Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juweelontwerpster Nicoline van Boven: ‘Nu weet ik wat ik waard ben’

Juweelontwerpster Nicoline van Boven: ‘Nu weet ik wat ik waard ben’

KAPELLE - Deze keer vertelt in de rubriek ‘Aan de keukentafel met’ juweelontwerpster Nicoline van Boven uit Kapelle over haar werk en leven. 

Kwaliteit, originaliteit, duurzaamheid en vakmanschap staan voor Nicoline van Boven centraal in het werk dat ze al ruim twintig jaar doet.

Wilde je altijd al juweelontwerpster worden?

“Als kind wilde ik modeontwerpster of kunstenaar worden. Ik maakte graag mijn eigen kleding en wilde naar de kunstacademie, maar daar had je havo voor nodig en ik zat op de mavo. Gelukkig was er in Brugge, in België, een middelbare opleiding beeldende kunst. Dat was specifiek als voorbereiding op de kunstacademie. Die opleiding was heel breed georiënteerd met vakken als modeltekenen, boetseren en textiele werkvormen. Dat heb ik gevolgd en daarna heb ik op de kunstacademie in Antwerpen de richting juweelontwerpen gevolgd. Hier kwam kunst en mode samen. Het fascineerde me dat je kunstwerken kunt dragen. Een beeldhouwwerk zet je neer, een schilderij hang je op, maar een sieraad draag je. Naar verloop van tijd wordt het een onderdeel van jezelf en vertelt een sieraad iets over de persoon die het draagt. Na mijn afstuderen ben ik bij ontwerper Nico Taeymans in een productieatelier gaan werken. Op school leer je de basis en door ergens te werken leer je de praktijk. Het was een waardevolle tijd. Toen mijn dochter één jaar was zijn we naar Zeeland verhuisd, zodat ze lekker kon buiten spelen. Ik woon graag in Kapelle, want het is rustig en overal dichtbij.”

Uit wat voor familie kom je?

Ik ben geboren en getogen in Kruiningen. Mijn moeder had een cadeauwinkel en mijn vader was smid. Mijn broertje en zusje zijn heel anders dan ik ben, maar we zijn allemaal ondernemend. Al heb ik het ondernemen wel echt moeten leren. Als je iets kunt ontwerpen en maken betekend dat nog niet dat je het ook kunt verkopen. Op de kunstacademie had ik het vak bedrijfskunde, maar dat stelde niet veel voor. Ik heb het vooral geleerd door ervaringen en online marketingcursussen. Vroeger vond ik het moeilijk een prijs te vragen voor iets. Van iets dat je zelf maakt, is het moeilijk te bepalen wat de waarde is. Ik ronde het altijd naar beneden af, uit angst dat mensen het te duur zouden vinden. Ik heb daarmee geworsteld, maar nu weet ik wat ik waard ben en wat mijn werk waard is. Mijn sieraden verkoop ik in mijn webshop en ik maak sieraden in opdracht. Een bedrijfscoach helpt me te focussen op mijn doelen. Het is prettig als iemand met je meedenkt. Ik zit toch alleen en als ik dan af en toe met iemand kan sparren is dat erg fijn.”

Is het niet eenzaam om alleen te werken?

“Tijdens het werken vind ik het fijn om alleen te zijn. Dan kan ik me goed concentreren. Ieder sieraad is uniek en dat vraagt aandacht. Vroeger had ik vier keer in de week een cursusgroep over de vloer, maar daar ben ik mee gestopt. Nu bestaat mijn sociale omgeving vooral uit de mensen die ik zie bij het sporten en dansen. Ook heb ik goed contact met collega ondernemers en niet te vergeten mijn klanten. Omdat ik geen vaste openingstijden heb, maken mijn klanten een afspraak wanneer ze langs willen komen. Ik neem dan uitgebreid de tijd om te bespreken wat ze zouden willen, zodat het sieraad echt bij hen past. Het zijn voornamelijk vrouwen die bij mij komen, uit Zeeland, maar ook uit Zuid-Holland, Brabant en België.”

Met welke materialen en technieken werk je graag?

“Mijn werkwijze en technieken zijn niet enkel specifieke goudsmid technieken. Door basisvormen als cirkels steeds op een andere manier te vouwen en op te bouwen, ontstaan er natuurlijke vloeiende vormen en ritmes, geïnspireerd op de natuur. Het lijkt een beetje op origami, maar dan met edelmetaal. Als ik roosjes uit cirkeltjes maak ben ik twaalf à vijftien uur met een sieraad bezig, maar het is prachtig om te doen. Ik vertrek steeds vanuit een bepaalde vorm, maar ieder sieraad is uniek. Zo maak ik ook boeketringen die bestaan uit verschillende roosjes en edelstenen. Het is een sieraad dat doet denken aan een boeket, alsof je een bos rozen aan iemand geeft. Alleen dit boeket vergaat niet, je kunt het elke dag dragen. Ik werk graag met 18 karaat goud, want het is warmer en fijner dan het 14 karaats dat in Nederland standaard is bij zilversmeden. 14 karaat goud is stugger en daarom vind ik het minder geschikt voor mijn ontwerpen.  Verder werk ik graag met bijzondere edelstenen. De tekening of kleur van een steen moet me aanspreken. Ik zet niet alle stenen zelf, dat is zo specifiek werk dat ik het uitbesteed, maar edelstenen maken wel een belangrijk onderdeel uit van die sieraden die ik maak.”

Waar wil je naartoe, hoe zie je de toekomst?

“Naast mijn gewone collectie werk ik aan een couture-collectie. Het zijn sieraden die de aandacht trekken. Het was dankzij mijn dochter Renske dat ik begon met experimenteren en ik haal er veel plezier uit. De sieraden zijn ook van goud en zilver, maar dan groter en opvallender dan de sieraden uit de andere collecties. Je kunt de onderdelen los van elkaar dragen, maar ook combineren. Zo probeer ik mezelf te onderscheiden, met andere technieken en andere invalshoeken. Wat ik maak kun je niet bij de juwelier kopen, het is echt voor vrouwen die durven opvallen. Lekker out of the box, dat vind ik het leukst.”

Met wie zou je zelf aan de keukentafel willen zitten?

“Ik heb grote bewondering voor mode ontwerpster Iris van Herpen. Zij is een modeontwerpster die zich niet druk maakt of iets draagbaar is of niet. De manier hoe zij met materialen en technieken omgaat vind ik heel bijzonder. Ze heeft het lef om anders te zijn. In Zeeland vinden we dat vaak nog moeilijk. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg,’ wordt hier al snel gezegd. Zeeuwse vrouwen mogen zichzelf wat meer gunnen. Een mooi sieraad mag best gezien worden.”

PASPOORT:

Naam: 

Nicoline van Boven (47)

Gezin: 

moeder van dochter Renske (20)

Beroep: 

Juweelontwerpster

Hobby’s: 

dansen en sporten, 4 à 5 keer in de week.

Meer uit Beveland

Vlaketunnel en Dampoortaquaduct wegens werkzaamheden twee nachten dicht

MIDDELBURG - Rijkswaterstaat voert in mei onderhoud uit aan de Vlaketunnel bij Kapelle en het Dampoortaquaduct bij Middelburg. Ze kondigt afsluitingen aan om weggebruikers te attenderen op een langere reistijd.

16 uur geleden
Groene Pluim voor timmerfabriek De Mol

HEINKENSZAND - Timmerfabriek De Mol uit Heinkenszand heeft de Groene Pluim ontvangen voor haar opvallende inzet op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele reikte de erkenning uit aan eigenaar Marco Traas.

18 uur geleden
Waterschap Scheldestromen houdt ruim acht miljoen euro over aan 2024

GOES - De jaarrekening over 2024 van waterschap Scheldestromen is opgemaakt. Van de begroting à ruim 165 miljoen euro is 8,2 miljoen euro overgebleven.

19 uur geleden
‘Uit Noord-Beveland ontbreken nog veel verhalen’

GOES - "Vrijheid is niet vanzelfsprekend." Met die woorden vat Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, de kern van zijn missie samen. 

21 uur geleden
Europa Kinderhulp zoekt vakantieouders in Zeeland

GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.

1 dag geleden
Nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Rilland en Borsele in gebruik, weghalen 104 oude masten begint

BORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.

1 dag geleden
Meld je aan als mantelzorger in Borsele

BORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.

1 dag geleden