Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet trekt 670 miljoen uit voor betere voorbereiding pandemie

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid investeert 670 miljoen euro tot en met 2026 om beter voorbereid te zijn op nieuwe pandemieën, omdat de aanpak van de coronapandemie niet toereikend is geweest. Het kabinet heeft daar vrijdag mee ingestemd, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Van dat geld gaat de komende twee jaar in totaal 74 miljoen euro naar de GGD'en. Dat is onder meer bedoeld voor opleiding en deskundigheidsbevordering van GGD-personeel. "Zo wordt de kwaliteit en professionaliteit van de medewerkers infectieziektebestrijding op peil gehouden", meldt Kuipers.

De komende drie jaar wordt in totaal 48 miljoen euro uitgetrokken voor betere ICT-systemen en informatievoorziening van en tussen partijen die direct betrokken zijn bij de preventie en bestrijding van een pandemie, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de GGD's en koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Tijdens de coronapandemie werd snel duidelijk dat de bestaande informatievoorziening niet goed is toegerust voor pandemiebestrijding", verduidelijkt Kuipers.

Artsen infectiebestrijding

Voor de inrichting van een Landelijke Functionaliteit Infectiebestrijding (LFI) wordt volgend jaar 9 miljoen extra vrijgemaakt. Dat bedrag wordt eenmalig toegevoegd aan de jaarlijkse structurele 10 miljoen euro hiervoor. De LFI moet vanaf medio 2023, bij een (nieuwe) pandemie, een coördinerende rol op zich nemen. "Zo kan in tijden van crisis slagvaardig regie worden gevoerd, met een centralere aansturing door de minister van VWS", schrijft de zorgminister.

Ook wordt (verder) gewerkt aan het vermogen van de zorg om bij een nieuwe crisis op te schalen. Zo worden extra artsen infectieziektebestrijding opgeleid en wordt ook hier geïnvesteerd in kennis en opleiding van zorgpersoneel. Aandacht is er eveneens voor het beschikbaar hebben van voldoende medische producten tijdens een crisis. In het begin van de coronacrisis was er onder meer een tekort aan mondkapjes en schorten voor zorgpersoneel. Daarbij moet zowel nationaal als internationaal worden samengewerkt.

Het ministerie heeft deze plannen gemaakt na diverse kritische onderzoeken en adviezen van onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid. Uit die onderzoeken heeft VWS lering getrokken, schrijft Kuipers.

Meer uit Gezond

Aantal kinkhoestgevallen flink gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest is gedaald naar het laagste niveau sinds half januari, zestien weken geleden. Vorige week gingen 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de huisarts met een virusziekte waar ze huiduitslag van hadden gekregen. Ruim een maand geleden was dat bijna twee keer zo hoog.

2 uur geleden
Nog maar enkele nieuwe besmettingen met mazelen gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties krijgen de laatste weken amper nog nieuwe meldingen over mazelenbesmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen twee weken vijf gevallen. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 79 besmettingen met de ziekte.

4 uur geleden
Vooruitzicht na hartinfarct beter te voorspellen door meetmethode

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld, waardoor ze veel beter de vooruitzichten kunnen voorspellen voor patiënten die zijn behandeld voor een hartinfarct. Met de techniek kan worden gekeken hoe de kleine bloedvaten functioneren. Volgens onderzoeker Rob Eerdekens is de meting die hij en zijn collega's ontwikkelden "een essentiële stap om gevaarlijke complicaties voor te blijven".

11 uur geleden
PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar over verbod nicotinezakjes

DEN HAAG (ANP) - PVV en NSC staan lijnrecht tegenover elkaar over een verbod op nicotinezakjes, ook wel bekend als snus zonder tabak. NSC wil naast een totaalverbod op die zakjes, zoals het kabinet wil, ook een verbod op bijvoorbeeld nicotinesticks en wegwerp-vapes. Dit gaat de PVV veel te ver. "Waar is de keuzevrijheid van NSC", vroeg PVV-Kamerlid Patrick Crijns in een Kamerdebat over de wijziging van de tabakswet.

18 uur geleden
Meeste patiënten tevreden over toegankelijkheid zorg

UTRECHT (ANP) - Vier op de vijf zorggebruikers vinden dat ze de zorg kunnen krijgen die ze nodig denken te hebben. Dat zegt het onderzoeksinstituut voor de zorg Nivel na onderzoek onder het eigen, 11.000 leden tellende Consumentenpanel Gezondheidszorg.

1 dag geleden
Consumentenbond raadt drie zonnebrandcrèmes af om te lage factor

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

1 dag geleden
25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

LEIDEN (ANP) - Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten. Het gaat om zeker vijftien mensen bij het LUMC en tien à twaalf mensen bij de locatie van Alrijne in Leiderdorp, waar de spoedeisende hulp zit.

2 dagen geleden