Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet akkoord met polsbandje na controle QR-codes

Kabinet akkoord met polsbandje na controle QR-codes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan ermee leven als gemeenten na het tonen van een geldige QR-code polsbandjes inzetten om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld cafés en restaurants in een bepaald gebied. Wel moeten gemeenten en ondernemers ervoor zorgen dat het coronabandje niet langer dan 24 uur geldig is, en niet overdraagbaar is aan een ander.

Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag in een brief aan de burgemeesters.

Sinds afgelopen weekeinde is een geldige QR-code in de CoronaCheck-app verplicht in onder meer de horeca en de cultuursector. Daarmee kunnen mensen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, in de laatste zes maanden corona hebben gehad of maximaal 24 uur geleden negatief zijn getest.

Experimenten

In Breda en Alkmaar werd geëxperimenteerd met polsbandjes. Na controle van de QR-code en een identiteitsbewijs bij een checkpoint in de stad gaf het bandje vervolgens toegang tot de horeca. Andere burgemeesters hadden ook wel oren naar zo’n systeem, omdat het voorkomt dat horeca-ondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren.

Vanwege de maximale geldigheid van een test, moet er voor elke dag een nieuw soort bandje zijn, legt Grapperhaus uit. Ook moeten gemeenten en ondernemers een bepaald gebied aanwijzen waarbinnen het polsbandje geldig is. "Het bijvoorbeeld aanwijzen van (grote delen van) ‘het centrum’ of ‘de binnenstad’ voldoet niet aan die eis", schrijft Grapperhaus.

Bijkomend voordeel van een systeem met polsbandjes is dat de inzet ervan tijdens piektijden drukte op straat kan voorkomen, schrijft Grapperhaus.

Meer uit Binnenland

Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

19 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

1 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

3 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

7 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

9 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

14 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

19 uur geleden