Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kabinet kocht liever te veel dan te weinig mondkapjes na tekort'

'Kabinet kocht liever te veel dan te weinig mondkapjes na tekort'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft aan het begin van de coronacrisis bewust veel meer persoonlijke beschermingsmiddelen ingekocht dan nodig. Er moest koste wat kost voorkomen worden dat zorgmedewerkers bijvoorbeeld zonder mondkapjes zouden komen zitten, zei minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) woensdag. "Ik zeg liever sorry voor een heleboel te veel dan dat we sorry hadden moeten zeggen voor een tekort."

Eerder op de dag verscheen een rapport van de Algemene Rekenkamer waarin gewezen werd op de overdreven grote voorraden. Er zou normaal gesproken genoeg voorraad aangehouden worden voor een halfjaar, maar momenteel ligt er voldoende voor zeker tien jaar in opslag, stelde de financieel controleur van het Rijk vast.

Er is zo ruim ingekocht omdat er eerder tekorten waren in de zorg. Herhaling daarvan moest voorkomen worden. Omdat het nog wel eens voorkwam dat leveringen vertraging opliepen of helemaal niet aankwamen, werd volgens Van Ark "alles op alles" gezet om "zoveel mogelijk" middelen naar Nederland te halen. Zo lang de prijzen die gevraagd werden binnen de perken bleven, de kwaliteit goed was en het aanbod van een levering "substantieel" genoeg was, werden alle beschikbare partijen opgekocht.

De spullen die nu liggen opgeslagen, kunnen waarschijnlijk niet allemaal op tijd worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat er een houdbaarheidsdatum op zit. Van Ark zegt dat het kabinet voorraad probeert te verkopen, of weg te geven aan landen en organisaties die de artikelen hard nodig hebben.

Meer uit Binnenland

FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het "spuugzat" is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport 'Blind voor mens en recht' van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

1 uur geleden
Kamer praat over enquête naar 'vermorzelende' fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat in debat over het verslag van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de afgelopen decennia, waardoor volgens de commissie "levens van mensen zijn vermorzeld". Ook de rol van het parlement zal besproken worden. De vraag is of de Tweede Kamer de conclusies onomwonden zal omarmen.

3 uur geleden
Nabestaanden en OM aan bod in hoger beroep kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - In het hoger beroep van Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, krijgen dinsdag de nabestaanden het woord. Vervolgens houdt de aanklager haar requisitoir, uitmondend in de strafeis.

3 uur geleden
Partijen leveren papierwerk Europese verkiezingen in bij Kiesraad

DEN HAAG (ANP) - Alle partijen die op 6 juni in Nederland willen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten dinsdag langs de Kiesraad. Daar moeten ze de formulieren inleveren die nodig zijn voor een plek op het stembiljet. Dat moet in persoon, en alle formulieren moeten geprint zijn. Het kabinet wil die procedure veranderen.

3 uur geleden
Vrijwilligerswerk terug op niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder (49 procent) gaf in 2023 aan zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is het percentage vrijwilligers in Nederland terug op het niveau van voor corona. Gedurende de coronajaren deed gemiddeld 41 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk.

6 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

12 uur geleden
Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen Groenlinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij vindt dat Timmermans zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, omdat hij zou hebben aangezet tot strafbare feiten, zo is te lezen in de aangifte die zijn advocaat maandag aan het Openbaar Ministerie heeft gezonden.

13 uur geleden