Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

De Tweede Kamer had aan het wetsvoorstel onder meer toegevoegd dat gesprekken tussen gedetineerden en advocaten preventief kunnen worden opgenomen. Weerwind had tijdens het debat al aangegeven dat dit in strijd is met belangrijke grondrechten. De Raad van State geeft hem gelijk en vindt ook dat de toevoegingen niet te verenigen zijn met het recht op vertrouwelijke communicatie zoals is gewaarborgd in de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Europees recht.

Om die reden legt Weerwind de wens van de Kamer naast zich neer en komt hij snel met een nieuw wetsvoorstel om de amendementen van VVD en BBB terug te draaien, laat hij vrijdag weten. Tegelijk vraagt hij de Kamer om niet te stemmen over de wet die is aangevuld met de amendementen. Dit wetsvoorstel was nog niet in stemming gebracht, de amendementen wel. Een ander amendement gaat over minder bezoeken en telefooncontacten. De geopperde onder- en bovengrens is te strikt en zal Weerwind aanpassen waarbij wordt aangesloten bij de bedoeling om die contacten te beperken.

Intelligente criminelen

De minister wil dat zijn nieuwe wetsvoorstel, dat wel in lijn is met het hogere recht, snel wordt behandeld om de illegale praktijken in Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en zware afdelingen (AIT) beter aan te pakken. "We hebben te maken met hele intelligente criminelen en gedetineerden die veelal goed georganiseerd zijn." In zijn voorstel staat ook dat er visueel toezicht mogelijk wordt op het contact tussen gedetineerden en advocaten. Dat is volgens Weerwind ook nodig om advocaten te beschermen die onder druk kunnen worden gezet.

Als de Kamer toch het aangevulde wetsvoorstel wil aanvaarden, dan zal kabinet dat wetsvoorstel intrekken, waarschuwt Weerwind in een Kamerbrief. De minister verwijst naar een eed die hij ooit heeft afgelegd op de Grondwet. "'En ik zal mij houden aan de Grondwet en aan het EVRM", zegt hij.

Meer uit Politiek

Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

11 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden
Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG (ANP) - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.

1 dag geleden
Rutte ziet 'dwaas' vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

LUZERN (ANP) - Het "dwaze vredesvoorstel" dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij "duidelijk in paniek is". Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte gezegd bij een top over Oekraïne in Zwitserland.

1 dag geleden
Vier nieuwe PVV-Kamerleden moeten beoogd kabinetsleden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Vier nieuwe PVV'ers komen bij het aantreden van het kabinet in de Tweede Kamer omdat vier huidige PVV-Kamerleden het kabinet ingaan. De eerstvolgende namen op de kieslijst zijn Chris Faddegon, Nico Uppelschoten, Robert Rep en Folkert Thiadens.

1 dag geleden
In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

2 dagen geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

2 dagen geleden