
Kabinet versoepelt coronamaatregelen
MIDDELBURG - De beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door. Daarmee mag de horeca vanaf maandag 1 juni haar deuren weer openen. Vanaf maandag (25 mei) mogen meer zorginstellingen weer bezoekers toelaten en vanaf 1 juni kunnen dagbestedingen ook weer open.
Dit deelde minister-president Mark Rutte dinsdagavond mee tijdens de nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. “Het aantal ziekenhuisopnamen en de hoeveelheid patiënten op de ic’s zijn de laatste tijd snel gedaald”, verklaarde Rutte. “Daarom vinden we verruiming van de regels verantwoord.”
De versoepelingen vanaf maandag 1 juni:
- Cafés, restaurants, theaters, bioscopen en musea mogen open, maar alleen op reservering, voor maximaal 30 personen en met inachtneming van anderhalve meter afstand. Vooraf moet klanten naar verkoudheidsklachten gevraagd worden. Nieuw is dat bij die 30 personen het personeel niet meetelt. De horeca mag niet al vanaf zondag 31 mei, in het pinksterweekeinde, open. Het kabinet vreest dan voor drukte. “Clubs en feestcafés blijven dicht”, zei Rutte.
- Dagbestedingen in de zorg mogen in aangepaste vorm weer open.
- Het openbaar vervoer rijdt weer volgens de normale dienstregeling, maar met maximaal 40 procent van de capaciteit. Mondkapjes zijn verplicht in trein, bus, tram en metro voor reizigers vanaf 13 jaar. Die mondkapjes moet iedereen zelf kopen of maken. Het ov is alleen bestemd voor noodzakelijke reizen.
- Het voortgezet onderwijs - ook speciaal onderwijs - mag onder voorwaarden weer openen vanaf dinsdag 2 juni (1 juni is het pinkstermaandag). Ook hier geldt de anderhalve meter afstand. “Daardoor kunnen niet alle scholieren tegelijk naar school, maar ze moeten wel zoveel mogelijk onderwijs fysiek op school volgen.” Scholieren moeten zoveel mogelijk lopend en per fiets naar school reizen. “Voor wie de afstand te groot is, regelt de school speciaal vervoer.” Voor scholen in het voortgezet speciaal onderwijs zal meer maatwerk nodig zijn om de anderhalve meter afstand te kunnen aanhouden, erkende de premier.
- Tenzij onderzoek uitwijst dat het onverantwoord is, gaan alle basisscholen en kinderopvanglocaties vanaf maandag 8 juni helemaal open. “Daarmee stopt ook de vergoeding van de overheid voor de eigen bijdrage van ouders.”
- Vanaf maandag 15 juni gaan de scholen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs weer open voor toetsen en praktijkonderwijs. De lessen vinden zoveel mogelijk buiten de spits plaats, om drukte in het ov tegen te gaan.
Bezoekersregelingen
Vanaf maandag (25 mei) mogen alle coronavrije verpleeghuizen in Nederland, die aan de voorwaarden voldoen, meedoen met de proef om per bewoner een vaste bezoeker toe te laten. “Dat geldt ook voor de gehandicaptenzorg”, deelde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdagavond mee. “Vanaf 15 juni willen we dat alle coronavrije zorginstellingen weer bezoek kunnen toelaten.”
Testen
De Jonge maakte ook bekend dat in juni iedereen met klachten zich kan laten testen op het coronavirus. “Het streven is per 1 juni.” Personen met klachten kunnen zich zonder tussenkomst van een arts direct melden bij de GGD.
Sportscholen
Rutte zei in gesprek te zijn met sportscholen over de mogelijkheid dat die eerder dan 1 september mogen heropenen.
Ook riep de minister-president jongeren op met ideeën te komen over de invulling van de anderhalvemetermaatschappij.
Meer uit Middelburg
VEERE - Dini Helmers uit Veere doet sinds haar jeugd vrijwilligerswerk. Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan en rolt, zoals ze zelf zegt, 'van het een in het ander'. Zo kwam zij bij toeval via haar roofvogelonderzoek in contact met de krant Zeeuws Weerzien, waarvoor zij nu actief is als vrijwilliger.
3 uur geledenMIDDELBURG - Van 29 augustus tot en met 6 september presenteert Theaterproductiehuis Zeeland een nieuwe editie van het Zeeland Nazomerfestival. Dit jaar staat één grote locatievoorstelling centraal: 'Dit is mijn hof'. Deze theatervoorstelling komt tot leven op een bijzondere plek in Zeeuws-Vlaanderen, waar landschap en verhaal naadloos samenvallen, aldus de organisatie. 'De exacte locatie blijft nog even geheim.'
9 uur geledenOOSTKAPELLE - Op de kruising tussen de Munnikweg en Dunoweg bij Oostkapelle is een monument onthuld voor twee piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
11 uur geledenMIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
1 dag geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
1 dag geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geleden