
Kaag naar Suriname voor gesprekken over slavernijverleden
DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën en eerste vicepremier Sigrid Kaag reist komende week naar Suriname. Zij praat daar met de regering en maatschappelijke organisaties over het slavernijverleden, vooruitlopend op de toespraak die premier Mark Rutte daarover op 19 december houdt. Dat meldt een woordvoerder van haar ministerie.
Kaag leidt komende week ook een tweede praatsessie met belangenorganisaties in het Catshuis over de manier waarop het kabinet op 19 december stilstaat bij het slavernijverleden. Rutte was zelf bij de eerste bijeenkomst, maar heeft komende week verplichtingen in Brussel, waar hij dinsdag eerst nog een debat over voert met de Tweede Kamer.
Eerder lekte uit dat Rutte op 19 december excuses wil maken voor het slavernijverleden. Dat leidde tot verhitte discussies over waar die publiekelijke knieval van het kabinet dan allemaal aan moet voldoen. Een groep belanghebbenden was afgelopen donderdag uitgenodigd in het Catshuis om een en ander uit te praten.
Franc Weerwind
Naast de toespraak van Rutte zouden verschillende bewindslieden afreizen naar voormalige koloniën om ook daar excuses te maken. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), die zelf een Surinaamse achtergrond heeft, zou dat gaan doen in Suriname. Maar daar werd in dat land afwijzend op gereageerd; een wit persoon zou sorry moeten komen zeggen.
Dit weekeinde werd duidelijk dat de organisaties die erbij waren in het Catshuis een reeks uiteenlopende eisen op tafel hebben gelegd. Zij hebben die daarna nog eens op een rijtje gezet in een brief waar Nieuwsuur zaterdag uit citeerde. Het kabinet liet toen al weten niet al die eisen te zullen inwilligen.
Herstelfonds
Er zou onder meer een herstelfonds moeten komen voor nazaten van de slachtoffers van de slavernij. Het woord neger moet strafbaar worden gesteld en Zwarte Piet moet helemaal verdwijnen. Ook willen de belangenorganisaties dat schulden van de Caribische eilanden en Suriname worden kwijtgescholden en dat koning Willem-Alexander spreekt tijdens de slavernijherdenking in het Amsterdamse Oosterpark op 1 juli.
Meer uit Binnenland
LEIDEN (ANP) - Wolven in Nederland eten voornamelijk wilde dieren. In hun keutels hebben wetenschappers vooral resten van wilde zwijnen, reeën en edelherten gevonden. Schapen en ander vee staan relatief weinig op het menu.
2 uur geledenFINSTERWOLDE (ANP) - De eerste dag van de burgerzoekactie naar de vermiste kinderen uit Beerta is ten einde. Sinds maandagmiddag hebben zeker 220 mensen rond de Groningse gemeente Oldambt gezocht naar Jeffrey (10) en Emma (8), zegt organisator Coördinatie Platform Vermissing (CPV). De actie is voor het donker beëindigd.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Safae el Khannoussi heeft dit jaar de Libris Literatuur Prijs gewonnen met haar debuutroman Oroppa. Juryvoorzitter Sheila Sitalsing heeft dat bekendgemaakt tijdens een diner in Felix Meritis in Amsterdam. De bekendmaking werd live uitgezonden door Nieuwsuur.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De politie heeft maandagavond 49 demonstranten aangehouden die in Utrecht een pand van de Universiteit Utrecht (UU) hadden bezet. De pro-Palestijnse betogers zijn door agenten uit het gebouw aan de Drift in het centrum van de stad gehaald en in een bus gezet. Ze zijn aangehouden voor lokaalvredebreuk en worden naar een andere locatie in Utrecht gebracht en daar vrijgelaten.
7 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven loopt langzaam leeg nadat PSV daar eerder op de avond is gehuldigd. Een stroom aan mensen loopt rond 21.00 uur richting het station.
7 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De spelers en staf van PSV zijn in Eindhoven gehuldigd in het bijzijn van een grote feestende rood-wit gekleurde menigte fans. De voetbalclub behaalde een dag eerder voor de 26e keer de landstitel. Vele duizenden supporters kwamen maandag naar de stad voor het feest met hun kampioenen.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De politie grijpt maandagavond in bij een pro-Palestijns protest in Utrecht. Tientallen demonstranten bezetten daar sinds het begin van de middag een pand van de Universiteit Utrecht (UU) aan de Drift. Ze eisen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt.
8 uur geleden