Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juweelontwerpster Nicoline van Boven: ‘Nu weet ik wat ik waard ben’

Juweelontwerpster Nicoline van Boven: ‘Nu weet ik wat ik waard ben’

KAPELLE - Deze keer vertelt in de rubriek ‘Aan de keukentafel met’ juweelontwerpster Nicoline van Boven uit Kapelle over haar werk en leven. 

Kwaliteit, originaliteit, duurzaamheid en vakmanschap staan voor Nicoline van Boven centraal in het werk dat ze al ruim twintig jaar doet.

Wilde je altijd al juweelontwerpster worden?

“Als kind wilde ik modeontwerpster of kunstenaar worden. Ik maakte graag mijn eigen kleding en wilde naar de kunstacademie, maar daar had je havo voor nodig en ik zat op de mavo. Gelukkig was er in Brugge, in België, een middelbare opleiding beeldende kunst. Dat was specifiek als voorbereiding op de kunstacademie. Die opleiding was heel breed georiënteerd met vakken als modeltekenen, boetseren en textiele werkvormen. Dat heb ik gevolgd en daarna heb ik op de kunstacademie in Antwerpen de richting juweelontwerpen gevolgd. Hier kwam kunst en mode samen. Het fascineerde me dat je kunstwerken kunt dragen. Een beeldhouwwerk zet je neer, een schilderij hang je op, maar een sieraad draag je. Naar verloop van tijd wordt het een onderdeel van jezelf en vertelt een sieraad iets over de persoon die het draagt. Na mijn afstuderen ben ik bij ontwerper Nico Taeymans in een productieatelier gaan werken. Op school leer je de basis en door ergens te werken leer je de praktijk. Het was een waardevolle tijd. Toen mijn dochter één jaar was zijn we naar Zeeland verhuisd, zodat ze lekker kon buiten spelen. Ik woon graag in Kapelle, want het is rustig en overal dichtbij.”

Uit wat voor familie kom je?

Ik ben geboren en getogen in Kruiningen. Mijn moeder had een cadeauwinkel en mijn vader was smid. Mijn broertje en zusje zijn heel anders dan ik ben, maar we zijn allemaal ondernemend. Al heb ik het ondernemen wel echt moeten leren. Als je iets kunt ontwerpen en maken betekend dat nog niet dat je het ook kunt verkopen. Op de kunstacademie had ik het vak bedrijfskunde, maar dat stelde niet veel voor. Ik heb het vooral geleerd door ervaringen en online marketingcursussen. Vroeger vond ik het moeilijk een prijs te vragen voor iets. Van iets dat je zelf maakt, is het moeilijk te bepalen wat de waarde is. Ik ronde het altijd naar beneden af, uit angst dat mensen het te duur zouden vinden. Ik heb daarmee geworsteld, maar nu weet ik wat ik waard ben en wat mijn werk waard is. Mijn sieraden verkoop ik in mijn webshop en ik maak sieraden in opdracht. Een bedrijfscoach helpt me te focussen op mijn doelen. Het is prettig als iemand met je meedenkt. Ik zit toch alleen en als ik dan af en toe met iemand kan sparren is dat erg fijn.”

Is het niet eenzaam om alleen te werken?

“Tijdens het werken vind ik het fijn om alleen te zijn. Dan kan ik me goed concentreren. Ieder sieraad is uniek en dat vraagt aandacht. Vroeger had ik vier keer in de week een cursusgroep over de vloer, maar daar ben ik mee gestopt. Nu bestaat mijn sociale omgeving vooral uit de mensen die ik zie bij het sporten en dansen. Ook heb ik goed contact met collega ondernemers en niet te vergeten mijn klanten. Omdat ik geen vaste openingstijden heb, maken mijn klanten een afspraak wanneer ze langs willen komen. Ik neem dan uitgebreid de tijd om te bespreken wat ze zouden willen, zodat het sieraad echt bij hen past. Het zijn voornamelijk vrouwen die bij mij komen, uit Zeeland, maar ook uit Zuid-Holland, Brabant en België.”

Met welke materialen en technieken werk je graag?

“Mijn werkwijze en technieken zijn niet enkel specifieke goudsmid technieken. Door basisvormen als cirkels steeds op een andere manier te vouwen en op te bouwen, ontstaan er natuurlijke vloeiende vormen en ritmes, geïnspireerd op de natuur. Het lijkt een beetje op origami, maar dan met edelmetaal. Als ik roosjes uit cirkeltjes maak ben ik twaalf à vijftien uur met een sieraad bezig, maar het is prachtig om te doen. Ik vertrek steeds vanuit een bepaalde vorm, maar ieder sieraad is uniek. Zo maak ik ook boeketringen die bestaan uit verschillende roosjes en edelstenen. Het is een sieraad dat doet denken aan een boeket, alsof je een bos rozen aan iemand geeft. Alleen dit boeket vergaat niet, je kunt het elke dag dragen. Ik werk graag met 18 karaat goud, want het is warmer en fijner dan het 14 karaats dat in Nederland standaard is bij zilversmeden. 14 karaat goud is stugger en daarom vind ik het minder geschikt voor mijn ontwerpen.  Verder werk ik graag met bijzondere edelstenen. De tekening of kleur van een steen moet me aanspreken. Ik zet niet alle stenen zelf, dat is zo specifiek werk dat ik het uitbesteed, maar edelstenen maken wel een belangrijk onderdeel uit van die sieraden die ik maak.”

Waar wil je naartoe, hoe zie je de toekomst?

“Naast mijn gewone collectie werk ik aan een couture-collectie. Het zijn sieraden die de aandacht trekken. Het was dankzij mijn dochter Renske dat ik begon met experimenteren en ik haal er veel plezier uit. De sieraden zijn ook van goud en zilver, maar dan groter en opvallender dan de sieraden uit de andere collecties. Je kunt de onderdelen los van elkaar dragen, maar ook combineren. Zo probeer ik mezelf te onderscheiden, met andere technieken en andere invalshoeken. Wat ik maak kun je niet bij de juwelier kopen, het is echt voor vrouwen die durven opvallen. Lekker out of the box, dat vind ik het leukst.”

Met wie zou je zelf aan de keukentafel willen zitten?

“Ik heb grote bewondering voor mode ontwerpster Iris van Herpen. Zij is een modeontwerpster die zich niet druk maakt of iets draagbaar is of niet. De manier hoe zij met materialen en technieken omgaat vind ik heel bijzonder. Ze heeft het lef om anders te zijn. In Zeeland vinden we dat vaak nog moeilijk. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg,’ wordt hier al snel gezegd. Zeeuwse vrouwen mogen zichzelf wat meer gunnen. Een mooi sieraad mag best gezien worden.”

PASPOORT:

Naam: 

Nicoline van Boven (47)

Gezin: 

moeder van dochter Renske (20)

Beroep: 

Juweelontwerpster

Hobby’s: 

dansen en sporten, 4 à 5 keer in de week.

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Morgenstond heeft goud in de mond

Als we in Nederland ergens goed in zijn, dan is het klagen over het weer. Ik doe daar altijd even hard aan mee. Vooral de afgelopen maanden, toen er geen einde leek te komen aan de kou en de regen maar bleef stromen. Maar gelukkig laat de zon zich steeds vaker zien en gaat de temperatuur eindelijk omhoog. Dat vinden niet alleen wij fijn, maar ook de natuur bloeit letterlijk en figuurlijk op.

7 uur geleden
Familie en burgemeester leggen bloemen bij herdenking verzetsheld Marien de Groot in Goes

GOES - Bij zijn graf in Goes hebben familie en burgemeester Cees van den Bos zaterdagmiddag herdacht dat verzetsheld Marien de Groot tachtig jaar geleden is gefusilleerd. 'De Duitsers hebben hem zonder proces doodgeschoten in de bossen bij Woensdrecht', laat Peter van Dijk weten namens de kinderen en kleinkinderen van Goese verzetstrijders.

17 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Stilstaan bij poortjes station

We herdenken 4 mei de mensen die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Monumenten en plaquettes zijn daarbij - oneerbiedig gezegd, maar goed bedoeld - handige hulpmiddelen. Je kunt er letterlijk bij stilstaan en bloemen leggen zonder dat iemand dat vreemd vindt. 

23 uur geleden
Op de werkvloer bij uitvoerder Julien van Zelst

's-HEER ARENDSKERKE - Na tien jaar kennis en ervaring opdoen in de bouw als timmerman, kon Julien van Zelst (30) al jong doorgroeien tot uitvoerder. Hij vindt timmerman een prachtig vak, en werkt nog graag mee, maar de Vlissinger is er trots op sinds twee jaar uitvoerder te zijn bij aannemingsbedrijf Fraanje in 's-Heer Arendskerke. Hij gaat de hele provincie door voor zijn werk in de particuliere woningbouw.

1 dag geleden
Porsche vliegt uit bocht in Goes: Bestuurder mogelijk onder invloed van cocaïne [UPDATE]

GOES - De politie heeft zaterdagmorgen een bestuurder van een Porsche Cayenne aangehouden nadat hij betrokken was bij een crash op de A256 bij Goes. De man was mogelijk onder invloed van cocaïne.

1 dag geleden
Treinverkeer lag vannacht stil door dodelijke aanrijding bij 's Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE - Door een dodelijk treinincident bij 's-Heer Arendskerke was het treinverkeer gisterenavond en -nacht gestremd. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
SHV de Bevelanden krijgt steeds meer hulpvragen vanwege schulden

GOES - De schuldhulpverleningsorganisatie SHV Zeeland van het Leger des Heils biedt in de Bevelanden schuldhulpbegeleiding en administratieve ondersteuning. De ruim 40 vrijwilligers zijn getraind om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. 

1 dag geleden