Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet prijst energieplan Brussel, maar wil nadruk op besparen

Kabinet prijst energieplan Brussel, maar wil nadruk op besparen

DEN HAAG/STRAATSBURG (ANP) - Het kabinet is ingenomen met de voorstellen van de Europese Commissie om wat te doen aan de torenhoge energieprijzen. Maar de aandacht moet vooral uitgaan naar het verlagen van het energieverbruik, vindt energieminister Rob Jetten.

De Commissie stelt onder meer voor de overwinsten van energiebedrijven af te romen. Met dat geld kunnen EU-landen burgers en bedrijven helpen die hun energierekeningen niet meer kunnen betalen. Ook zouden lidstaten hun elektriciteitsverbruik met 10 procent moeten terugbrengen. Een besparing van 5 procent in de piekuren van de dag zou voor EU-landen zelfs verplicht worden, als zij instemmen.

Nederland, Europees koploper in het verlagen van het energieverbruik, "zet vooral in" op die energiebesparing. Daarmee "pakken we het probleem bij de bron aan en kunnen we de grootste impact maken". Maar het kabinet kan zich "goed vinden in het merendeel van de plannen", zegt Jetten.

Goede maatregelen

Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) vindt dat de Commissie goede maatregelen voorstelt. "Maar veel van de plannen hangen af van de concrete uitvoering in de lidstaten, en daar ben ik minder gerust op", zegt hij. "Het lijkt er immers niet op dat ons kabinet de urgentie van de energiecrisis inziet en daarnaar handelt. We wachten al weken op het kabinet om in te grijpen om energie betaalbaar te maken."

"Ongekende tijden vragen om ongekende maatregelen", vindt CDA-collega Tom Berendsen van de voorgestelde noodinterventie. "Om te zorgen dat gezinnen en ondernemers deze winter niet onderuitgaan, moeten we alle zeilen bijzetten. Betaalbare energie is een publiek belang dat we te veel aan de markt hebben overgelaten. Poetin gebruikt energie als wapen en dat wapen moeten we zo snel mogelijk van hem afnemen."

Snelle steun

GroenLinks steunt de plannen van de Commissie eveneens en hoopt op snelle steun van de EU-landen "zodat exorbitante winsten van energiebedrijven terugvloeien naar mensen", zegt Europarlementariër Bas Eickhout. Die maatregel levert volgens de Commissie meer dan 140 miljard euro op en "dat kan echt een verschil maken voor mensen".

Maar hij mist concrete voorstellen voor een volwaardig Europees energiebeleid. "Om energienationalisme te voorkomen, moet de EU meer bevoegdheid krijgen op het gebied van de coördinatie van energiebeleid en infrastructuurontwikkeling. Anders kan Poetin landen tegen elkaar blijven uitspelen."

Meer uit Politiek

Noord-Holland ziet kansen om PAS-melders op Texel te legaliseren

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet mogelijkheden om de PAS-melders op Texel een natuurvergunning te geven. Al ruim een jaar doet de provincie een proef om voor de elf 'illegaal' werkende boeren op het eiland een oplossing te vinden. Door per gebied maatwerk toe te passen, denkt Noord-Holland dat vergunningverlening mogelijk is.

11 minuten geleden
Yeşilgöz: roep om erkenning Palestijnse staat helpt nu niet

AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.

1 dag geleden
Brabantse partij overweegt deelname aan Tweede Kamerverkiezingen

RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."

3 dagen geleden
FNP-lijsttrekkerskandidaat Soepboer verlaat per direct Kamer

NIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.

3 dagen geleden
Timmermans: tijd dat ook Nederland Palestina als staat erkent

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.

3 dagen geleden
Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

4 dagen geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

4 dagen geleden