
Kabinet komt later dan beloofd met conclusies over wietproef
DEN HAAG (ANP) - Het gaat het kabinet niet lukken om in 2024 conclusies te verbinden aan het wietexperiment. De proef begint later dan gepland en daardoor loopt ook de evaluatie vertraging op. Zonder de evaluatie wil het kabinet geen conclusies trekken, schrijven de ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer. Het jaar 2024 was wel afgesproken in het coalitieakkoord.
"Laat ik voorop stellen dat we allemaal balen dat het niet op het tempo kan dat we in het coalitieakkoord hadden bedacht en graag zouden willen", zegt Yeşilgöz. Het ziet er volgens haar nu niet naar uit dat de onderzoekers hun "uitgebreide analyse" kunnen opstellen op het gebied van de drie belangrijkste punten voor het kabinet: preventie, gezondheid en veiligheid. De proef is pas geslaagd als "op al die drie elementen vooruitgang" zichtbaar is, aldus de minister.
Doel van de proef was om te kijken of gelegaliseerde teelt, distributie en verkoop van cannabis mogelijk is, en zo ja: op welke manier. De start is echter herhaaldelijk uitgesteld en werd in maart van dit jaar opnieuw bijna een jaar vooruitgeschoven. Om die reden denkt de minister dat conclusies naar aanleiding van het experiment in 2024 niet realistisch zijn. "Daarvoor loopt het waarschijnlijk veel te kort."
Hoewel de "algeheel conclusieve uitspraken" langer op zich laten wachten, beloven de ministers wel zo snel mogelijk de beschikbare gegevens naar de Kamer te sturen. Yeşilgöz zegt straks met "alle betrokken partijen", van "de zorg tot en met politie en justitie", te bespreken hoe de eerste fase van de proef heeft uitgepakt. "Daar hopen we toch in ieder geval wel een gebalanceerd verhaal neer te kunnen leggen", aldus de minister. Volgens de brief worden daarbij ook de telers, verkopers, klanten en gemeenten betrokken.
Wanneer de formele conclusies van de wietproef wel naar buiten gebracht worden, blijft in de brief onduidelijk en kunnen de ministeries van VWS en JenV desgevraagd ook niet zeggen.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
22 uur geleden