
Kaag tempert verwachtingen over meer geld voor Moria
DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) is best bereid "verder te kijken" naar financiële steun aan Griekenland na de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria. Maar, zo waarschuwde ze de Kamer donderdagavond, "dat zullen geen grote bedragen zijn".
Dat ligt onder meer aan de coronacrisis. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om landen waar Nederland een ontwikkelingsrelatie mee heeft, te helpen in de coronacrisis. De "beperkte middelen" gaan dan ook vooral naar deze landen, aldus Kaag.
Bovendien is de 1 miljoen euro die Kaag woensdag opzij zette voor de situatie in Griekenland een uitzondering. "Normaal gesproken zou ik als minister voor ontwikkelingssamenwerking geen geld geven aan een operatie in Griekenland, omdat het echt valt buiten de criteria." Ontwikkelingshulp gaat namelijk in principe alleen naar de "armsten op aarde, in een fragiele situatie in ontwikkelingslanden".
Kaag kijkt op dit moment nog via welke organisatie de 1 miljoen die het kabinet al heeft toegezegd, het beste kan worden besteed. De bewindsvrouw heeft hierover gesprekken met crisisorganisatie Movement on the Ground, maar Nederland kijkt ook altijd naar Nederlandse organisaties die daar werken. Ze wil weten welke club het meest effectief kan opereren om hulp te bieden aan de vluchtelingen die in het kamp zaten. Als mogelijkheden noemde ze ook de UNHCR en het Rode Kruis.
Hoewel Kaag niet verantwoordelijk is voor het asieldossier, nam een aantal oppositiepolitici haar wel onder vuur over de deal die het kabinet sloot. Onder anderen PvdA-Kamerlid Attje Kuiken en eenmansfractie Femke Merel van Kooten-Arissen spraken de D66-leider en minister hierop aan. "Ik zie een minister die wel pleit voor moreel leiderschap, wel 1 miljoen euro uittrekt maar zich niet actief bemoeit met de kinderen die vanavond op straat slapen", zei Kuiken woedend. "Dan vraag ik me echt af: waar was het kabinet in deze crisis?"
Meer uit Binnenland
ZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In meer gemeenten moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw worden geteld. Er zitten mogelijk foutjes in de tellingen, en die moeten worden opgehelderd voordat de einduitslag wordt vastgesteld.
53 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie acht tramschutter Gökmen T. schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De bewaker werd volgens de officier van justitie in februari 2021 met kracht gestoken in zijn hals en gezicht met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.
6 uur geleden