Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kabinet slaat plank mis bij versterking van regionale en lokale journalistiek'

'Kabinet slaat plank mis bij versterking van regionale en lokale journalistiek'

THOLEN/DEN HAAG - In een recente brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) de cruciale rol benadrukt die regionale en lokale journalistiek speelt in het versterken van de band tussen burgers en het democratisch draagvlak in Nederland. 

Hoofdredacteuren van regionale en lokale kranten door het hele land uiten hun zorgen over het beleid van de staatssecretaris, waarin ze een blinde vlek zien voor de makers van regionaal en lokaal nieuws, en waardoor de plank lijkt te worden misgeslagen. Hieronder lees je hun integrale brief en argumentatie voor een meer evenwichtige benadering van de versterking van lokale en regionale journalistiek: 

“Het kabinet draagt de journalistiek, en zeker regionale en lokale journalistiek, een warm hart toe. In een recente brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) dat regionale en lokale media onmisbaar zijn voor verbinding tussen burgers en voor het democratisch draagvlak in onze samenleving. Het is daarom onbegrijpelijk dat de staatssecretaris in haar beleid een blinde vlek lijkt te hebben voor regionale en lokale kranten.

Wij, hoofdredacteuren van regionale en lokale kranten die actief zijn van Zeeland tot Groningen en van Limburg tot Noord-Holland, zijn het met de staatssecretaris eens dat onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige journalistiek essentieel is voor onze democratie. Het vergroot betrokkenheid en verbindt als je weet wat er in je directe omgeving gebeurt.

Iedere dag opnieuw zijn onze journalisten in wijken, dorpen en steden te vinden. Ze zoeken en vinden verhalen en zijn als eerste bij belangrijke nieuwsgebeurtenissen die mensen raken. Het werk van onze mensen bereikt 14 miljoen Nederlanders, online en op papier. Iedere dag bezorgen we meer dan 800.000 regionale dagbladen en wekelijks worden 7,5 miljoen huis-aan-huiskranten verspreid, en informeren we Nederland over het laatste nieuws.

Onlangs toonde een onderzoek van het Commissariaat van de Media, dat de staatssecretaris in Den Haag in ontvangst nam, duidelijk aan dat de krantentitels een hoofdrol spelen in de nieuwsvoorziening van Nederlanders in de regio. Het maatschappelijk belang van onze redacties is dan ook onmiskenbaar groot.

Ondanks de goede bedoelingen van de staatssecretaris om de lokale journalistiek te versterken, kunnen we niet anders dan vaststellen dat het beleid onevenwichtig is. De miljoenen die het kabinet vrijmaakt voor de versterking van lokale journalistiek zijn nodig. Maar door er exclusief beleid voor de lokale publieke omroepen van te maken, sluit het kabinet de belangrijkste makers van lokale journalistiek uit. Sterker nog, het kabinet maakt het speelveld ongelijker en schaadt daarmee de krantentitels, de voornaamste bron van regionaal en lokaal nieuws. Daarmee slaat het kabinet de plank mis.

Wij zijn altijd voorstander van meer lokale en regionale kwaliteitsjournalistiek, uiteraard ook als dat gemaakt is door onze collega’s bij de omroepen. We kunnen ons daarom voorstellen dat de omroepen blij zijn dat ze er structureel miljoenen bij krijgen, de samenwerking wordt gestimuleerd en hun financiering onafhankelijker van gemeenten wordt vormgegeven. Regionale dagbladen, nieuwsbladen en huis-aan-huiskranten zijn voor hun inkomsten afhankelijk van adverteerders en de bereidheid van lezers om een abonnement te nemen.

Voldoende inkomsten om de regionale en lokale journalistiek te financieren zijn nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Onze zorg is dat de plannen van de staatssecretaris niet méér journalistiek mogelijk maakt, maar bestaande journalistiek verdringt. Zo moedigt de staatssecretaris lokale omroepen aan om meer advertentie-inkomsten te genereren. Maar dat moet afkomstig zijn van adverteerders die nu lokale en regionale journalistiek meefinancieren, van lokale en regionale kranten. Een sterke daling van advertentie-inkomsten bemoeilijkt investeringen in onze redacties en het bestaan van een gratis nieuwsvoorziening op lokaal niveau. Bovendien worden publieke omroepen gestimuleerd om nieuws in geschreven vorm gratis beschikbaar te stellen op hun websites. Dat ondermijnt de bereidheid van burgers om nog een abonnement op een regionaal dagblad en nieuwsbladen te nemen of te houden.

Het wordt tijd dat de staatssecretaris niet alleen een staatssecretaris is van lokale en regionale omroepen, maar van lokale en regionale journalistiek. De oogkleppen moeten af. Wij gaan graag het gesprek aan om versterking van álle lokale en regionale journalistiek te stimuleren. Een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer is wat ons betreft een goede eerste stap. Er zijn genoeg manieren denkbaar waarop extra investeringen wel alle journalistiek en daarmee ook de pluriformiteit in de regio ten goede komen. Niet alleen onze journalisten, maar vooral onze lezers en de Nederlandse samenleving verdienen evenwichtig beleid.”

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

31 minuten geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

4 uur geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

21 uur geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

1 dag geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden
Lintjesregen: Deze zeven Tholenaren kregen een Koninklijke onderscheiding

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vanmorgen zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gelukkige inwoners komen uit de kernen Oud-Vossemeer, Poortvliet, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Tholen.

1 dag geleden