
Kabinet overweegt een verbod op discriminatie op onderwijsniveau
DEN HAAG (ANP) - Rijscholen die wél korting geven aan studenten op universiteiten en het hbo, maar niet aan mbo'ers: wat betreft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) komt er een eind aan zulke praktijken. De minister wil zich daarom "verdiepen" in het plan van PvdA en GroenLinks om discriminatie op basis van opleidingsniveau op te nemen in de Algemene wet gelijke behandeling. Ook coalitiepartij CDA is positief over het idee.
Volgens Habtamu de Hoop (PvdA) worden mbo'ers "op een hele nare manier" uitgesloten, "bijvoorbeeld van verzekeringen, en dat ze uit studentenkroegen geweerd worden". Daarom stelde zijn partij woensdag bij de eerste helft van het debat over de onderwijsbegroting samen met GroenLinks voor om een verbod op discriminatie op opleidingsniveau in de wet op te nemen.
Bij het vervolg van dat debat donderdag ging Harry van der Molen van het CDA hierop in. Toen hij voor het eerst hoorde van het idee vroeg hij zich af of het wel nodig was opleidingsdiscriminatie te verbieden. "Misschien", vroeg het Kamerlid zich hardop af, is er ook een wet als "stok achter de deur" nodig.
Twijfels
Kiki Hagen van D66 zei woensdag naar het voorstel van PvdA en GroenLinks te willen kijken en daar "wellicht" ook mee in te stemmen, maar uitte ook twijfels. "Ik weet niet zeker of we bereiken wat wij allebei voorstaan als we dat in de wet zetten", aldus het Kamerlid.
"Bij bepaalde banen mag je absoluut onderscheid maken naar de vorm van opleiding", zei Dijkgraaf. Maar er zijn volgens hem ook situaties "waar ons gezond verstand zegt dat het niet gepast is" om zulk onderscheid te maken. Hij haalde daarbij de korting aan die sommige rijscholen alleen geven aan studenten op het hbo en op universiteiten. "Ik ken heel veel collega's op de universiteit die ik heel erg waardeer, maar niet op hun rijkunst", zei de bewindsman die lang in de wetenschap heeft gewerkt, gevolgd door instemmend gelach in de Kamer.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
20 uur geleden