Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vraagt provincies om ruim duizend extra opvangplekken

Kabinet vraagt provincies om ruim duizend extra opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een beroep gedaan op de provincies om nog dit weekend gezamenlijk ruim duizend opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. De Commissarissen van de Koning gaan nu kijken of hen dat gaat lukken, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie weten.

Vrijdag spraken demissionair ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol tijdens een spoedoverleg met de commissarissen om te praten over een oplossing voor de asielproblematiek. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had eerder al om 1500 extra plekken gevraagd, maar het kabinet wil daar op korte termijn ongeveer duizend bij.

Aanleiding voor het overleg was een noodkreet van de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen die op grond van artikel 51 van de Wet veiligheidsregio's het Rijk vroeg te helpen, omdat het azc in het Groningse Ter Apel het probleem niet alleen kan oplossen. Daar sliepen onlangs 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er plaats was voor 275.

Snel meer plek zoeken

De commissarissen gaan nu hun gemeenten vragen zo snel mogelijk plek te zoeken voor de asielzoekers. "Ter Apel moet zo snel mogelijk een stuk leger", zegt Commissaris van de Koning in Groningen René Paas. "Daarnaast moet er extra capaciteit komen voor opvang van asielzoekers in de toekomst. We zijn nu bezig een brand te blussen, maar het gaat om brandpreventie", aldus Paas.

Volgens Paas zijn hij en zijn collega's zeer gemotiveerd en gaan ze gelijk aan de slag om hun gemeenten te benaderen om plek te zoeken. Maandag is er weer een gesprek met het kabinet en de commissarissen.

Broekers-Knol zegde woensdag al toe dat er vijfhonderd plekken bijkomen, maar dat is volgens de Veiligheidsregio Groningen een "druppel op een gloeiende plaat". Volgende week komen er vrijwel zeker ook nog zeshonderd plekken bij, schreef Grapperhaus donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Waar deze moeten komen, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Bezetters UU brengen boodschappen binnen, politie grijpt niet in

UTRECHT (ANP) - Een groepje van zo'n tien demonstranten heeft volle boodschappentassen met eten naar binnen gebracht bij het pand van de Universiteit Utrecht op Drift 25. Het universiteitsgebouw wordt sinds woensdagmiddag bezet door pro-Palestijnse actievoerders. De politie grijpt nog niet in, ziet een ANP-verslaggever.

19 minuten geleden
Laatste betogers van BG-terrein van de UvA verwijderd

AMSTERDAM (ANP) - De laatste pro-Palestina-activisten zijn weggehaald van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. De politie sleepte de betogers een voor een van het terrein af, zag een ANP-verslaggever. Ze worden richting het Rokin geleid, waar zich al een grote groep demonstranten heeft verzameld.

23 minuten geleden
Honderden demonstranten worden tegengehouden op het Rokin

AMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen die wilden meedoen aan de pro-Palestina-actie op het Binnengasthuisterrein (BG-terrein) van de UvA, worden door de politie tegengehouden op het Rokin, ter hoogte van het Spui. Daarmee probeert de politie te voorkomen dat ze zich via de tegenovergelegen Langebrugsteeg aansluiten bij de groep op het BG-terrein, meldt een ANP-verslaggever.

29 minuten geleden
Na landmacht ook marine in de fout met opleidingsbudget

DEN HAAG (ANP) - Bij de Koninklijke Marine zijn 83 gevallen van fraude met het persoonlijke opleidingsbudget ontdekt. De militairen gebruikten het budget voor een barbecuecursus, maar declareerden ook stiekem een barbecue, meldt het ministerie van Defensie.

1 uur geleden
Politie drijft demonstranten overzijde OZ Achterburgwal weg

AMSTERDAM (ANP) - Na drie vorderingen om te vertrekken drijft de politie honderden demonstranten weg op de overzijde van de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam, meldt een ANP-verslaggever. Het zijn sympathisanten van de betogers die het Binnengasthuisterrein hebben bezet. De groep wordt naar achteren gedrongen.

2 uur geleden
Opnieuw studentenprotest bij Universiteitsbibliotheek Utrecht

UTRECHT (ANP) - Honderden demonstranten betreden opnieuw het terrein van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht (UU). Dinsdag bezetten zij het universiteitsterrein aan de Drift, daarbij werden tientallen mensen aangehouden. Ook nu zeggen ze het terrein te willen bezetten, meldt een ANP-verslaggever.

2 uur geleden
Honderden betogers lopen van Domplein richting bibliotheek UU

UTRECHT (ANP) - De ruim vierhonderd demonstranten die zich hadden verzameld voor het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (UU) op het Domplein, lopen richting de Universiteitsbibliotheek van de UU. Dat meldt een ANP-verslaggeefster ter plaatse. De pro-Palestijnse actievoerders willen dat de UU alle banden met Israël verbreekt.

2 uur geleden