
Kabinet: Borssele voorkeurslocatie voor twee nieuwe kerncentrales
BORSSELE - Het kabinet heeft vrijdag Borssele als voorkeurslocatie aangewezen voor de komst van twee nieuwe kerncentrales.
Met dit besluit in de ministerraad beginnen de voorbereidingen voor de bouw van de twee centrales. Op basis van de voorlopige inzichten zijn ze rond 2035 klaar. Ze krijgen allebei een vermogen van 1000 tot 1650 megawatt. ‘Daarmee zouden de twee reactoren in 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie voorzien in 2035’, staat op de website van de rijksoverheid.
Het kabinet bereidt daarnaast de bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale in Borssele voor, zodat deze ook na 2033 in bedrijf kan blijven.
‘Nodig’
‘Het kabinet kiest, naast de inzet op onder meer wind- en zonne-energie, voor kernenergie, omdat Nederland alle schone energiebronnen nodig heeft om de klimaatdoelen te halen en uiterlijk in 2040 geen CO2 meer uit te stoten bij de productie van elektriciteit.’ Daarnaast is kernenergie onafhankelijk van weersomstandigheden en daarmee een stabiele energieleverancier.
‘De bestaande kerncentrale in Borssele produceert zo’n 3,8 terawattuur (TWh) elektriciteit per jaar. Afhankelijk van het aantal gemaakte draaiuren, produceren de twee nieuwe kerncentrales jaarlijks zo’n 24 TWh aan elektriciteit. Daarmee voorzien de twee nieuwe kerncentrales samen in 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie in 2035.’
Voorkeurslocatie
Het kabinet ziet Borssele als meest geschikte locatie voor de nieuwe kerncentrales. ‘Hier is voldoende ruimte voor de komst van nieuwe reactoren en veel relevante kennis en (nucleaire) infrastructuur, zoals de opslag van nucleair afval, aanwezig. Het bouwen van twee reactoren op één locatie is daarnaast kostenefficiënter. Het kabinet ziet lokaal draagvlak als belangrijke voorwaarde bij de locatiekeuze en werkt daarom een participatieplan uit om bewoners, organisaties en bedrijven te betrekken.’
Type reactoren
De voorbereidingen zijn gericht op de bouw van twee reactoren van het type generatie III+. ‘Dit is het modernste type reactor met verbeteringen op het gebied van veiligheid, bedrijfsduur, brandstoftechnologie en efficiëntie. De eerste generatie III+-reactoren zijn inmiddels in andere landen in bedrijf genomen. Hierdoor is er internationaal ruime praktijkervaring met de planning en financiering van deze techniek. Daarmee is de inzet op reactoren van het type generatie III+ de snelste route naar een bijdrage van kernenergie aan een stabiel, CO2-neutraal en divers energiesysteem.’
Vervolgstappen
De bouw van nieuwe kerncentrales vraagt veelomvattende besluitvorming en zorgvuldige afwegingen. Het kabinet streeft ernaar deze kabinetsperiode een definitief besluit te nemen over de locatie, techniek, financiering, de rol van de overheid en het tenderproces. Daarvoor zullen nog verschillende onderzoeken plaatsvinden, onder meer naar milieueffecten voor specifieke locaties en mogelijke financieringsmodellen. ‘In deze procedures wordt Rotterdam meegenomen als alternatieve locatie. Het vervolgonderzoek gaat daarnaast in op de gevolgen voor het stroomnet van de komst van nieuwe reactoren, naast de komst van andere duurzame energiebronnen. Door verschillende stappen parallel naast elkaar te nemen kan het proces zoveel mogelijk versneld worden. Bewoners, bedrijven en medeoverheden uit de omgeving krijgen daarbij net als andere geïnteresseerden ruim de gelegenheid voor inspraak. Naar verwachting kan het kabinet op z’n vroegst eind 2024 een definitieve locatiekeuze maken.’
Langer open
In de huidige Kernenergiewet is opgenomen dat de centrale in Borssele tot en met 2033 in bedrijf blijft. Het kabinet wil dat de bestaande kerncentrale langer in productie blijft. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) beoordeelt of dit technisch haalbaar is en veilig kan. ‘Met het openhouden van de bestaande centrale voorkomen we dat er door sluiting meer elektriciteit geproduceerd moet worden met fossiele brandstoffen en Nederland afhankelijker wordt van de import van energie. Daarnaast draagt de bestaande kerncentrale bij aan het behoud van nucleaire kennis en onderzoek.’
Om te kunnen verlengen moeten de Kernenergiewet en de bestaande afspraken met de aandeelhouders van de centrale worden aangepast. Er worden technische onderzoeken uitgevoerd die zullen uitwijzen hoelang en onder welke voorwaarden de centrale op een veilige en verantwoorde manier langer open kan blijven.
Burgemeester
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele liet vorige week al weten dat zijn gemeente gecompenseerd moet worden als er in Borssele twee kerncentrales bijkomen. Hij verwacht dan investeringen in de leefbaarheid van Borsele. “Dat behelst allerlei terreinen, zoals gezondheid, cultuur, natuur en sociale samenhang”, legt Dijksterhuis uit. “Het is nu plezierig wonen in de Borselse dorpen en dat moet zo blijven.”
Meer uit Beveland
BORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
51 minuten geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
19 uur geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
23 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
2 dagen geleden