Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet hekelt Amerikaanse actie tegen WHO

Kabinet hekelt Amerikaanse actie tegen WHO

DEN HAAG (ANP) - Dat de Verenigde Staten midden in de coronapandemie de geldkraan voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dichtdraaien is niet verstandig, vindt het kabinet. De WHO is cruciaal voor de wereldwijde strijd tegen het virus, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Ze sluit niet uit dat Nederland en gelijkgezinde landen bijspringen met extra geld.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot dinsdag om de jaarlijkse bijdrage - een kleine 370 miljoen euro - van zijn land aan de WHO tijdelijk stop te zetten. Hij wrijft de organisatie aan dat die de pandemie niet goed heeft aangepakt.

Zodra de virusuitbraak is bedwongen, kunnen we leren van eventuele fouten, zegt Kaag in een toelichting. "Laten we ons nu eerst richten op hoe we deze crisis doorkomen". Daarvoor is volgens de minister "al onze energie nodig". Ze vindt de beslissing van Trump "ontzettend jammer en een tegenslag voor het functioneren van de WHO".

Nederland

Nederland sluit zich "volledig" aan bij VN-chef António Guterres, die zich eerder kritisch uitliet over het Amerikaanse besluit, aldus Kaag. "Dit is niet het moment om de financiering in te houden. Juist nu we wereldwijd met man en macht bezig zijn om bijvoorbeeld beschermingsmiddelen te regelen", aldus de minister.

Kaag weet niet precies hoe groot het gat is dat in de WHO-begroting ontstaat door het Amerikaanse besluit. Maar hierdoor dreigen juist andere ziekten nieuwe slachtoffers te maken, waarschuwt Kaag. Veel van het Amerikaanse geld ging volgens haar naar bijvoorbeeld de strijd tegen polio en malaria, en die "moet je niet de kans geven zich weer te verbreiden".

Tweede Kamer

Het besluit van de VS viel ook in de Tweede Kamer verkeerd. Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat Kaag met haar EU-collega's er bij de Amerikanen op aandringt van de beslissing terug te komen. Ze vragen de minister bovendien of de Europese Unie de WHO uit de brand kan helpen en wat Nederland misschien extra kan bijdragen.

Europa moet "niet per se" geld bijleggen om het gat te stoppen, vindt Kaag. Ze gaat eerst met onder andere Europese bondgenoten navragen waar de WHO nu geld tekort komt. Maar vervolgens is een extra bijdrage "een optie".

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk hamert op opvangplekken voor langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Dat het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel afgelopen nacht overschreden is, laat volgens hulporganisatie VluchtelingenWerk opnieuw zien dat er snel structurele opvangplekken in heel het land bij moeten komen. "Zolang er geen nieuwe locaties voor de lange termijn bijkomen, blijft het pleisters plakken en domineren dagkoersen het nieuws", stelt de hulporganisatie.

51 minuten geleden
Zes demonstranten krijgen boete om klimaatprotest A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion (XR) een boete van 200 euro opgelegd, omdat ze zich op 30 december op de snelweg A10 hebben begeven. Volgens het OM zijn zij strafbaar omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt. Dat meldt justitie donderdag.

1 uur geleden
Lokale partij Westerwolde betreurt dat nu dwangsom wordt geïnd

TER APEL (ANP) - Gemeentebelangen Westerwolde, een van de partijen in de raad van de gemeente Westerwolde, had "liever gehad" dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraken was nagekomen dan dat er nu een dwangsom moet worden geïnd. Dat zegt fractievoorzitter Marco Visscher.

1 uur geleden
Weer minderjarige opgepakt voor dodelijke schietpartij Purmerend

PURMEREND (ANP) - De politie heeft opnieuw een minderjarige aangehouden voor het dodelijke schietincident bij het treinstation in Purmerend op 12 februari. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De dagen na het incident werden al twee 16-jarige jongens uit Purmerend en een 18-jarige Amsterdammer aangehouden.

2 uur geleden
Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

TILBURG (ANP) - In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

2 uur geleden
Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM heeft zijn eigen, aangescherpte veiligheidsdoel vorig jaar niet gehaald. Het aantal ongelukken met medewerkers daalde weliswaar in vergelijking met voorgaande jaren, maar in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag meldt BAM dat het er nog altijd te veel waren.

2 uur geleden
Drugsbaron Piet S. verliest zaak over soepeler gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Piet S., die vastzit voor drugshandel en witwassen, heeft een kort geding verloren over de hoge beveiligingsmaatregelen in de gevangenis. Hij blijft op een speciale lijst staan van gedetineerden met de status vluchtgevaarlijk, bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag donderdag.

2 uur geleden