
Kabinet overweegt een verbod op discriminatie op onderwijsniveau
DEN HAAG (ANP) - Rijscholen die wél korting geven aan studenten op universiteiten en het hbo, maar niet aan mbo'ers: wat betreft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) komt er een eind aan zulke praktijken. De minister wil zich daarom "verdiepen" in het plan van PvdA en GroenLinks om discriminatie op basis van opleidingsniveau op te nemen in de Algemene wet gelijke behandeling. Ook coalitiepartij CDA is positief over het idee.
Volgens Habtamu de Hoop (PvdA) worden mbo'ers "op een hele nare manier" uitgesloten, "bijvoorbeeld van verzekeringen, en dat ze uit studentenkroegen geweerd worden". Daarom stelde zijn partij woensdag bij de eerste helft van het debat over de onderwijsbegroting samen met GroenLinks voor om een verbod op discriminatie op opleidingsniveau in de wet op te nemen.
Bij het vervolg van dat debat donderdag ging Harry van der Molen van het CDA hierop in. Toen hij voor het eerst hoorde van het idee vroeg hij zich af of het wel nodig was opleidingsdiscriminatie te verbieden. "Misschien", vroeg het Kamerlid zich hardop af, is er ook een wet als "stok achter de deur" nodig.
Twijfels
Kiki Hagen van D66 zei woensdag naar het voorstel van PvdA en GroenLinks te willen kijken en daar "wellicht" ook mee in te stemmen, maar uitte ook twijfels. "Ik weet niet zeker of we bereiken wat wij allebei voorstaan als we dat in de wet zetten", aldus het Kamerlid.
"Bij bepaalde banen mag je absoluut onderscheid maken naar de vorm van opleiding", zei Dijkgraaf. Maar er zijn volgens hem ook situaties "waar ons gezond verstand zegt dat het niet gepast is" om zulk onderscheid te maken. Hij haalde daarbij de korting aan die sommige rijscholen alleen geven aan studenten op het hbo en op universiteiten. "Ik ken heel veel collega's op de universiteit die ik heel erg waardeer, maar niet op hun rijkunst", zei de bewindsman die lang in de wetenschap heeft gewerkt, gevolgd door instemmend gelach in de Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.
38 minuten geledenTILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.
1 dag geleden