
Kabinet trekt 35 miljard euro extra uit voor klimaatmaatregelen
DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet belooft de komende tien jaar 35 miljard euro uit trekken voor klimaatmaatregelen. Dat geld komt via een zogenoemd klimaat- en transitiefonds beschikbaar. Het geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten. Daarnaast wordt het geld uitgegeven aan het verduurzamen van gebouwen en de mobiliteitssector. Het extra bedrag komt bovenop de al bestaande subsidieregelingen voor duurzame energie, de zogeheten SDE++-subsidie.
In het coalitieakkoord wordt ook gerept over het versnellen van de procedures omdat grote projecten op het gebied van energie-infrastructuur nu te traag vorderen, zo valt te lezen. Daar wil het nieuwe kabinet een slag in maken door bij dit soort procedures ook gebruik te maken van een aanpak die vergelijkbaar is met die van de Crisis- en Herstelwet. Die is bedoeld is om infrastructurele projecten te versnellen.
Volgens de opstellers van het coalitieakkoord is het belangrijk dat er voldoende vakmensen zijn om de klimaattransitie vorm te geven. Daarom wordt met onderwijsinstellingen, overheden en sociale partners gewerkt aan het opleiden van voldoende mensen. Waar nodig zullen ook mensen worden omgeschoold.
Meer uit Binnenland
URK (ANP) - De man en vrouw uit Urk die in augustus met hun kind onder het puin van een ingestort hotel in het Duitse Kröv vandaan werden gehaald, hebben hun onlangs geboren baby vernoemd naar de reddingswerker die hen heeft geholpen. Dat meldt de moeder van het gezin op Instagram over hun zoon Christoph, die afgelopen donderdag werd geboren. Volgens haar waagde de Duitse Christoph in augustus zijn leven om hen uit het puin te redden. "Het had zoveel anders kunnen zijn", schrijft ze.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een pro-Israëlische demonstratie op de Dam in Amsterdam zijn enkele mensen aangehouden, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er een kleine honderd man bij de manifestatie. De sfeer is "beheersbaar".
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het recht van Israël om zich te verdedigen kent grenzen, schrijven CDA'ers Henri Bontenbal en Derk Boswijk in een opiniestuk in Trouw. Hun partij heeft zich volgens hen in het verleden terughoudend opgesteld bij kritiek op Israël vanuit "historisch besef". Maar waar het recht om zich te verdedigen eindigt, begint naar hun zeggen de "morele plicht om te spreken".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de alarmcentrale van de ANWB, komen "minimaal en mondjesmaat" meldingen binnen van Nederlanders die getroffen zijn door de stroomstoring in Spanje of Portugal.
10 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Noodverordeningen tijdens de NAVO-top mogen niet worden gebruikt om bijvoorbeeld een blokkade van de A12 te voorkomen. Dat laat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, maandag weten. Hij zegt dat hij daarvoor andere middelen heeft. Zo kan een burgemeester beperkingen opleggen, maar ook opdracht geven aan de politie om een einde te maken aan een blokkade.
14 uur geledenDORDRECHT (ANP) - Het is weer verantwoord om te zwemmen in Merwelanden, een recreatieplas in Dordrecht vlak bij de Chemours-fabriek. De provincie Zuid-Holland heeft het negatieve zwemadvies ingetrokken voor Plas Merwelanden, die op de lijst staat met 105 aangewezen zwemlocaties voor 2025. De provincie gaf in 2023 het advies om niet in het meertje te zwemmen vanwege verhoogde concentraties PFAS.
15 uur geleden