Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet brengt verslag uit over uitgaven in coronajaar 2020

Kabinet brengt verslag uit over uitgaven in coronajaar 2020

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet presenteert woensdag het financieel jaarverslag over 2020, het jaar waarin door de coronapandemie de rijksbegroting al na drie maanden de prullenbak in kon. Tientallen miljarden euro's werden extra uitgegeven om de economie te stutten en bedrijven en banen te redden.

De derde woensdag in mei staat in de Tweede Kamer sinds 2000 bekend als Verantwoordingsdag, en wordt ook wel 'gehaktdag' genoemd. Niet alleen het kabinet doet een boekje open over het financiële reilen en zeilen op de verschillende departementen, ook de Algemene Rekenkamer geeft een oordeel over het gevoerde beleid.

De Rekenkamer neemt daarbij geen blad voor de mond. Vorig jaar kreeg minister Wopke Hoekstra (Financiën) een standje omdat in 2019 over een te groot deel van de rijksuitgaven onvoldoende verantwoording was afgelegd aan de Tweede Kamer. Het college waarschuwde daarbij dat ook de coronacrisis geen vrijbrief mag zijn om voorbij te gaan aan de controlerende taak van het parlement.

In voorgaande jaren had de Rekenkamer scherpe kritiek op onder meer de gebrekkige databeveiliging bij de overheid, de chaos bij de Belastingdienst en het gebrek aan slagkracht bij Defensie. Ook betwijfelde het college of extra uitgaven voor bijvoorbeeld verbetering van de luchtkwaliteit, of verlichting van de werkdruk in het onderwijs, wel goed terecht waren gekomen.

Meer uit Binnenland

Twee opgepakte boeren nog 14 dagen vast, op 13 juli snelrecht

ARNHEM (ANP) - Twee boerendemonstranten uit Oost-Nederland moeten langer in de cel blijven zitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Arnhem vrijdag besloten. De twee actieboeren uit Kootwijkerbroek en Harskamp blijven nog veertien dagen vastzitten. Op 13 juli moeten zij bij de rechtbank Zutphen op een snelrechtzitting verschijnen. Een derde actievoerder moet in elk geval nog drie dagen achter de tralies doorbrengen. Drie eerder gearresteerde demonstranten, onder wie een minderjarige verdachte, zijn op vrije voeten gesteld in afwachting van hun rechtszaak.

6 minuten geleden
ANWB meldt drukte op de weg door 'festivalfiles'

DEN HAAG (ANP) - De ANWB meldt dat er vrijdagmiddag een aantal 'festivalfiles' op de wegen staan. In Zeeland is bijvoorbeeld Concert at SEA, waardoor het erg druk is op de N57. De Brouwersdam gaat vanwege dat event in beide richtingen dicht van vrijdag 19.00 uur tot zaterdag 04.00 uur, en ook van zaterdag 09.00 tot zondag 10.00 uur.

20 minuten geleden
Politie stuurt demonstrerende huisartsen weg bij Binnenhof

DEN HAAG (ANP) - Politie heeft vrijdagmiddag demonstrerende huisartsen tegengehouden bij het Binnenhof. De enkele honderden demonstranten die al op het Binnenhof stonden, heeft de politie weggestuurd. Na tien minuten vertrok een deel van de groep in polonaise.

47 minuten geleden
Noodverordening in heel Harderwijk in verband met demonstratie

HARDERWIJK (ANP) - In de hele gemeente Harderwijk geldt vrijdag vanaf 16.00 uur een noodverordening. Dit met het oog op de voor vrijdagavond aangekondigde demonstratie van Nederland in Verzet. Die manifestatie mag doorgaan, heeft burgemeester Harm-Jan van Schaik besloten in overleg met politie en openbaar ministerie.

1 uur geleden
ANWB: houd maandag verkeersinformatie goed in de gaten

DEN HAAG (ANP) - Check maandag vlak voor vertrek de verkeersinformatie, pas eventueel je plan aan en houd er rekening mee dat er iets onderweg kan gebeuren. Dat adviseert de ANWB vrijdag aan weggebruikers, met het oog op de mogelijk forse boerenacties die maandag plaatsvinden.

3 uur geleden
Enquête: brandweer heeft moeite om vrijwilligers te vinden

UTRECHT (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse brandweermensen vindt dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven. Dat blijkt uit een peiling die het Veiligheidsberaad liet uitvoeren onder ruim 6100 brandweerlieden. Bijna 40 procent geeft aan dat er niet genoeg vrijwilligers gevonden kunnen worden in de eigen regio.

3 uur geleden
Tractoren worden maandag niet getolereerd op snelwegen Schiphol

HAARLEMMERMEER (ANP) - Boeren die maandag rond Schiphol willen demonstreren, kunnen beter niet proberen de snelwegen rond de luchthaven met trekkers te blokkeren. "Een blokkade wordt niet getolereerd", zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Hij zegt dat er in zo'n geval wordt ingegrepen met "voertuigen van de politie en de marechaussee". Hij wijst erop dat tractoren op de snelweg sowieso niet zijn toegestaan.

3 uur geleden