
Kabinet hekelt Amerikaanse actie tegen WHO
DEN HAAG (ANP) - Dat de Verenigde Staten midden in de coronapandemie de geldkraan voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dichtdraaien is niet verstandig, vindt het kabinet. De WHO is cruciaal voor de wereldwijde strijd tegen het virus, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Ze sluit niet uit dat Nederland en gelijkgezinde landen bijspringen met extra geld.
De Amerikaanse president Donald Trump besloot dinsdag om de jaarlijkse bijdrage - een kleine 370 miljoen euro - van zijn land aan de WHO tijdelijk stop te zetten. Hij wrijft de organisatie aan dat die de pandemie niet goed heeft aangepakt.
Zodra de virusuitbraak is bedwongen, kunnen we leren van eventuele fouten, zegt Kaag in een toelichting. "Laten we ons nu eerst richten op hoe we deze crisis doorkomen". Daarvoor is volgens de minister "al onze energie nodig". Ze vindt de beslissing van Trump "ontzettend jammer en een tegenslag voor het functioneren van de WHO".
Nederland
Nederland sluit zich "volledig" aan bij VN-chef António Guterres, die zich eerder kritisch uitliet over het Amerikaanse besluit, aldus Kaag. "Dit is niet het moment om de financiering in te houden. Juist nu we wereldwijd met man en macht bezig zijn om bijvoorbeeld beschermingsmiddelen te regelen", aldus de minister.
Kaag weet niet precies hoe groot het gat is dat in de WHO-begroting ontstaat door het Amerikaanse besluit. Maar hierdoor dreigen juist andere ziekten nieuwe slachtoffers te maken, waarschuwt Kaag. Veel van het Amerikaanse geld ging volgens haar naar bijvoorbeeld de strijd tegen polio en malaria, en die "moet je niet de kans geven zich weer te verbreiden".
Tweede Kamer
Het besluit van de VS viel ook in de Tweede Kamer verkeerd. Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat Kaag met haar EU-collega's er bij de Amerikanen op aandringt van de beslissing terug te komen. Ze vragen de minister bovendien of de Europese Unie de WHO uit de brand kan helpen en wat Nederland misschien extra kan bijdragen.
Europa moet "niet per se" geld bijleggen om het gat te stoppen, vindt Kaag. Ze gaat eerst met onder andere Europese bondgenoten navragen waar de WHO nu geld tekort komt. Maar vervolgens is een extra bijdrage "een optie".
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
5 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
8 uur geleden