen zo snel mogelijk plek te zoeken voor de asielzoekers. "Ter Apel moet zo snel mogelijk een stuk leger", zegt Commissaris van de Koning in Groningen René Paas. "Daarnaast moet er extra capaciteit komen voor opvang van asielzoekers in de toekomst. We zijn nu bezig een brand te blussen, maar het gaat om brandpreventie", aldus Paas.

Volgens Paas zijn hij en zijn collega's zeer gemotiveerd en gaan ze gelijk aan de slag om hun gemeenten te benaderen om plek te zoeken. Maandag is er weer een gesprek met het kabinet en de commissarissen.

Broekers-Knol zegde woensdag al toe dat er vijfhonderd plekken bijkomen, maar dat is volgens de Veiligheidsregio Groningen een "druppel op een gloeiende plaat". Volgende week komen er vrijwel zeker ook nog zeshonderd plekken bij, schreef Grapperhaus donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Waar deze moeten komen, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

DEN HAAG (ANP) - De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

4 minuten geleden
Informatienummer Rijksoverheid weer bereikbaar na storing

DEN HAAG (ANP) - De publieksvoorlichting van de Rijksoverheid is telefonisch weer bereikbaar via het nummer 1400. Het informatienummer van de landelijke overheid lag er eerder vrijdag uit door de wereldwijde ICT-storing.

6 minuten geleden
Avondspits vroeg op gang door vakantieverkeer

DEN HAAG (ANP) - De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

10 minuten geleden
Rode Kruis: aantal hittebehandelingen Vierdaagse valt nog mee

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis heeft tot nu toe weinig wandelaars van de Vierdaagse behandeld vanwege de hitte. Rond 11.30 uur viel het volgens een woordvoerster mee en zijn bij de eerste medische post op de route zo'n vijftig oververhitte mensen gekoeld met ijs. Zij krijgen een zakje ijs in de nek of op een plek op het been.

27 minuten geleden
Impact storing op haven Rotterdam valt mee, wel hinder terminal

ROTTERDAM (ANP) - Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

32 minuten geleden
Talpa verwacht 'in de loop van de dag' weer volledig te werken

HILVERSUM (ANP) - De impact van de wereldwijde computerstoring bij Talpa valt tot nu toe mee. Een woordvoerster laat na een inventarisatie aan het ANP weten te verwachten "in de loop van de dag technisch alles weer" te kunnen.

45 minuten geleden
Systemen reisorganisatie Prijsvrij lagen ook plat

DEN BOSCH (ANP) - Reisorganisatie Prijsvrij kampte de gehele vrijdagochtend met een computerstoring. Aan het eind van de ochtend waren de problemen verholpen, laat een woordvoerder weten.

45 minuten geleden