Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet bijeen om strengere coronaregels, avondklok op agenda

Kabinet bijeen om strengere coronaregels, avondklok op agenda

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "op de kortst mogelijke termijn" extra maatregelen nemen tegen de verspreiding van corona en overlegt daar woensdagochtend over. Vermoedelijk kondigt het kabinet aansluitend tijdens een persconferentie een avondklok aan, die volgens ingewijden mogelijk vanaf aanstaande vrijdag ingaat.

Mocht de avondklok er komen, dan is deze waarschijnlijk van kracht zolang de lockdown duurt. Die loopt tot en met 9 februari. Over het tijdstip is nog onduidelijkheid. Mogelijk loopt deze van 20.00 uur 's avonds tot 04.00 's nachts, maar volgens RTL Nieuws zou deze gelden van 20.30 's avonds tot 04.30 's nachts. De Tweede Kamer moet de komst van een avondklok eerst goedkeuren, voordat de maatregel ingaat.

Dinsdagavond zeiden de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dat een avondklok weinig uitzonderingen moet hebben. "Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn", zei voorzitter Hubert Bruls toen. Het is niet bekend of de burgemeesters voor of tegen de avondklok hebben geadviseerd. Het is al langer bekend dat ze zorgen hebben over de handhaving.

Andere maatregelen liggen ook op tafel, zoals het verder beperken van bezoek thuis, het verlagen van het maximale aantal bezoekers bij een uitvaart en het beperken van reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Het is nog niet bekend of deze maatregelen ook worden genomen als een avondklok wordt afgekondigd, of dat ze er een alternatief voor zijn.

Hoewel de coronacijfers weer dalen, zijn er grote zorgen in het kabinet voor de Britse variant van het coronavirus. Deze is voor zover bekend niet schadelijker, maar wel besmettelijker. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd te onderzoeken hoe de verspreiding van deze variant het beste beperkt wordt. De effecten van een avondklok worden daarom onderzocht, maar ook die van mogelijke alternatieven.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Je kunt de huidige maatregelen nog niet gehandhaafd krijgen Rutte en vragen daaromtrent van Jesse Klaver werden steeds gewoon omzeild, wat een slappe zak ben je toch. Ik hoop dat je bakzeil gaat halen en door de stront moet kruipen. Net als gezegd, als je ervoor gezorgd had dat vanaf dag 1 van de 1ste en 2de lockdown de regels gevolgd waren dan had nu zo moeten staan smeken en liegen om je zin door te drijven. En het RIVM/OMT begint ook een steeds grotere kwalijke rol te spelen gewoon omdat ze rondom geen enkel thema een fatsoenlijk antwoord weten of kunnen onderbouwen met cijfers die op waarheid berusten

Meer uit Politiek

Rutte pleit voor snelle formatie met oog op coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer moet er met het oog op de coronacrisis snel een nieuw kabinet worden geformeerd, aldus VVD-lijsttrekker Mark Rutte in het Radio 1 Journaal.

3 uur geleden
CDA geeft in een week 131.000 euro uit aan onlineadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Politieke partijen schroefden de uitgaven aan advertenties op Facebook, Instagram, Google en Facebook vorige week flink op. Het CDA gaf met bijna 131.000 euro met afstand het meest uit. Dat blijkt uit gegevens van Facebook en Google.

1 dag geleden
Ministerie: bijna 80 procent van kiezers wil gaan stemmen

DEN HAAG (ANP) - Bijna evenveel Nederlanders zijn van plan te stemmen als vier jaar geleden. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken, op basis van onderzoek van I&O Research.

1 dag geleden
Hoekstra: 'totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt'

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het "totaal niet pijnlijk" dat hij niet op een stem van partijgenoot Hugo de Jonge hoeft te rekenen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt het "heel goed" te snappen dat minister De Jonge (Volksgezondheid) op zijn eigen politiek assistent Bart van den Brink stemt.

1 dag geleden
Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 13,2 miljoen mensen zijn kiesgerechtigd voor de Tweede Kamerverkiezingen deze maand. Dat heeft het CBS becijferd. Ruim 2,4 miljoen kiesgerechtigde 70-plussers mogen vanwege het coronavirus per post stemmen. Dit is ruim 18 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden.

2 dagen geleden
D66 en ChristenUnie botsen over vrijheid van onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het Onderwijsdebat in perscentrum Nieuwspoort kwam het maandagavond tot een harde aanvaring tussen Paul van Meenen (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) over de vrijheid van onderwijs. De ChristenUnie vindt dat scholen "binnen de grenzen van de wet" leerlingen mogen weigeren als die het niet eens zijn met de overtuigingen van de school. D66 is daar mordicus tegen en wil juist een acceptatieplicht in het onderwijs.

2 dagen geleden
Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge stemt deze maand niet op zijn partijgenoot en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Hij zal over twee weken zijn stem uitbrengen op zijn eigen politiek adviseur, Bart van den Brink. Dat zegt De Jonge maandagavond in het RTL-programma Jinek.

2 dagen geleden