
Kabinet steekt miljoenen in economische veiligheid en start-ups
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet investeert onder meer in het "versterken van economische veiligheid" en in Nederlandse start-ups, zo blijkt tijdens Prinsjesdag uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Eerder lekte al uit dat een noodfonds wordt verlengd, waarmee mensen die moeite hebben hun energierekening te betalen worden geholpen.
Het versterken van de economische veiligheid komt neer op een budget dat erop gericht is "sensitieve technologieën, innovaties en daaraan gekoppelde ondernemingen en vitale aanbieders in Nederland te houden". Hiervoor wordt 100 miljoen euro uitgetrokken. Het geld wordt onder meer aangewend om te voorkomen dat "ongewenste partijen zeggenschap of invloed verwerven".
Ook 100 miljoen euro gaat naar veelbelovende start-ups waarvan verwacht wordt dat ze groter kunnen worden. Nederlandse innovatieve bedrijven hebben vaak moeite om genoeg investeringen te regelen en door te groeien naar een nieuwe fase. Het gaat om extra geld, aldus het ministerie, dat beschikbaar komt via een Europees investeringsfonds. Het bedrijfsleven kan voor financiering ook een beroep blijven doen op het Nationaal Groeifonds, een pot van 20 miljard euro.
Onderzoek en innovatie
Ook komt er een "incidentele en structurele" verhoging van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), een regeling waarmee bedrijven steun krijgen voor onderzoek en innovatie.
Hoewel het prijsplafond voor energie en de tijdelijke regeling voor blokaansluitingen eind dit jaar aflopen, wordt het zogenoemde Tijdelijke Noodfonds Energie verlengd. Dat werd afgelopen vrijdag al duidelijk, toen de miljoenennota uitlekte. Daaruit bleek dat er meer steun komt voor de laagste inkomens, ook via onder meer extra huurtoeslag en kindgebonden budget. Het gaat om een pakket van in totaal 2 miljard euro.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
5 dagen geleden