
Kabinet vraagt advies over risico's coronabesmetting bij dieren
DEN HAAG (ANP) - Ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Henk Staghouwer (Landbouw) hebben het RIVM gevraagd een deskundigenberaad te organiseren "om ons te adviseren over eventuele risico’s voor de mens" van coronabesmettingen bij dieren. Ze maken zich zorgen dat het virus onafhankelijk van mensen onder dieren kan rondwaren.
Ook zullen de experts informatie geven over de mogelijkheid dat het virus zich muteert in het lichaam van dieren. Daarnaast wil het kabinet weten hoe het risico's snel kan signaleren en de gevolgen zoveel mogelijk kan beperken.
Het is inmiddels bekend dat in elk geval nertsen, katten en honden gevoelig zijn voor het coronavirus. En "in de Verenigde Staten en Canada circuleert het virus in een bepaalde in het wild levende hertensoort", schrijft Kuipers aan de Kamer. Die ontwikkelingen zijn aanleiding voor het kabinet om nader advies te vragen.
Eerder zorgden hamsters uit Nederland die met het virus waren besmet voor onrust in Honkong, waar vermoedelijk een besmetting van hamster op mens heeft plaatsgevonden. Nader onderzoek lijkt erop te wijzen dat de hamsters in Tsjechië zijn besmet, benadrukt Kuipers in zijn brief. Hoewel hamsters dus ook mensen met het virus kunnen besmetten, is het "extra risico" dat dit oplevert voor mensen heel klein.
Het komt verder "regelmatig" voor dat mensen katten en honden aansteken, laat Kuipers weten. Maar "er zijn geen aanwijzingen dat het virus zich onafhankelijk van de mens in katten- of hondenpopulaties kan handhaven".
Het coronavirus zorgde er al voor dat het jaren eerder dan gepland verboden werd nertsen te houden. De dieren bleken vatbaar voor het virus en het kabinet vreesde dat het virus bij nertsen zou blijven rondgaan, en zich mogelijk zou muteren.
Meer uit Binnenland
WAGENINGEN (ANP) - Het aantal grijze zeehonden in de Waddenzee blijft groeien. Afgelopen winter werden meer dan 3000 pups en ruim 12.000 volwassen dieren geteld, blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook Wageningen Marine Research deelnam.
5 minuten geledenHOUTEN (ANP) - De eerste regionale tropennacht van dit jaar is gemeten, meldt Weeronline. Bij de weerstations Vlissingen en Hoek van Holland kwam de temperatuur in de nacht van dinsdag op woensdag niet onder de 20 graden. Het is de eerste tropennacht sinds 13 augustus 2024.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Bijna een op de acht Nederlanders lijdt aan slapeloosheid waardoor de maatschappij geconfronteerd wordt met een economische schade van 3 miljard euro per jaar. Dat staat in een studie van instituut SEO Economisch Onderzoek (SEO).
20 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
11 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
11 uur geleden