Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Dat melden bronnen bij het kabinet. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldde donderdag 5475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.

Het kabinet kijkt nog welke maatregelen getroffen moeten en kunnen worden om de besmettingen terug te dringen. Daarbij is de vraag of er direct maatregelen getroffen worden, of pas als blijkt dat de stijging morgen doorzet. Ook is er nog geen overeenstemming over de vraag of gerichte maatregelen, zoals strengere controles op de handhaving van de toelatingsregels, zouden volstaan.

Wellicht komen de voorzitters van de Veiligheidsregio's vrijdagochtend vroeg bijeen voor extra Veiligheidsberaad. Ook wordt overwogen 's avonds een nieuwe coronapersconferentie te houden.

Jonge mensen

Uit de cijfers blijkt dat vooral jonge mensen positief testen. Ouderen worden gemiddeld zieker van het coronavirus, maar die worden mede dankzij de vaccins minder zwaar getroffen. Vooralsnog is in de ziekenhuisbezetting geen stijging te zien.

De stijging van het aantal coronapatiënten verloopt "veel rapper dan verwacht", zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vlak voordat de nieuwe cijfers naar buiten kwamen. Dat kan op verschillende manieren tot problemen leiden. De Jonge zegt dat naast toenemende druk op de zorg ook de mogelijkheden om deze zomer op vakantie te gaan een reden tot zorg kunnen zijn.

Vakantiegangers

Hoewel de kwetsbaarsten goeddeels geprikt zouden moeten zijn, kan een deel van hen nog altijd (ernstig) ziek worden omdat ze niet geprikt zijn of de prik niet goed werkt. Bovendien hebben jongere groepen weliswaar een kleinere kans op een ernstig ziekteverloop, maar is die kans niet nul. En dan zijn er nog de risico's van chronische covid.

Het hoge aantal besmettingen kan ook tot problemen leiden voor vakantiegangers die naar het buitenland willen. De regels verschillen per land, maar het is denkbaar dat landen bij een hoog aantal besmettingen voor mensen uit Nederland een quarantaineplicht instellen. De Jonge zegt dat extra maatregelen mogelijk ook nodig zijn om te voorkomen dat Nederland op de kaart van het Europese ziektebestrijdingscentrum ECDC code rood krijgt. "Het gaat natuurlijk hard de verkeerde kant op."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden