Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag kan nog niet zeggen of ze Rutte op zijn woord vertrouwt

Kaag kan nog niet zeggen of ze Rutte op zijn woord vertrouwt

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag kan na uren debat in de Tweede Kamer nog niet zeggen of ze VVD-voorman Mark Rutte op zijn woord kan vertrouwen. "Dat is een heel moeilijke vraag", zei ze tegen Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB).

Kaag wil Rutte alsnog de kans geven om zijn blazoen te zuiveren. "Ik verwacht dat de heer Rutte in tweede termijn daar meer fundamentele richting in kan geven, ook hoe met het geschaad vertrouwen kan worden omgegaan. Of ik denk dat iemand waarheid heeft gesproken of niet: ik kan niet in de ziel van anderen kijken."

Rutte heeft moeten uitleggen dat hij in een gesprek met de oud-verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren wel degelijk heeft gesproken over de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij ontkende dat eerder. Ook willen partijen opheldering waarom Rutte donderdag uit niet nader genoemde bron eerder hoorde over de inhoud van de gespreksnotities dan de rest van de partijleiders.

Een deel van de partijen heeft al gezegd geen vertrouwen meer te hebben in de VVD-voorman, die vecht voor zijn politieke overleven. Rutte ontkent te hebben gelogen, maar zegt wel een fout te hebben gemaakt. Hij betreurt dat ten zeerste.

Meer uit Politiek

Kabinet geeft 11 miljoen euro extra uit aan bibliotheken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor een subsidieregeling voor bibliotheken, meldt staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur). Gemeentes hebben al twee rondes de kans gehad om een aanvraag in te dienen. Toch zijn 63 aanvragen van 44 gemeentes afgewezen. Zij mogen het in een derde ronde nog een keer proberen.

20 uur geleden
Nederland trekt 10 miljoen extra uit voor voedselhulp in Soedan

DEN HAAG (ANP) - Nederland stelt 10 miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire noodhulp aan Soedan. Dat meldt demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een conferentie in Parijs.

20 uur geleden
Bijna 100 miljoen om twee dieselspoorlijnen te elektrificeren

ZWOLLE (ANP) - Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.

20 uur geleden
Ollongren: nog meer geld voor defensie nodig in onveilige wereld

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Kajsa Ollongren juicht toe dat haar ministerie in de voorjaarsnota miljarden toebedeeld heeft gekregen, maar zegt dat "veel meer" geld nodig is voor defensie. "Dat is aan een volgend kabinet om vrij te maken", vindt de demissionaire bewindsvrouw. Ze denkt aan investeringen in medische capaciteit, transport en tanks.

22 uur geleden
Minister: extra uitgaven aan asielopvang zijn onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - De extra uitgaven in de voorjaarsnota aan de asielopvang, vallen in de categorie "onvermijdelijkheden", zegt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). "Daar heb je gewoon op te handelen, of je het nou leuk vindt of niet." De noodopvang van asielzoekers kost dit jaar en volgend jaar bij elkaar ruim 1 miljard euro meer dan begroot. Daar is geen ontkomen aan, zegt Van Weyenberg. "Die mensen zijn hier gewoon".

23 uur geleden
Kabinet trekt 22 miljoen euro extra uit voor waterschades Limburg

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt dit jaar en volgend jaar in totaal 22 miljoen euro extra uit voor Limburgers die na de overstromingen van 2021 in financiële nood zijn gekomen. Dat maakte het kabinet bekend in de voorjaarsnota, die maandag openbaar is gemaakt.

23 uur geleden
Mariëtte Hamer blijft anderhalf jaar langer regeringscommissaris

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer kan anderhalf jaar langer aanblijven als Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, tot eind 2026. Het demissionaire kabinet stelt dit voor in de voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de rijksbegroting. De Tweede Kamer moet hier nog wel mee instemmen.

23 uur geleden