Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag kan nog geen aantal noemen over achterblijvers Afghanistan

Kaag kan nog geen aantal noemen over achterblijvers Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) kan nog niet zeggen hoeveel mensen die Nederland had willen evacueren zijn achtergebleven in Afghanistan. "We hebben lijsten, maar nog geen beeld op basis waarvan ik één getal kan noemen", zei Kaag vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Ook of het bijvoorbeeld gaat om 'honderden' kan de demissionaire minister niet zeggen. "Het is een makkelijke vraag, maar het antwoord is lastig." Ze benadrukte dat "alles erop is gericht om nog steeds mensen naar Nederland te kunnen helpen".

Of Nederland eerder had moeten beginnen en het achterlaten van mensen daarmee vermijdbaar was geweest, vindt Kaag een vraag voor later. "Ik denk dat we een hele goede evaluatie gaan uitvoeren. Maar voor nu, iedereen die we achterlaten, dat voelt verschrikkelijk."

Aanslagen

"Uiteraard zullen we in de evaluatie veel lessen moeten leren. Maar mijn aandacht gaat nu naar: wat kunnen we nog meer, met wie, om mensen veilig te stellen." De Kamer wil na het reces snel in debat over de evacuatiemissie.

De aanslagen die donderdag in Afghanistan werden gepleegd noemde Kaag "verschrikkelijk". Ze hoopt niet dat dit "een nieuw hoofdstuk in Afghanistan betekent waarbij we veel over dit soort aanslagen zullen lezen, waarbij onschuldige levens verloren gaan".

Aan de Amerikaanse militairen die sneuvelden bij de aanslagen "moeten we een speciaal eerbetoon geven", vindt Kaag. "Die stonden in de vuurlinie om alle evacuaties mogelijk te maken."

Meer uit Binnenland

Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

4 minuten geleden
Aboutaleb wil met XR in gesprek over vergroening haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

1 uur geleden
Queen voor de 20e keer bovenaan in Top 2000, Danny Vera op 2

HILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.

1 uur geleden
SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

4 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

4 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

5 uur geleden
Van der Burg over asielzoekers: voor 1 januari 4000 plekken nodig

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.

5 uur geleden