
Kaag tempert verwachtingen over meer geld voor Moria
DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) is best bereid "verder te kijken" naar financiële steun aan Griekenland na de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria. Maar, zo waarschuwde ze de Kamer donderdagavond, "dat zullen geen grote bedragen zijn".
Dat ligt onder meer aan de coronacrisis. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om landen waar Nederland een ontwikkelingsrelatie mee heeft, te helpen in de coronacrisis. De "beperkte middelen" gaan dan ook vooral naar deze landen, aldus Kaag.
Bovendien is de 1 miljoen euro die Kaag woensdag opzij zette voor de situatie in Griekenland een uitzondering. "Normaal gesproken zou ik als minister voor ontwikkelingssamenwerking geen geld geven aan een operatie in Griekenland, omdat het echt valt buiten de criteria." Ontwikkelingshulp gaat namelijk in principe alleen naar de "armsten op aarde, in een fragiele situatie in ontwikkelingslanden".
Kaag kijkt op dit moment nog via welke organisatie de 1 miljoen die het kabinet al heeft toegezegd, het beste kan worden besteed. De bewindsvrouw heeft hierover gesprekken met crisisorganisatie Movement on the Ground, maar Nederland kijkt ook altijd naar Nederlandse organisaties die daar werken. Ze wil weten welke club het meest effectief kan opereren om hulp te bieden aan de vluchtelingen die in het kamp zaten. Als mogelijkheden noemde ze ook de UNHCR en het Rode Kruis.
Hoewel Kaag niet verantwoordelijk is voor het asieldossier, nam een aantal oppositiepolitici haar wel onder vuur over de deal die het kabinet sloot. Onder anderen PvdA-Kamerlid Attje Kuiken en eenmansfractie Femke Merel van Kooten-Arissen spraken de D66-leider en minister hierop aan. "Ik zie een minister die wel pleit voor moreel leiderschap, wel 1 miljoen euro uittrekt maar zich niet actief bemoeit met de kinderen die vanavond op straat slapen", zei Kuiken woedend. "Dan vraag ik me echt af: waar was het kabinet in deze crisis?"
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De overkoepelende organisatie voor basisscholen, de PO-Raad, is positief over de stap van Amsterdamse scholen om de inhuur van externe leraren af te bouwen. "We zijn sowieso voor zoveel mogelijk mensen in dienst bij de school en vaste gezichten voor de klas. Het is goed voor leerlingen, hun ouders en de school", zegt de raad.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
28 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Dat Amsterdamse basisscholen zoveel mogelijk willen stoppen met het inhuren van externe leerkrachten, is een goede stap. Dat vindt directeur Lobke Vlaming van Ouders en Onderwijs, de organisatie voor ouders van schoolgaande kinderen. "Het was doorgeslagen. Er gaat best veel geld naar commerciële partijen voor dingen die horen binnen publieke functies. Zoals gewoon les geven", aldus Vlaming.
1 uur geledenNOORD-SCHARWOUDE (ANP) - De fietser die zondag om het leven kwam door een aanrijding in het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude, is een vrouw van 84 jaar. Dat meldt de politie.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De vijf demonstranten die op 5 mei in Wageningen werden aangehouden hebben aangifte gedaan tegen Marco Kroon. Volgens Willem Jebbink, advocaat van de demonstranten, heeft de bekende officier een van de demonstranten mishandeld. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan "het met geweld verstoren van een betoging".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het afgelopen jaar kwamen 24 moord- en doodslagzaken met een vrouwelijk slachtoffer binnen bij het Openbaar Ministerie. Daarnaast telde het OM 49 zaken van pogingen daartoe. Dit staat in het jaarbericht 2024 van het OM. Het is voor het eerst dat het OM het aantal zaken van geweldsmisdrijven met een vrouwelijk slachtoffer registreert in het jaarverslag.
3 uur geleden